Stockholm Live: Need to know? De eerste halve finale.

Straks is er de eerste halve finale van het 61ste Eurovisie Songfestival. Achttien landen zullen aantreden in de eerste van drie shows. Slechts tien van hen zullen doorstoten naar de finale van komende zaterdag, terwijl acht andere kandidaten hun droom op het Eurovisie Songfestival te winnen alvast voor dit jaar moeten opbergen. Bent u een doorgewinterde fan? Of is het toch een ver-van-mijn-bedshow? Wij bundelen alles samen wat je echt moet weten en zelfs enkele dingen waarmee je kan uitpakken bij de vrienden, familie of je lief vanavond voor de buis.

 • De uitzending start om 21:00 en is sowieso live te volgen is alle deelnemende landen van vanavond. Ook gastland Zweden, Frankrijk en Spanje moeten deze show verplicht uitzenden. Het lijkt er echter op dat alle landen de show gaan uitzenden. Enkele landen, zoals IsraĆ«l en hier aan de Franstalige kant van het land doen dat in uitgesteld relais. De show zal ook live te bekijken zijn in enkele niet-deelnemende landen: Portugal, Kazachstan en zelfs China zullen de show rechtstreeks brengen.
 • Zweden, Frankrijk en Spanje hebben dus de verplichting gekregen om de show uit te zenden, maar ook om te stemmen. Alle deelnemende landen moeten natuurlijk ook stemmen.
 • BelgiĆ« doet NIET mee vanavond. Onze Belgische kandidate Laura Tesoro zal donderdag pas aantreden. Vanuit BelgiĆ« kan er dus niet gestemd worden. Voor Nederland doet het er wel toe vanavond, want met Douwe Bob hebben ze wel een kandidaat. Nederlanders kunnen dus wel stemmen: enkel vanuit Nederland Ć©n natuurlijk niet voor hun eigen land.
 • Wie afvraagt hoe de show zal verlopen, kan hier en hier terecht.
 • Peter Van De Veire zal commentaar geven, live vanuit Stockholm.
 • De helft van de punten werd gisteren al gegeven. Hoe de stemming gaat kan je hier lezen.
 • De presentatie ligt in handen van MĆ„ns Zelmerlƶw en Petra Mede. Hij won vorig jaar het festival in Wenen, zij presenteerde het al eens eerder. In 2013 was Mede onze solo gastvrouw in Malmƶ.
 • Er doen achttien kandidaten mee, maar vier kandidaten hebben al ervaringen. Ze komen toevallig ook allemaal achter elkaar aan het einde van de reeks: Bojan Jovović uit de groep Montenegrijnse groep Highway stond in 2005 als op het podium voor ServiĆ« en Montenegro, Greta SalĆ³me deed in 2012 al eens mee voor IJsland, Deen deed dat in 2004 voor BosniĆ« en Herzegovina als soloartiest en Ira Losco werd tweede voor Malta in 2002. Nog meer terugkeerders in de tweede halve finale.
 • Voor mensen die niet kunnen horen, maar wel gebarentaal kunnen, zal er een livestream zijn op een.be met internationale vertolking. Morgen om 7:55 volgt er een herhaling op EĆ©n.
 • Gisteren raakte bekend dat Justin Timberlake naar de finale komt.
Nog enkele weetjes waar je mee kan uitpakken:
 • De uitzending start om 21:00:00 CET op de Europese schermen, maar in de arena start de show al om 20:59:50 CET. De reden hiervoor is dat als er een plots probleem in de zaal opduikt, de regie nog kan switchen naar een ander beeld en dit niet laat zien.
 • De regie ligt in handen van de Zweeds/Servische Sven Stojanovic. Hij deed dit ook in 2003, 2004, 2005 en 2008. Jon Ola Sand is sinds 2011 al de executive supervisor van de EBU. Hij kan ingrijpen tijdens de stemming en geeft ook altijd de toestemming als de resultaten mogen worden voorgelezen. Soms moet hij ook zeggen dat ze er niet zijn, zoals in de tweede halve finale van 2014.
 • De Zweden staan gekend om hun goede planning. Zo ook voor het festival. Zo zal om 21:00:35 MĆ„ns Zelmerlƶw starten met “Heroes”, komt Petra Mede vier minuten later op het podium en start het eerste optreden om 21:11. Malta sluit de rij om 22:24 en om 23:03 zijn de finalisten bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.