Het Eurovisie Songfestival 2016 is nu echt voorbij. We zijn het er allemaal over eens dat het een prachtig jaar was. Het podium is afgebroken en iedereen is terug naar zijn of haar land. Het maakte weer heel wat los en dit jaar nog meer dan ooit. We kunnen ‘Stockholm 2016’ niet afsluiten voor we uitgebreid hebben geanalyseerd over het festival. Tijd om na te kaarten dus. We praten vandaag voor de laatste keer na in After Stockholm. We blikken kort terug op onze Belgische inzending en kijken ook al even vooruit naar Oekraïne 2017. Wat zal de RTBF in “deux mille dix sept” afvaardigen?

Onze kandidate Laura Tesoro heeft het dit jaar voortreffelijk gedaan. In januari waren er heel wat sceptici en stond er om menig forum dat we laatste gingen eindigen dit jaar. Oké, het zag er niet goed uit in het begin met een cliché act en een matige Tesoro. Maar er werd gewerkt. Vier maanden lang. Tijdens de eerste repetitie kregen we hoop, in de tweede repetitie zekerheid en tegen de tweede halve finale waren we zeker van onze finaleplaats. Toch wist SVT het spannend te houden met ons Belgenlandje als allerlaatste finalist aan te kondigen. We mochten ook de finale openen. Het had beter geweest mochten we bij de laatsten hebben geweest, maar openen is ook een mooie eer. De tiende plaats voor Tesoro is dan ook een opsteker voor ons land na jaren van falen. Het is immers onze tweede top 10 op rij.

De afgelopen tien jaar stuurde de RTBF twee keer een succesvolle kandidaat. The KMG’s, Patrick Ouchène en Witloof Bay kunnen we snel vergeten. Roberto Bellarosa uit 2013 en zeker Loïc Nottet uit 2015 staan in ons geheugen gegrift. Bellarosa eindigde twaalfde in Malmö, terwijl Nottet met “Rhythm Inside” vorig jaar vierde werd in Wenen. Beide kandidaten kwamen trouwens uit The Voice Belgique.

Het is dus dan ook geen verrassing mocht de kandidaat weer intern uit het deelnemersveld van The Voice Belgique komen. Zowel Roberto als Löic konden de finale van The Voice halen, dus als we volgend jaar Olivier Kaye, Christophe Wurm, Laura Cartesiani of Emma de Quick zien op het festival, heeft de RTBF zijn traditie verder gezet. Laura won de editie afgelopen voorjaar, Emma werd tweede en is een Vlaamse. Als de RTBF voor een vrouw kiest, zullen we de eerste Waalse kandidate krijgen sinds 2000. Toen werd Nathalie Sorce knap eerste – van onderen te beginnen – met “Envie de vivre”. Wie? Ook wij waren ze bijna vergeten. Een groep is van 2011 geleden met Witloof Bay.

Zijn er nog grote namen die de RTBF zou kunnen selecteren? Wie durft dromen, denkt aan Stromae. Uitgesloten. Veel grote Waalse namen kennen we niet. Het zal dus een verrassing zijn wie de RTBF kiest binnenkort. Of gaan ze daar voor een nationale finale? To be continued…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.