Stockholm Live: The Day After… Nu al twijfels voor volgend jaar?

Vannacht werd Oekraïne na een thriller van een puntentelling uitgeroepen als winnaar het 61ste Eurovisie Songfestival. Twaalf jaar na de winst van Ruslana volgt Jamala haar op als tweede Oekraïense laureaat van het Europese muziekfeest. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat de meningen zo verdeeld waren over een winnaar van het festival. Er zijn dan ook heel wat twijfels bij de organisatie van volgend jaar. Kan een land dat in diepe crisis wel het festival organiseren en kan het de veiligheid waarborgen van iedereen die het festival in 2017 zal bezoeken?

Provisie: de 62ste editie van het Eurovisie Songfestival zal meer dan waarschijnlijk plaatsvinden op dinsdag 16 mei, donderdag 18 mei en zaterdag 20 mei 2017. Die data heeft de European Broadcasting Union uitgekozen.

De nationale openbare omroep van Oekraïne heet NTU. De omroep werd in 1965 opgericht en maakte vorig jaar een doorstart. Verschillende kanalen werden afgeschaft en vandaag de dag is er nog maar één kanaal bij de omroep: Pershyi Natsionalnyi. Radiokanalen heeft de omroep niet. De openbare omroep is niet populair in het land en haalt amper kijkers. Vaak haalt het eerste kanaal nog geen procent marktaandeel.

Geld heeft de omroep ook amper. De omroep heeft wel al ervaring met het organiseren van een Eurovisie Songfestival, terug in 2005. Ook het Juniorfeest in 2009 en 2012 ging door in Oekraïne. Toch valt dit niet te vergelijken met wat het festival vandaag is. De omroep heeft niet de technische know-how en loopt nog ver achter op de rest van Europa. Zo zenden ze nog steeds uit in 4 op 3, kennen ze geen HD en hebben ze niet de juiste apparatuur om het festival uit te zenden zoals het volgens de huidige standaard moet. De omroep zal dus sowieso moeten beroep doen op een extern bedrijf of een andere Europese omroep, wat extra kosten wil zeggen.

In principe zijn er locaties genoeg, maar het is niet altijd een even verstandige keuze omtrent de huidige situatie in Oekraïne in verband met de Krim. Zo zou de meest geschikte locatie Sport-Complex Illichivet zijn, een arena met 12.000 plaatsen. De arena ligt in Marioepol, een stad die ook kort door de pro-Russische rebellen werd overgenomen. De andere mogelijkheid is Palace of Sports is Kiev. Daar was in 2005 ook het festival, maar lijkt met zijn 10.000 plaatsen net te klein voor de standaarden van vandaag. De burgemeester van Kiev vertelde vandaag graag het festival te willen huisvesten in het NSC Olympic Stadium. Daar kan maar liefst 70.000 man binnen. Ze hebben daar echter geen dak, dus dat zal nog moeten opgelost worden.

Corruptie in Oekraïne speelt nog altijd een grote rol. Volgens de Corruption Perceptions Index was Oekraïne vorig jaar het corruptste Europese land. Zo kunnen studenten hun diploma kopen en worden er in het bedrijfsleven duistere deals gesloten. In vergelijking met 2005 is dat niet beter geworden, integendeel. Het land kreeg in 2014 een lening van 12,2 miljard euro van het IMF, dus de financiële situatie in het land is dan ook niet echt geweldig.

Terug naar de omroep. Heeft NTU nog recent ervaringen met internationale events. Het antwoord is daarop ‘Ja’. In samenwerking met TVP verzorgde het in 2012 de captatie van het EK Voetbal in Polen en Oekraïne. Het was echter het Belgische Alfacam dat de meeste wedstrijden verzorgde. Op zich is dat allemaal geen ramp, want in 2009 en 2012 deed datzelfde Alfacam dat in respectievelijk Rusland en Azerbeidzjan. Alfacam bestaat niet meer, maar er zijn voldoende bedrijven om dat in te vullen.

In het extreemste geval kan het Eurovisie Songfestival ook in een ander land worden gehouden en eerlijk, die kans is reëel. Als het land geen locatie, geen geld en geen veiligheid kan voorzien, moet een ander land de organisatie overnemen. Meer dan waarschijnlijk neemt een land uit de Big Five het dan over. Eventueel mag Oekraïne dan wel rechtstreeks starten in de finale.

En dan Rusland. Dit kan een heel groot probleem worden voor volgend jaar. Russische hoge leiders dreigen nu al met een boycot. Frenz Klintsevich, chairman van het nationale comité voor defensie en veiligheid: “Als Oekraïne ons geen veiligheid kan garanderen, denk ik niet dat we gaan deelnemen volgend jaar” Voor andere landen lijkt een deelname in Oekraïne geen probleem.

Een laatste probleem dat we bespreken (want er zijn er zeker nog meer) is de situatie voor de LGBT-gemeenschap. De media is vooral gericht op Rusland en zijn problemen, maar die zijn er in Oekraïne ook. De bevolking staat ervoor bekend niet open te staan voor de homo-gemeenschap. Vorig jaar was bijvoorbeeld nog te zien in een sociaal experiment dat een openlijk homokoppel in de straten van Kiev werd aangevallen met pepperspray. 81,3 % van de Oekraïeners kan homoseksualiteit ‘nooit aanvaarden’ en slecht 5 % procent zegt dat het ‘acceptabel’ is. Koppels van het gelijke geslacht worden er niet herkend, kunnen niet trouwen of adopteren. Er is ook geen anti-discriminatiewet voor holebi’s. In 2003 en 2015 was er een Gay Pride, maar die werd al snel gestopt wegens onveiligheid. Er zal dus heel wat heel wat security moeten worden voorzien om het (groeiende) publiek te verwelkomen.

Waar het festival terecht zal komen en of dat in Oekraïne zal zijn, weten we pas binnen enkele weken of zelfs maanden. Dat het geen gemakkelijk jaar zal worden, staat vast. Stockholm ligt nu achter ons en we kunnen kijken naar een nieuwe pagina in het grote boek van het Eurovisie Songfestival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.