Destination Stockholm [Extra]: Petra Mede en Måns Zelmerlöw

Dit jaar doen er 43 acts mee aan het Eurovisie Songfestival 2016. Dat wil zeggen dat 43 landen binnenkort zullen verschijnen in Stockholm. Als extraatje kijken we naar de presentatoren.

In totaal hebben we in de afgelopen zestig edities van het festival 95 presentatoren en – vooral – presentatrices gehad. In het begin deden ze het vooral alleen, daarna met twee en de laatste jaren overwegend met drie. Dit jaar gaat men terug naar de duopresentatie in Zweden. Na Karin Falck, Lill Lindfors, Lydia Cappoliccio, Harald Treutiger, Kattis Ahlström, Anders Lundin en Petra Mede is het in 2016 de beurt aan (opnieuw) Petra Mede en Måns Zelmerlöw.

Petra Mede werd geboren op 7 maart 1970 in Stockholm. Ze is een gevierde comédienne en de laatste jaren steeds meer ook presentatrice. Ze raakte bekend dankzij haar verschijningen als komiek in Morgonsoffan en Parlamentet. Het grote publiek leert haar helemaal kennen als ze in 2009 de Zweedse preselectie voor het Songfestival mag presenteren: Melodifestivalen. Datzelfde jaar roepen de Zweden haar uit als komiek van het jaar. Mede spreekt naast Zweeds ook vlot Engels, Spaans en Frans. Ze heeft met haar partner Mattias Günther één dochter, de 3-jarige Adeline.

In 2013 koos SVT haar als presentatrice voor het Eurovisie Songfestival. Ze mocht de klus helemaal alleen klaren. De commentaren waren zo goed dat ze twee jaar later aan de zijde van Graham Norton de jubileumshow Greatest Hits mocht presenteren in London. Dit jaar mocht ze ook nog eens een voorronde presenteren van Melodifestivalen. Ze is de derde vrouw in de geschiedenis die het festival meer dan één keer mag presenteren

Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw, die we allemaal kennen als Måns Zelmerlöw, is geboren in Lund op 13 juni 1986. Måns brak als 18-jarige door tijdens zijn deelname aan Idol 2005. Hij eindigde vijfde, maar toch lag er een grote carrière in het verschiet. Hij mag meedoen aan een lokale danswedstrijd op TV die hij uiteindelijk ook won. In 2007 en 2009 doet hij mee aan Melodifestivalen, maar eindigde hij respectievelijk derde en vierde. In 2010 krijgt hij de eer om Melodifestivalen te presenteren. Zelmerlöw bracht al zes albums, waarvan de laatste (Perfectly Damaged) vorig jaar.

In 2015 doet hij opnieuw mee aan Melodifestivalen. Al ruim voor de start was hij favoriet om te winnen, iets wat na zijn eerste vertolking van “Heroes” nog een extra duwtje in de rug kreeg. Hij won de finale met een nog hogere score van Loreen in 2012, zowel van het publiek als de jury. De rest is geschiedenis: Zelmerlöw won het festival in Wenen met 365 punten, kreeg punten van alle landen en scoorde een hit in Europa met “Heroes”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.