Het Eurovisie Songfestival 2016 is nu echt voorbij. We zijn het er allemaal over eens dat het een prachtig jaar was. Het podium is afgebroken en iedereen is terug naar zijn of haar land. Het maakte weer heel wat los en dit jaar nog meer dan ooit. We kunnen ‘Stockholm 2016’ niet afsluiten voor we uitgebreid hebben geanalyseerd over het festival. Tijd om na te kaarten dus. Vandaag praten we over de show zelf. Wat ging er goed tijdens het voorbij Eurovisie Songfestival in Stockholm en wat ging er minder? We kijken zowel voor als achter de schermen en geven je uiteindelijk een antwoord.

SVT heeft geleerd uit de pijnpunten die er in 2013 waren op het Eurovisie Songfestival. De greenroom was nu ook in de arena en het podium was ettelijke malen beter als dat van 2013. Ook was de arena goed bereikbaar, zowel met de auto als het openbaar vervoer. Ze hebben ook naar de show van vorig jaar gekeken. Geen vier presentatoren, maar twee. Ook hier werd een oud-winnaar ingezet, maar in vergelijking met vorig jaar lag de nadruk veel minder op Måns Zelmerlöw. Vorig jaar werd het Eurovisie Songfestival 2015 ook wel eens de ‘Conchita-Show’ genoemd.

Laat ons dan ook verder gaan op de presentatoren: Petra Mede en Måns Zelmerlöw. Als we eerlijk zijn, was dit het beste presentatieteam dat we in jaren hebben gehad. De chemie was er, er was ruimte voor een heerlijk grapje onder de gordel en het Engels en Frans van de twee zat dik in orde. Ook de styling van de twee zaten goed, uitgezonderd bij “Love Love Peace Peace”. Echter was dat de bedoeling om alle clichés eens goed in de verf te zetten. Wat een heerlijk nummer was dat ook! Ook de verdeling zal goed. Ze kwamen allebei evenveel aan bod en Petra nam alleen de puntentelling voor haar rekening, wat een verstandige keuze was. De nieuwe puntentelling zorgde ervoor dat ze meer contact met de spokespersons kon leggen en dat er geen punten moesten worden afgerateld.

Die nieuwe puntentelling dan. Vele fans waren ertegen, maar het was een geslaagde zet. Inderdaad, er was veel meer spanning en dat hebben we graag. De kijker bleef zitten en dat is de bedoeling. Ook het voorlezen van de twaalf punten alleen is verantwoord, maar het zou ons niet verbazen dat ze dit terug gaan draaien. Er kwam nogal kritiek dat ze voor één cijfer lang moesten blijven zitten en dat het gesprekje weer veel te gescript over kwam. Achter de schermen wist men dit.

De organisatie zorgde ook voor enorm knappe postcards in eigen land. De artiesten kregen een enquête waar ze konden invullen op welke locatie ze zich het beste voelden. SVT ging echt bewust om met de artiesten, met veel respect. Dat zorgde ervoor dat er vlot kon gewerkt worden in een goede sfeer. Wat vorig jaar ook een punt van kritiek was, waren de camera’s. Die stonden soms bruusk stil of kwamen in een ander shot terecht. Dit jaar hebben we zo één voorval gehad. Knap gedaan dus. Tegelijk jammer voor ORF dat SVT het met ettelijke miljoenen minder veel beter kon doen.

Kritiek? Die is er ook. De televoting duurde veel te lang. Vorig jaar waren het 25 mintuten en dit jaar kon de kijker in de finale 40 minuten stemmen. De show duurde ook tot 00:40, best lang. Maar dat is nog altijd negentien minuten korter dan vorig jaar. Ook het optreden van Justin Timberlake kan op kritiek botsen. De act en de zanger, helemaal oké. Het nummer ook. Maar het was duidelijk een promotie-act voor een nieuwe film waar Timbertake de titelsong heeft geschreven. In de meeste landen staat dat nummer ook hoger dan een Songfestivalinzending.

Hoe dan ook. Was dit het beste festival ooit? Over de nummers valt er altijd te discussieren, maar qua organisatie zal het nog heel lang duren voor dit zal worden overstegen. Misschien als SVT het festival binnen dit en enkele jaren nog eens moet organiseren. Hopelijk staan er dan even leuke opvolgers klaar voor Måns en Petra!

Morgen: de (minder) grote schandalen op het festival.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.