Destination Stockholm [37]: ManuElla, Slovenië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Slovenië.

In 1993 organiseerde Slovenië de Oost-Europese voorronde voor zeven landen in eigen huis. Ze mochten toen als winnaar ook debuteren op het internationale festival in Millstreet. Met een zevende plaats in 1995 en 2001 moet Slovenië nog steeds wachten op een eerste overwinning. Sinds de introductie van de halve finales haalde Slovenië vier keer de finale. Of dat een vijfde keer zal worden, hangt af van ManuElla met het nummer “Blue And Red”.

Manuela Brečko is geboren op 31 januari 1989 in Celje, de derde stad van Slovenië. Als 16-jarige doet ze auditie voor Das Supertalent in Duitsland, waar ze bij de beste honderd zat. De liveshows haalde ze uiteindelijk niet. In 2012 doet ze mee aan Mijsia Evrovizija, de lang uitgerekte selectie voor het festival. Ze sneuvelde in de kwartfinale en eindigde uiteindelijk vierde. Daarna werd het stil rond de zangeres en er brak een moeilijke periode aan. Ze verloor haar grootste fan, namelijk haar vader. Sinds vorig jaar staat ze terug op de Sloveense podia met een totaal nieuwe stijl.

Manuela Brečko werd als ManuElla geselecteerd voor de finale van EMA 2016. Er deden tien kandidaten mee aan de finale op 27 februari, waaronder Regina (1996) en Nuša Derenda (2001). ManuElla haalde samen met Raiven de superfinale, waar het op enkele stemmen aankwam. Ze won met 127 stemmen verschil en 50,8 % van de stemmen en gaat naar Stockholm met “Blue And Red”.

Slovenië zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. ManuElla zal aantreden als elfde met “Blue And Red”.ManuElla – Blue And Red
Tekst: Leon Oblak
Muziek: Manuella Brechko, Marjan Hvala