Destination Stockholm [43]: Rykka, Zwitserland

Dit jaar doen er 42 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 42 landen binnenkort zullen verschijnen in de Globe Arena in Stockholm. Eén van die landen is Zwitserland.

Het allereerste festival werd georganiseerd door Zwitserland in 1956. Het was ook de Zwitserse kandidaat Lys Assia dat won. Ook in 1988 won Zwitserland met de toen onbekende Celine Dion. Het land haalde wisselende successen, maar sinds de introducties van de halve finale is het niet meer dat wat het geweest is vier finaleplaatsen op twaalf. Dit jaar doet, net zoals in 1988, een Canadese zangeres mee voor Zwitserland: Rykka. We zien haar in Stockholm met “The Last Of Our Kind”.

Christina Maria Rieder, beter bekend als Rykka, is geboren op 13 maart 1986 in het Canadese Vancouver. Als 15-jarige komt ze voor het eerst in contact met muziek als ze gitaar begint te spelen. Ze blijft muziek maken en ook zingen en in 2009 brengt ze dan ook als zelfstandig artiest een album uit: “Straight Line”. Het album kwam ook in Zwitserland uit. Ze heeft een band met Zwitserland, aangezien haar grootvader een Zwitser is. Ze spendeert tegenwoordig haar tijd dan ook in haar geboortestad Vancouver én het Zwitserse Zürich. Tegenwoordig is ze wel meer in Zwitserland.

Ze besloot zich in te schrijven voor de online selectie van de Zwitserse omroep SRF. Ze werd uitgenodigd voor een auditie en was uiteindelijk één van de zes finalisten voor de Zwitserse ‘Entscheidungsshow’ op 13 februari in de Bodensee Arena. Naast haar inzending “The Last Of Our Kind” zong ze ook een cover: “Love Me Like You Do” van Ellie Goulding. Rykka wist de avond winnend af te sluiten.

Zwitserland zal deelnemen aan de tweede halve finale op het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei. Rykka zal aantreden als derde met “The Last Of Our Kind”.Rykka – The Last Of Our Kind
Tekst: Christina Maria Rieder, Mike James, Jeff Dawson, Warne Livesey
Muziek: Christina Maria Rieder, Mike James, Jeff Dawson, Warne Livesey