Destination Stockholm [42]: Frans, Zweden

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Zweden.

Dat we dit jaar in Zweden zijn, is te danken aan de winst van Måns Zelmerlöw vorig jaar. Het land, dat debuteerde in 1957, won in totaal zes keer: in 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 en 2015. Ze eindigden ook één keer tweede en zes keer derde. De laatste vijf jaar eindigde Zweden vier keer in de top drie en zit het Ierland op de hielen qua aantal overwinningen. Of dat Frans het record van Ierland evenaart, weten we op 14 mei. Hij gaat Zweden vertegenwoordigen met “If I Were Sorry”.

Frans Jeppsson Wall is geboren op 19 december 1998 in Skåne. Met zijn 17-jarige leeftijd is hij de jongste kandidaat dit jaar. In 2006 raakte hij bekend als jongetje op “Who’s da Man”, de zomerhit van de groep Elias. “Who’s da Man” was opgedragen aan Zlatan Ibrahimović en kwam uit naar aanleiding van het WK Voetbal in Duitsland. Het nummer bleef dertien weken op nummer één staan. Tot en 2008 had hij regelmatig een hit, maar daarna verscheen Frans uit de spotlights. Zijn laatste hit was gelijkaardig aan het lied uit 2006: “Fotbollsfest” en moest het Zweedse team steunen op het EK.

Frans verscheen eind vorig jaar weer ten tonele. Toen werd hij aangekondigd als één van de 27 kandidaten voor Melodifestivalen 2016. Hij won zijn voorronde met ruim één miljoen stemmen en ook in de finale van Melodifestivalen wist hij het publiek te overtuigen. De jury zette hem nipt op de tweede plek, maar de kijker was overtuigd fan van Frans. Op Spotify wist hij met “If I Were Sorry” Europees al succes te boeken, ook in België.

Zweden is als gastland rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Frans moet zich dus niet kwalificeren via de halve finales en zien we meteen terug tijdens de finale op zaterdag 14 mei.Frans – If I Were Sorry
Tekst: Frans Jeppsson Wall, Fredrik Andersson, Michael Saxell, Oscar Fogelström
Muziek: Frans Jeppsson Wall, Fredrik Andersson, Michael Saxell, Oscar Fogelström