De euforie was gisteren enorm groot bij de Belgische delegatie, toen ze om twee minuten na elf uur te horen kregen dat ze naar de finale mochten. Een dikke zestien uur later stond Laura Tesoro opnieuw op het podium. Vannacht kregen we te horen dat ze de finale mocht openen, dus moest zij ook vandaag het vroegst aan de bak tijdens de eerste generale repetitie. Lees vooral niet door als je wilt dat dit een verrassing voor je blijft. Deze generale repetitie was er eentje met verrassingen en een valse Justin Timberlake. Goed nieuws, want hij komt vanavond ook al optreden.

Sinds 2013 is er een parade aan het begin van de finale. Alle landen komen op met hun vlag op de volgorde van optreden. Dit jaar is dat wat anders. De vlag is vervangen door een model dat een kledingsstuk draagt. Dat zal verlicht worden in de kleuren van de vlag. Belgiƫ opent dus de rij en zal het openingsapplaus in ontvangst mogen nemen. Na Israƫl en Litouwen volgt er korte muzikale pauze. Op de tonen van Swedish House Mafia, Avicii, Alesso en Galantis komen de artiesten een voor een op het podium. Dan komen de presentatoren op het podium en doen ze weer hun ding zoals altijd.

Belgiƫ mag dus de finale openen en Laura was eigenlijk weer even goed zoals gisteren. De negatieve commentaren rond de eerste startplaats is onterecht en waarschijnlijk is dit de beste plaats die ze kon krijgen in de eerste helft. Na Frans is er een korte onderbreking waar MƄns en Petra een beetje de tijd rekken om het grote paneel van Zweden af het podium te krijgen en het grote bos van Duitsland op het podium te krijgen. Na Polen opnieuw een break, deze keer langer. MƄns is richting de Tele2 Arena getrokken waar morgenavond een grote Eurovision Party zal zijn. Hij zal praten met Loreen en Carola. Alleen lukte dat nu niet omdat de microfonen niet openstonden.

Ook na Spanje is er een korte break met Petra Mede in de greenroom. Ze zal de CD en DVD aanprijzen, net zoals enkele andere hebbedingetjes. Het laatste blok met zeven landen eindigt met Armeniƫ. Na een kort filmpje van de heren van Vicious, een sitcom van ITV, kan de televoting beginnen.

Na de eerste recap zal Justin Timberlake optreden. Nu was hij er nog niet, maar vanavond zal hij wel optreden tijdens de juryfinale. Laura Tesoro zal dus Timberlake twee keer zien optreden. Hij zal twee nummers brengen: “Rock Your Body” uit 2003 en zijn nieuwe single “Can’t Stop The Feeling”. Die zal trouwens in wereldpremiĆØre live op het festival te zien zijn. Naast Timberlake komt er een intermezzo met ‘The Best Of Sweden’. Daarna volgt er opnieuw een recap.

De winnares van het Junior Eurovisie Songfestival 2015, Destiny Chukunyere, maakt ook even haar opwachting. En er blijven nog interval acts komen. Zo maakt Lynda Woodruff haar opwachting, is er een act met de naam “Love Love Peace Peace” en is er het slot van “Eurovision Nerd Nation”. Ruim veertig minuten na de start van de televoting telt Petra af, want MĆ„ns Zelmerlƶw mag ook nog eens zingen: zijn nieuwste single “Fire In The Rain” en natuurlijk “Heroes”.

Dan mogen de jury’s hun punten geven. In een dikke dertig minuten krijgen we de 42 landen. Althans, dat probeert men nu. Het lijkt ons waarschijnlijk dat dit gaat uitlopen. Zoals eerder gecommuniceerd komen de 1 tot 8 en 10 punten meteen op het scherm en zullen enkel de 12 punten worden voorgelezen. Als ze allemaal hun punten hebben gegeven staat MĆ„ns in de greenroom. Enkele minuten later worden de televoting resultaten bekendgemaakt. Morgenavond rond 00:30 kennen we de winnaar.

Vanavond is er de juryfinale van het Eurovisie Songfestival 2016. Na afloop volgt er een verslag en doen we een voorspelling voor Belgiƫ, Nederland en de andere landen tijdens de finale.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.