Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Polen.

In 1994 verscheen Polen voor het eerst op het Eurovisie Songfestival. Dat jaar wist het land meteen een knappe tweede plek te halen met Edyta Górniak’s “To nie ja!”, wat op heden de beste plaats is voor Polen op het festival. Ze waren er in 2012 en 2013 niet bij, maar in 2014 en 2015 stond Polen met telkens een opvallende kandidaat in de finale van het Eurovisie Songfestival. In 2016 zal Michał Szpak zijn land vertegenwoordigen met “Color Of Your Life” in Stockholm.

Op 26 november 1990 werd in de stad Jasło een jongen genaamd Michał Szpak geboren. Hij groeide op in een muzikale familie. Als 9-jarige begon hij ook met zingen en genoot hij van verschillende genres. In 2011 doet hij mee aan de eerste reeks van X Factor in Polen, waar hij tweede werd. Hij valt op met een vrouwelijke kantjes, maar wist het land wel te veroveren. In datzelfde jaar bracht hij zijn eerste album uit: “XI”. Daarna werd het stil rond de zanger, tot eind vorig jaar. Toen kwam zijn tweede album uit: “Byle być sobą”. Een nieuwe plaat betekende voor de zanger ook een nieuwe stijl.

Eerst zou de Poolse omroep TVP intern een kandidaat voor Stockholm kiezen, maar uiteindelijk kwam er toch een nationale finale. Voor de finale was zangeres Margaret duidelijk de topfavoriete en dat hadden de bookmakers ook gezien. Het land stond voor en op 5 maart eerste. Toch won Szpak, geheel onverwacht, de finale met “Color Of Your Life”. Margaret werd tweede. Polen staat ondertussen niet meer eerste

Polen zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Michał Szpak zal aantreden als tweede met “Color Of Your Life”.



Michał Szpak – Color Of Your Life
Tekst: Andy Palmer
Muziek: Andy Palmer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.