U weet het ondertussen al: de avond voor de grote liveshow is ook een heel belangrijke. Dan geven alle kandidaten al het beste van zichzelf tijdens de (halve) finale voor de vakjury. Zo was er dus vanavond die van de tweede halve finale, mƩt Laura Tesoro. Als zij vanavond een goede performance heeft neergezet, staat ze al met ƩƩn voet in de finale. Die andere voet zou dan morgenavond moeten volgen. Lees vooral niet door als je wilt dat dit een verrassing voor je blijft. De achttien kandidaten begonnen om 21:00 in Stockholm aan de juryshow van de tweede halve finale.

Geen MĆ„ns met “Heroes” vandaag, maar wel MĆ„ns Ć©n Petra die de show muzikaal openen met een act die Songfestival ademt: dansers, glitterpakken, vuurwerk en kitsch. Misschien wel wat minder episch dan de openingsact van dinsdag, maar wel een act met veel humor. Nadien doen onze twee presentatoren de traditionele uitleg over de televoting en dat die pas start nadat alle landen hebben opgetreden. Als dat achter de rug is kan Letland starten met het eerste optreden.

Justs opent de finale met een nummer van Aminata Savadogo, de vrouw die vorig jaar nog ‘Love Injected’ naar de zesde plaats ging. Met “Heartbeat” hebben we een waardige opener van deze halve finale en waarschijnlijk ook meteen een finalist. Polen stuurt een goede zanger naar dit festival. In zijn kenmerkende rode jas staat Michal Szpak sterk op het podium. Het is hier nog maar de vraag of Europa voor een klassieke inzending gaat anno 2016. Rykka uit Canada komt voor Zwitserland uit. Ooit een succes met CĆ©line Dion, maar een herhaling zit er niet in. De halve finale lijkt ons haar eindehalte. Betere vocalen dan uit IsraĆ«l met Hovi Star, die we deze week als diva leerde kennen. Dat laat hij ook zien, qua uithalen en gebaren. Het grote vuurwerk op het einde maakt het wel af. Wit-Rusland heeft niet zo’n sterk nummer en Ivan (foto) gooit dan ook zijn lichaam, virtuele wolven en een baby op het einde. De vroege loting zorgt ervoor dat je – desondanks al de moeite – het lied snel vergeten bent. Finale zal dus moeilijk worden voor de Wit-Russische fan van Laura Tesoro, maar het kan! Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Letland, IsraĆ«l, Polen, Wit-Rusland, Zwitserland

Een korte break later staat ServiĆ« op het podium. Met “Goodbye (Shelter)” krijgen we een heel dramatisch nummer op ons bord. Met de aangrijpende act en de goede vocals van Sanja (foto) is dit zeker iets voor de jury en kijker. Voormalig Westlife-lid Nicky Byrne zal op zijn succes en fanbase van vroeger moeten teren als hij naar de finale moet. Zijn stem zat niet altijd goed en het nummer is ook vergeten op enkele minuten. Ook Kaliopi zit hetzelfde probleem qua nummer: niet memorabel genoeg. De Macedonische kon in 2012 uitpakken met haar stem en dat lukt hier heel wat minder. Als MacedoniĆ« het haalt, zal het liggen aan de burenstemen. Net zoals Kaliopi deed Donny Montell in 2012 ook mee. Hij heeft echter wel een upgrade gekregen qua nummer. Alleen qua styling mag hij zijn poedel terug mee naar Vilnius nemen, maar zijn nummer is best te smaken. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: ServiĆ«, Litouwen, MacedoniĆ«, Ierland

Met AustraliĆ« hebben we zeker een nieuwe finalist beet en materiaal voor de top 10. Dami Im zet vocaal haar strot wagenwijd open. Knappe staging, knappe song, knappe dame… plaatje compleet! Een groot applaus later is het de beurt aan SloveniĆ«. Een hele ontnuchtering. Aan ManuElla zal het niet gelegen hebben want zij doet haar uiterste best. Het nummer is niet sterk genoeg en de act met de acrobaat slaagt op niets. Voor Bulgarije is het een geslaagde comeback. Na twee jaar afwezigheid neemt Poli Genova (foto) de honneurs waar. Ze heeft echt veel plezier in haar optreden en het plaatje klopt. Dit zou de finale vlot moeten halen. Met een simpele act staan de mannen van Lighthouse X er. Het is erg moeilijk te voorspellen wat de Denen gaan doen. Ze hebben een catchy lied en drie vlotte mannen, maar dit zou zomaar elfde kunnen worden in de halve finale. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: AustraliĆ«, Bulgarije, Denemarken, SloveniĆ«

Na Bulgarije was er weer een korte break. Het laatste blok werd geopend door OekraĆÆne. Jamala was fenomenaal. Alles zat goed: de stem, de kleding, de lichtinval. Maakt grote kans om de halve finale te winnen. De Noorse Agnete gaat persoonlijk door een moeilijke tijd, maar fleurt op het podium wel helemaal op. Ze brengt een knappe vocale prestatie. Toch scheelt er iets aan het nummer. Het zijn precies drie nummer met verschillende tempo’s in Ć©Ć©n lied. Ook zien we niets dat nog niet eerder is geweest op het festival. GeorgiĆ« is een nummer apart op dit festival, dat zeker zijn liefhebbers zal hebben. Het psychedelische zal voor velen ook een afkeer geven en lijkt finale halen heel moeilijk. Voor AlbaniĆ« lijkt finale halen niet moeilijk, maar quasi onbestaande. Eneda mag dan wel een goede zangeres zijn, veel gevoel lijkt ze niet te hebben met het nummer. En dan was het de beurt aan ‘Belgium’… en ja hoor, het ging goed! Laura kreeg de zaal Ć©n het perscentrum mee met “What’s The Pressure”. Bovendien is ze een echt showbeest en had ze haar beste stem sinds de start van de repetitties. Ze speelt met het publiek, haar dansers… we zijn misschien niet geheel objectief, maar top vijf in deze halve finale kan zeker! Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: OekraĆÆne, BelgiĆ«, Noorwegen, GeorgiĆ«, AlbaniĆ«

GeorgiĆ« kreeg nadien nog een herkansing omdat er iets mis ging met de uitvoering. Na de achttien songs is het tijd om te stemmen. Rond 22.25 (morgenavond, vandaag was dat zo’n tien minuten later) openen Petra en MĆ„ns de lijnen en krijgen we twee recaps te zien. Tussen die recaps is er ook het vervolg van ‘Eurovision Nerd Nation’ van dinsdag. Petra Mede staat tussen de recaps door ook in de greenroom. Na de televoting is er net zoals dinsdag een interval act. Die krijgt de titel ‘Man vs Machine’ en gaat over… jawel… de mens en de robot op deze aarde.

Ook vandaag drie landen die volledig hun liedje mochten brengen, maar meteen in de finale van komende zaterdag mogen aantreden: Duitsland, Italiƫ en het Verenigd Koninkrijk. Een kleine minuut zal morgen tijdens de halve finale worden uitgezonden. De performances komen meteen nadien online op de site van het Eurovisie Songfestival. Omdat deze landen ook stemmen in deze halve finale worden ze ook voorgesteld aan het publiek. De Duitse Jamie-Lee zal het vooral van de tieners moeten hebben denken we, maar deze performance was zeker geslaagd. Francesca uit Italiƫ bracht een mooi optreden en kan zo maar eens de top 5 halen in de finale. Ook de UK had een goed optreden en de jongens zijn erin geslaagd om de meeste pers en fans te overhalen van hun kunnen.

Na een filmpje over statistieken ging MĆ„ns over naar Jon Ola Sand. Na zijn goedkeuring werden de tien finalisten bekendgemaakt. Dit zijn de tien ‘valse’ gelukkigen voor vanavond: Denemarken, Bulgarije, Letland, IsraĆ«l, Polen OekraĆÆne, Noorwegen, MacedoniĆ«, AlbaniĆ« en Zwitserland. Een blunder op het scorebord: RoemeniĆ« stond er ook nog bij, maar doet ondertussen niet meer mee. De echte finalisten zijn pas voor morgenavond. Binnen een etmaal weten we of Laura Tesoro erbij is of niet.

Onze prognose. Het is altijd moeilijk om objectief te zijn over je eigen land. Maar we kunnen eerlijk zijn: we begonnen vorige week met een bang hart aan de eerste repetitie. Er kwam een beetje vertrouwen, en nog wat meer. En vanavond heeft ze zich gesmeten. Als we onze internationale collega’s mogen horen, is finale een zekerheid. Wij volgen die mening graag. Volgens ons zijn AustraliĆ«, OekraĆÆne en ServiĆ« zeker van finale, terwijl AlbaniĆ«, Zwitserland, SloveniĆ« en Ierland al op voorbaat kansloop lijken. BelgiĆ« en Nederland samen in de finale? Laura is misschien de eerste kandidaat in vele jaren die zoveel ambitie heeft. Dat moet toch een finaleplaats waard zijn, Europa en AustraliĆ«?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.