In de Globe Arena in Stockholm is zonet de eerste generale repetitie afgelopen voor de eerste halve finale. Alle landen konden al eens een eerste doorloop doen en zouden nu helemaal klaar moeten zijn voor de tweede generale repetitie. De achttien deelnemende landen, Frankrijk, Spanje en Zweden zullen hun juryleden op basis van deze beelden laten stemmen. Het is dus erg belangrijk dat de kandidaten alles geven.

Lees vooral niet door als je wilt dat dit een verrassing voor je blijft. De eerste generale repetitie begon om 17:00 stipt en verliep zonder al te veel problemen.

De show begint met Måns Zelmerlöw, die opnieuw zijn winnende inzending van vorig jaar mag brengen: “Heroes”. Nu brengt hij zijn lied samen met 44 kinderen en is de ballonnenjongen een echte jongen. In een decor met een muur en bomen komt de act echt tot leven. Hij heeft ook weer zijn lederen zwarten broek en grijze trui uit de kast gehaald. Een aardige opener! Daarna komt ook Petra Mede op het podium en komt er al meteen een eerste grapje. Als ze “Hello Europe” roepen, begint “The Final Countdown” (van de groep Europe) te spelen. Petra blikt terug op 2013 en Zelmerlöw haalt zijn beste Duits boven om Oostenrijk te bedanken.

De postcards dit jaar zijn opnieuw opgenomen in het land van de kandidaat. Het begint met een camera die langzaam naar de kandidaat inzoomt. Daarna krijgen we beelden te zien dat hij of zij bezig is: met optreden of met een andere activiteit. Het inzoomen op de kandidaat komt regelmatig terug: in een lege zaal, in een kleedkamer, in een bos… Daarna komt de naam van het land in beeld en meer gegevens. Men gaat voor een heel andere aanpak dan andere jaren. Zo zijn er geen vlaggen meer te zien bij de gegevens. Het is ook nog af te wachten of de zogenaamde ‘hashflags’ terugkeren. Zo typte je op Twitter bijvoorbeeld #BEL en kreeg je de Belgische vlag achter die hashtag. Ze zijn wel terug te vinden naast de gegevens.

Een eerste break komt na Kroatië en voor Nederland. Landen waar geen reclame te zien is krijgen een filmpje te zien genaamd “Eurovision Taxi”. Petra en Måns zorgen voor een verrassing als blijkt dat zij de taxi besturen van enkele onbekenden, die natuurlijk verrast waren. Na San Marino is er een kort intermezzo van Petra omdat het podium moet worden klaargezet voor Rusland. Ook na Estland is er een break en gaat Petra praten met kandidaten in de greenroom. Daarna volgt Azerbeidzjan.

Na de eerste recap volgt er een ‘documentaire’, die ze ‘The Nerd Nation’ hebben genoemd. Ze kijken terug op alle Zweedse winnaars op een eigentijdse manier en laten zien hoe gek de Zweden wel zijn op het festival. Na de televoting is er natuurlijk een interval act. In de eerste halve finale heet die intervalact ‘The Grey People’. Europa maakt zijn ergste crisis in jaren door. Daarom moeten we nadenken over onze eigen identiteit. Mensen die alles riskeren om een nieuwe thuis te vinden op een nieuw continent moeten ook een nieuwe identiteit creëren. De act is uitgewerkt door choreograaf Benke Rydman.

Nadien mogen Frankrijk, Spanje en gastland Zweden hun nummer brengen. Vanavond zullen ze dat opnieuw doen en die beelden zullen morgen gebruikt worden na de interval act. Zo’n 55 seconden per landen zullen worden getoond. Na de halve finale zal het hele optreden online komen op het YouTube-kanaal van het Eurovisie Songfestival. Na deze landen krijgen we de tien finalisten.

Vanavond om 21:00 is er de juryshow van de eerste halve finale. Zoals elk jaar zullen wij uitgebreid verslag doen en proberen we een eerste voorspelling te doen van de kwalificatiekansen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.