Destination Stockholm [38]: Barei, Spanje

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Spanje.

Spanje is het enigste land dat nog nooit verstek moest geven sinds zijn eerste deelname. Het land deed voor het eerst mee in 1961 en kon twee keer winnen: in 1968 en 1969. Daarmee waren ze ook het eerste land dat twee keer op rij won. Verder waren er ook vier tweede plaatsen voor Spanje en evenveel laatste plaatsen. In 2016 gaat er iets speciaal gebeuren met Spanje op het festival en komt er een eind aan een lange traditie. De primeur is voor Barei met het nummer “Say Yay!”.

Bárbara Reyzábal González-Aller, beter bekend als Barei, is geboren op 29 maart 1982 in Madrid. Als 16-jarige begint me het coveren van songs: Chirstina Aguilera, Laura Pausini en Laura Fabian zijn haar favorieten. Ze doet in 2001 mee aan een lokaal festival in Benidorm, waar ze tweede werd. Daarna vertrok ze voor een tijdje naar Miami, waar ze muziek schrijft. In 2011 en 2015 laat ze ook een album los: “Billete para no volver” en “Throw the Dice”. Ze schrijft ook voor andere artiesten, zoals voor Edurne (2015). Ze mocht ook opwarmen voor Lenny Kravitz tijdens Spaanse concerten.

Eind vorig jaar maakte de omroep TVE bekend dat Barei één van de zes finalisten was voor Objetivo Eurovisión. Ze was één van de favorieten en op 1 februari maakte ze haar rol waar. Ze won met “Say Yay!”. Een ruime maand later kwam de vernieuwde versie uit, met bijhorende clip opgenomen in Stockholm. Met “Say Yay!” komt er een einde aan 55 jaar Spaans op het festival. “Say Yay!” zal volledig in het Engels gezongen worden.

Spanje is rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Barei moet zich dus niet kwalificeren via de halve finales en zien we meteen terug tijdens de finale op zaterdag 14 mei.Barei – Say Yay!
Tekst: Barei, Ruben Villanueva, Victor Pua
Muziek: Barei, Ruben Villanueva, Victor Pua