Het Eurovisie Songfestival 2016 is nu echt voorbij. We zijn het er allemaal over eens dat het een prachtig jaar was. Het podium is afgebroken en iedereen is terug naar zijn of haar land. Het maakte weer heel wat los en dit jaar nog meer dan ooit. We kunnen ‘Stockholm 2016’ niet afsluiten voor we uitgebreid hebben geanalyseerd over het festival. Tijd om na te kaarten dus. Vandaag kijken we naar de zogenaamde ‘Bloc Voting’. Is met het nieuwe puntensysteem de stemming wat ‘eerlijker’ en wisselen landen niet meer zo vaak de twaalf landen met elkaar uit omdat het ‘vrienden’ zijn?

Het antwoord is nee. Zelfs bij de vakjury bestaat dit nog steeds in de positieve en negatieve zin. Goede vrienden geven elkaar vaak goede punten en minder goede vrienden geven elkaar weinig of vaker geen punten. Maar bij de vakjury merk je het natuurlijk minder dan bij de kijkers. Een opsomming bij de vakjury:

De Azerbeidzjaanse jury ging voor Oekraïne en Rusland en zette Armenië op de allerlaatste plaats. De San Marinese jury gaf tien punten aan Italië. Ierland gaf hoge punten aan het Verenigd Koninkrijk. Malta ging dan weer voor het Verenigd Koninkrijk, een land waar ze een nauwe band mee hebben. De Finnen gingen voor buurland Zweden. Ook Armenië zette Azerbeidzjan op een laatste plaats. Letland gaf hoge punten aan Litouwen en Oekraïne. De Israëlische jury zal veel in Amir, die lang in dat land heeft gewoond. Rusland gaf 10 aan Azerbeidzjan en 12 aan Armenië. De nul voor Oekraïne was logisch. Andersom gebeurde het ook. De Grieks e jury gaf ook opvallend veel punten aan Cyprus. Litouwen weigerde voor Rusland te stemmen en gaf twaalf aan Oekraïne. Oekraïne gaf dan weer twaalf aan Litouwen. Ook de Big Five wisselden twaalf punten uit. Zo gaf Frankrijk twaalf aan Italië en Italië twaalf aan Spanje.

Bij de televoting gebeurde dit ook natuurlijk. De vele Poolse diaspora zorgde ervoor dat het land zo’n grote score kon halen. Ook Armenië kreeg hoge punten van Nederland, België en Frankrijk. Hier wonen namelijk veel Armenen. De Griekse kijker gaf zijn twaalf aan Cyprus. Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland en (jawel) Oekraïne gaven hun maximum aan Rusland. Andersom gaf Rusland ook tien punten aan Oekraïne. Dat bewijst nog maar eens dat de hele situatie op een politiek niveau afspeelt en dat de ‘gewone’ mens wel appreciatie kan opbrengen voor de inzendingen.

Ook België en Nederland wisselden punten uit: Nederland gaf ons twaalf punten, wij gaven hen tien punten. Denemarken en IJsland gingen voor Zweden en ook Finland en Noorwegen gaven hoge punten aan Frans. Israël gaf zijn twaalf aan Frankrijk, waarschijnlijk om bovengenoemde redenen. En zo kunnen we nog een tijdje verder gaan. Het is dus te zeggen: ‘bloc voting’ is nooit veraf, maar was zelfs in het prille begin al aanwezig.

Morgen bespreken we volgende vraag: “Heeft SVT voor het beste festival ooit gezorgd?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.