Destination Stockholm [39]: Gabriela Gunčíková, Tsjechië

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Tsjechië.

Als laatste land in de regio debuteerde Tsjechië op het festival van 2007. Hoge ogen gooide het land niet bij zijn deelname in Helsinki. Kabát eindigde laatste met 1 punt uit Estland. Een jaar later kwamen er 9 punten in 2009 kregen ze niets. Dat was de druppel en Tsjechië trok zich terug. Tot 2015. Toen verscheen het land in Wenen, bleef het wel steken in de halve finale, maar haalde het 33 punten (een ruime verdriedubbeling). Dit jaar sturen ze Gabriela Gunčíková met het nummer “I Stand”.

Op 27 juni 1993 werd Gabriela Gunčíková geboren, in de stad Kroměříž. Ze raakte bekend dankzij haar deelname aan SuperStar (een competitie in Tsjechië en Slowakije) in 2011. Ze wist het seizoen niet winnend af te sluiten, maar eindigde tweede. Toch begon de zangeres een carrière en volgden er twee albums. Ze won datzelfde jaar twee prestigieuze awards. In 2013 begint ze te touren met de Amerikaanse Trans-Siberian Orchestra, waar ze vorig jaar mee ophield. Ze koos resoluut voor haar solo-carrière en ging zich opnieuw richten op de Tsjechische muziekmarkt.

De Tsjechische omroep ČT maakte vrij snel bekend dat ze opnieuw gingen deelnemen in 2016. Het bleef lang wachten op de naam van de kandidaat, maar op de late avond van 10 maart maakte de omroep bekend dat Gabriela Gunčíková het land ging vertegenwoordigen. Amper twaalf uur later volgde ook de Tsjechische inzending voor Stockholm met bijhorende videoclip: “I Stand”.

Tsjechië zal deelnemen aan de eerste halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op dinsdag 10 mei. Gabriela Gunčíková zal aantreden als tiende met “I Stand”.Gabriela Gunčíková – I Stand
Tekst: Aidan O’Connor, Sara Biglert
Muziek: Christian Schneider, Sara Biglert