Destination Stockholm [35]: Serhat, San Marino

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is San Marino.

Het kleine San Marino debuteerde in 2008 op het festival. Na een laatste plek in de halve finale deed het land twee jaar niet mee. In 2011 keerde San Marino terug en in 2012 verscheen het fenomeen Valentina Monetta. Drie jaar op rij deed ze mee en in 2014 lukte het haar eindelijk: de finale halen. Daar eindigde ze 24ste. Dit jaar doet Serhat uit Turkije een gooi naar het tweede finaleticket. Dat zal hij doen met de discoversie van zijn oorspronkelijke ballad “I Didn’t Know”.

Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu is met zijn 51-jarige leeftijd de oudste kandidaat dit jaar. Hij is geboren op 24 oktober 1964 in de Turkse hoofdstad Istanboel. In 1994 begint hij zijn eigen productiehuis en mag hij aan de slag voor de Turkse openbare omroep TRT. Daar presenteerde en produce hij verschillende shopws. Ook voor Kanal 6, Kanal 7 en Show TV deed hij dat. Als zanger bracht hij vijf verschillende singles uit. In 2004 bracht hij samen met Viktor Lazlo, die het Belgische festival in 1987 presenteerde, het nummer “Total Disguise” uit. Zijn laatste lied bracht hij in 2014 uit: “Je M’Adore”.

Begin dit jaar circuleerde het bericht dat er een Turkse zanger zou deelnemen aan het festival. Toen al hadden we het vermoeden dat een Turk voor San Marino ging uitkomen. Dat vermoeden werd op 12 jaunari bevestigd. Op 9 maart kwam “I Didn’t Know” naar buiten, oorspronkelijk een ballad. Er kwam ook een discoversie uit. Omdat die meer positieve reacties kreeg, besloot de omroep in samenspraak met de EBU om die versie te gebruiken.

San Marino zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Serhat zal aantreden als achtste met “I Didn’t Know”.Serhat – I Didn’t Know
Tekst: Nektarios Tyrakis
Muziek: Olcayto Ahmet Tuğsuz