Destination Stockholm [36]: Sanja Vučić ZAA, Servië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Servië.

Als onderdeel van Joegoslavië verscheen Servië in 1961 al op het festival. Ook in 2004 en 2005 waren ze erbij als Servië en Montenegro. In 2006 splitsten die twee landen en in 2007 waren ze beiden apart aanwezig in Helsinki. Voor Servië was het meteen raak met Marija Šerifović. In 2008 ging het festival naar Belgrado. Kan Sanja Vučić ZAA negen jaar later het opnieuw gaan doen voor Servië? Ze zal Servië vertegenwoordigen met het nummer “Goodbye (Shelter)” in Zweden.

Sanja Vučić is geboren op 8 augustus 1993 in Kruševac. In 2008 begint er in haar geboortestad een groepje met muziek te maken, ZAA. In 2012 mag ze de leadzangeres vervangen. De groep brengt voornamelijk ska (een lokale muziekstijl), dub, rock, jazz en punk. Ze toeren voornamelijk in eigen land, maar hebben ook optredens gegeven in Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije. Sinds kort woont ze in Belgrado, waar ze Arabische talen bestudeert aan de universiteit, aan de faculteit wijsbegeerte Naast haar moedertaal spreekt ze ook Engels, Italiaans, Spaans en Arabisch.

Het bleef lang stil rond de Servische kandidaat op het Eurovisie Songfestival. Op 5 maart werd Sanja Vučić ZAA (ze gebruikt de naam van haar groep ook als artiestennaam) voorgesteld als kandidaat voor Servië in Stockholm. In een speciale presentatieshow werd haar inzending voor Stockholm diezelfde week voorgesteld: “Goodbye (Shelter)”. Het nummer gaat over geweld tegen vrouwen.

Servië zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Sanja Vučić ZAA zal aantreden als zesde met “Goodbye (Shelter)”.Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter)
Tekst: Ivana Peters
Muziek: Ivana Peters