Het Eurovisie Songfestival 2016 is nu echt voorbij. We zijn het er allemaal over eens dat het een prachtig jaar was. Het podium is afgebroken en iedereen is terug naar zijn of haar land. Het maakte weer heel wat los en dit jaar nog meer dan ooit. We kunnen ‘Stockholm 2016’ niet afsluiten voor we uitgebreid hebben geanalyseerd over het festival. Tijd om na te kaarten dus. Vandaag hebben we het over de schandalen van dit festival. Veel waren er voor en tijdens het festival niet en werd er zelfs de spot gedreven met een relletje. Het was pas na het festival dat het gebeuren op gang kwam.

Voor het festival waren er weinig schandalen. In gastland Zweden werd artieste Anna Book gediskwalificeerd omdat haar nummer al eerder opdook in de selectie van Moldavië. Einde april was er wel een grote rel met de diskwalificatie van Roemenië. Ovidiu Anton mocht niet afreizen naar Stockholm omdat TVR zijn schulden niet kon afbetalen.

Ook was er een relletje met de artiest van Wit-Rusland. Ivan wou graag naakt optreden op het podium met echte wolven, maar dat liet het reglement van de EBU niet toe. De twee presentatoren maakte daar zelfs een grapje over, met een semi-naakte Måns tot gevolg. Ivan ging uiteindelijk als projectie naakt op het podium, maar er was niets te zien.

Het grote schandaal kwam pas bij de winst van Oekraïne. Zangeres Jamala zong over de deportatie van haar grootmoeder door Stalin in 1944. Officieel dan toch. Achter de hand zat er ook een sneer naar de Russen die twee jaar geleden hetzelfde deden op de Krim. De Russen waren furieus na de overwinning van Oekraïne en dreigen met terugtrekking. Ze hebben ook verwoede pogingen gedaan om het lied te laten diskwalificeren en er werd zelfs een petitie opgericht die nu ongeveer 377.000 handtekeningen heeft gehaald. De EBU heeft al laten weten dat “Oekraïne de winnaar is en die ook zal blijven”. Gisteren doken er ook beelden op van Jamala die het nummer al eens in 2014 bracht. Ook daar is geen gehoor aan gegeven, want het was voor een select publiek en de tekst was anders.

De komende maanden zullen er nog heel wat schandaaltjes rond dit festival uitbreken, ongetwijfeld. Maar uiteindelijk bleef het festival wel gespaard van zulke rellen tijdens het festival. Morgen sluiten we af met een vooruitblik voor “La Belgique 2017”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.