Destination Stockholm [40]: Joe & Jake, Verenigd Koninkrijk

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena. Eén van die landen is het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk maakte zijn debuut in 1957, bleef in 1958 weg en is sinds 1959 onafgebroken aanwezig op het festival. Geen enkel ander land is langer aan één stuk deelnemer. Tot de jaren 2000 waren de Britten alom tegenwoordig met 5 overwinningen, 15 tweede plaatsen en 3 derde plaatsen, maar sinds begin deze eeuw eindigde het land drie keer laatste en – op één keer na – altijd (ver) buiten de top 10. Volgt er dit jaar eerherstel met Joe & Jake, die voor het eiland “You’re Not Alone” brengen.

Joe Woolford (21, Ruthin) en Jake Shakeshaft (20, Stoke-on-Trent) ontmoeten elkaar vorig jaar in The Voice UK. Joe haalde de liveshow in het team van Rita Ora, terwijl Jake net voor de liveshows de competitie moet verlaten in team Will.i.am. Ze kwamen zo goed overeen dat ze besloten een duo te worden. Joe is een rapper, singer/songwriter en weet muziek meteen naar zijn hand te zetten. Jake speelt al een tijdje gitaar en studeerde aan de muziekschool, maar moest die verlaten wegens zijn carrière. Ze zeggen dat Bob Marley, Måns Zelmerlöw en Rudimental grote voorbeelden zijn.

Na jaren van interne keuzes besloot de BBC om opnieuw een nationale finale te organiseren. Ze kondigen het aan als ‘the biggest song search ever’. Uiteindelijk doen er zes kandidaten mee aan de nationale finale, waar enkel het publiek de kandidaat mocht kiezen. Het waren Joe & Jake die de meeste stemmen konden halen en daarmee het Verenigd Koninkrijk gaan vertegenwoordigen met “You’re Not Alone”.

Het Verenigd Koninkrijk is rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Joe & Jake moeten zich dus niet kwalificeren via de halve finales en zien we meteen terug op zaterdag 14 mei.Joe & Jake – You’re Not Alone
Tekst: Matt Schwartz, Justin J Benson, S. Kanes
Muziek: Matt Schwartz, Justin J Benson, S. Kanes