Destination Stockholm [41]: IVAN, Wit-Rusland

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Wit-Rusland.

In 2004 verscheen Wit-Rusland voor het eerst aan de startlijn. Opvallend genoeg haalde het land enkel de finale wanneer het festival in een Scandinavische stad was: in 2007 (Helsinki), 2010 (Oslo), 2013 (Malmö) en 2014 (Kopenhagen). Hun beste klassering was een zesde plek in 2007. Als de trend zich verderzet, zien we IVAN namens Wit-Rusland terug in de finale van het festival. Hij zal het land, bekend van het ‘steenkolenengels’, gaan vertegenwoordigen met “Help You Fly”.

Alexander Ivanov is geboren in Gomel op 29 oktober 1994. Hij begon in 2009 met zingen als IVAN. Toen deed hij mee aan het Mass Medium Festival. Hij besloot te verhuizen van Gomel naar het Russische Sint-Petersburg, waar hij met zijn pas opgerichte band Ivanov muziek wil gaan maken en promoten. In 2015 doet hij mee aan de BTRC-wedstrijd Main Stage. Hij wist de finale te winnen. Ook won hij de finale van Intervision in Rusland en mocht hij normaal Rusland vertegenwoordigen op de lokale aanhanger van het Songfestival. Die plannen zijn ondertussen weer opgeborgen.

IVAN besloot om dit jaar mee te doen aan de Wit-Russische finale voor Stockholm. Hij geraakt door de audities en mocht dus aantreden in de finale op 22 januari. Enkel de kijkers mochten kiezen wie er het land zou vertegenwoordigen in Stockholm. Met 30,7 % van de stemmen wist IVAN nipt te winnen. De nummer twee had namelijk één procent minder. IVAN won de finale met “Help You Fly” en gaat daarmee ook naar Stockholm.

Wit-Rusland zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. IVAN zal aantreden als vijfde met “Help You Fly”.IVAN – Help You Fly
Tekst: Alexander Ivanov, Timofei Leontiev, Mary Susane Applegate
Muziek: Victor Drobysh