De EBU heeft met onmiddellijke ingang het lidmaatschap van TVR ingetrokken. Dat staat te lezen in een persbericht van de Europese organisatie. En dat heeft grote gevolgen. “TVR zal niet meer mogen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2016 en zal de toegang verliezen tot onze services zoals uitwisselingen tussen verschillende omroepen en expertises” staat in het begin van de mededeling. De reden van deze intrekking is een torenhoge schuldenberg van circa 14,5 miljoen euro. De schulden zijn al begonnen in 2007, maar nu is de maat voor de EBU vol.
“We vinden het uiteraard jammer voor de artiest, de collega’s van TVR en andere die zo hard aan hun deelname hebben gewerkt. En ook voor de kijkers en fans in Roemenië is het een spijtige zaak” zegt Jon Ola Sand, Executive Supervisor van het festival. Enkele concrete gevolgen: TVR krijgt geen toegang tot het uitzendsignaal en kan het festival niet uitzenden. Alle landen die na Roemenië moesten optreden schuiven nu een plekje op (klik op ‘lees meer’ voor de nieuwe startvolgorde) en er zullen maar 18 landen meedoen aan de tweede halve finale.

Het nummer “Moment of Silence” van Ovidiu Anton blijft wel te downloaden en zal ook op de cd blijven staan uit respect voor de artiest. De Roemeense pers en fans die een accreditatie hadden worden nu als internationale pers ondergebracht, maar worden niet geweerd van het festival.

Ovidiu Anton heeft zelf ook gereageerd via de sociale media: “Lieve vrienden. Ik heb de bevestiging gekregen. Ik probeer nog te glimlachen en me niet te laten meeslepen maar… het is oneerlijk. Ik blijf dezelfde artiest, dezelfde vechter die won dankzij de jury en de kijker. Hoewel, paradoxaal genoeg, moet ik me gewonnen geven. Maar aan wie? En waarom? Is dit juist?” staat er integraal op Facebook.

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2016 (Nieuwe startvolgorde)
01. Letland: Justs – Heartbeat
02. Polen: Michał Szpak – Color Of You Life
03. Zwitserland: Rykka – The Last Of Our Kind
04. Israël: Hovi Star – Made Of Stars
05. Wit-Rusland: IVAN – Help You Fly
06. Servië: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter)
07. Ierland: Nicky Byrne – Sunlight
08. Macedonië: Kaliopi – Dona
09. Litouwen: Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night
10. Australië: Dami Im – Sound Of Silence
11. Slovenië: ManuElla – Blue And Red
12. Bulgarije: Poli Genova – If Love Was A Crime
13. Denemarken: Lighthouse X – Soldiers Of Love
14. Oekraïne: Jamala – 1944
15. Noorwegen: Agnete – Icebreaker
16. Georgië: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold
17. Albanië: Eneda Tarifa – Fairytale
18. België: Laura Tesoro – What’s The Pressure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws