Het Eurovisie Songfestival is weer helemaal populair in België. Bijna één miljoen Vlamingen konden zien dat Laura Tesoro voor de tweede Belgische finaleplaats op rij zorgde én de vijfde sinds de introductie van de halve finales. Zaterdag zullen er in totaal iets van een twee miljoen Belgen (afgaande op de kijkcijfers van vorig jaar) de finale volgen. België en Europa had gisteren weer een mening klaar en deelde die ook met de wereld via sociale media. Wij herbeleven de tweede halve finale, kritisch en analytisch en halen er enkele opmerkelijke gebeurtenissen uit. 

België: van ‘totaal afgeschreven’ naar ‘outsider’
Op 17 januari werd “What’s The Pressure” gekozen als Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival 2016. De eerste reacties waren negatief: nationaal en internationaal werd Laura Tesoro met de grond gelijk gemaakt. Een greep uit de Belgische fangroep op Facebook: “Saai”, “Disco werkt niet op het festival”, “Trekt op niets”, “Bucht” en “Het mist niet iets, maar het mist alles”. Dan hebben we de grofste dingen er nog uit gelaten. Internationaal was de kritiek iets milder, maar ook niet om naar huis te schrijven. De VRT heeft duidelijk na Eurosong de pijnpunten aangepakt die ze hadden in 2012/2014 en hebben beroep gedaan op experts qua dans, kleding en promotie. Vorige week gaf ze de critici dan ook een koekje van eigen deeg en gisterenavond gaf ze de genadeslag met een kwalificatie. Laat dit een les zijn voor zowel de VRT als de Belgische fans: Eurosong is het Eurovisie Songfestival niet. Met de kandidaten van Eurosong hadden we waarschijnlijk alleen maar kans gemaakt met Laura Tesoro. De transformatie van de act die we begin januari zagen en die we gisteren zagen was enorm. Laat ons alstublieft die trend verder zetten in 2018, VRT!

Scandinavië overleeft halve finales niet.
Dinsdag konden Finland en IJsland niet kwalificeren en gisteren waren ook Noorwegen en Denemarken niet in staat om zich bij de beste tien te scharen. Daarmee mist, met uitzondering van gastland Zweden, heel Scandinavië de finale. Het is nog nooit voorgekomen dat maar één Scandinavisch land in de finale zit sinds de introductie van de halve finales. De reden? Zwakke inzendingen voor Finland en Denemarken, pech voor IJsland en Noorwegen. Het zou ons niet verbazen dat deze twee landen trouwens elfde zijn geworden in hun halve finale. Zweden kan profiteren van deze situatie, want mag zich waarschijnlijk al aan 48 punten uit de televoting verwachten.

Ook de Balkan is de weg kwijt.
Het ooit zo machtige Oost-Europa op dit festival weet maar matig te overtuigen. De uitval van Griekenland, Montenegro en Bosnië dinsdag was al een grote hap uit de regio. Gisteren volgden ook Macedonië, Slovenië en Albanië richting prullenbak. Kroatië, Servië en Bulgarije zijn de enige landen die de regio zullen vertegenwoordigen. Op zich is het positief dat het land duidelijk niet meer als één blok stemt op elkaar, maar de vrees voor wegvallende landen is er wel. Macedonië flirtte als eens met terugtrekking na 2013 en nu zelfs superster Kaliopi het niet gehaald heeft is de vraag of het land volgend jaar mee zal doen. Ook zorgen rond Bosnië, Montenegro en Griekenland, hetzij of financieel vlak.

Kennen ook geen geluk…
Ierland. Mist al de derde finale op rij en lijkt verder dan ooit weg van zijn gouden periode.
Denemarken. Na de succesvolle organisatie in 2014 kan het land geen finale halen in 2015 én 2016.
Noorwegen. Zangeres deed zo haar best ondanks persoonlijke problemen, maar geen finale.
Zwitserland. Moet al twee jaar de finale missen.

Het ‘arrogante’ Israël haalt wel de finale.
De meningen zijn verdeeld over Hovi Star uit Israël. Ze wijzen de zanger vaak divagedrag toe en hijzelf werkt het ook met de hand. Denk maar aan de vete met Douwe Bob. Ook op de persconferentie vorige week liet hij zich van een nogal arrogante kant zien: “Ik ben hier om te scoren en de rest, daar geeft ik geen shit om!” Ook de delegatie toont zich heel zelfzeker, tegen het vervelende toe. Zo ook na de bekendmaking van de finalisten gisteren, toen een delegatielid de afkondiging van de twee presentatoren zwaar verstoorde. Het valt niet op denk je, maar commentatoren zien dit ook en maken hier melding van bij de kijker. Benieuwd wat Hovi gaat doen morgen.

Australië blijft kritiek krijgen.
Australië mag sinds vorig jaar meedoen en blijft kritiek krijgen van menig Europeaan. De reden is dan ook simpel: Australië ligt niet in Europa. Iedereen was het wel eens dat Dami Im voor haar kwaliteiten geroemd mag worden en dat top 5 quasi zeker is. De meeste fans blijven het enkel moeilijk hebben met de ligging van het land én dat ze de plek van een ‘verdiend’ Europees land innemen in de finale.

Oekraïne en Bulgarije: missie geslaagd!
De Oekraïeners en Bulgaren keerden dit jaar terug naar het festival en met hun kwalificatie konden ze dan ook zegevieren. Vooral Bulgarije is trots op Poli Genova, want het is nog maar de tweede keer (op tien deelnames) dat het land de finale haalt. Daarmee hebben drie van de vier landen die terugkeerden dit jaar de finale gehaald. Enkel Bosnië moet de finale missen.

Kennen ook geluk…
Letland. Na jaren niet scoren is dit de tweede finale op rij.
Polen. Zelfde reden, maar zelfs de derde finale op rij.
Litouwen en Georgië. Blijven goed scoren en missen amper de finale.
Servië. Kan scoren mét boodschap.

De startvolgorde zaterdag.
België zal zaterdag de finale openen. Ook daar zijn weer de meningen over verdeeld, maar Tesoro mag zich gelukkig prijzen. Dit kunnen we toewijzen aan het primacy-effect: wat je het eerste hoort, blijft het beste hangen. Er is ook het recency-effect: wat je het laatst hoort, blijft eveneens goed hangen. België kon dat laatste gisteren gebruiken en zal morgen dus het eerste effect hebben. Tsjechië (de gevreesde plaats 2), Nederland (3), Polen (Na Frankrijk, voor Australië) en Spanje hebben pech, terwijl de topfavorieten Rusland, Oekraïne, Australië en Frankrijk wel goede plekken hebben gekregen. Ook Armenië, dat mag afsluiten, mag zich gelukkig prijzen. De volledige startvolgorde kan je hier vinden.

Tot slot
De mensen die het festival al jaren niet meer hebben bekeken en zaterdag het toch eens proberen, zullen verschieten van de hoge kwaliteit dit jaar. Laat ons hopen dat mening Vlaming en Europeaan eindelijk zijn mening kan gaan herzien dat het festival een circus is. Dit is het al enkele jaren niet meer. Het festival heeft een dipje gehad, maar is nu sterker dan ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws