Vanavond om 21:00 start de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Na twee halve finales, waar telkens 10 kandidaten zich konden kwalificeren, staan er 26 landen vanavond in de finale.

Zowel België als Nederland hebben zich kunnen plaatsen voor de finale en komen allebei vroeg aan de beurt: België opent de show met Laura Tesoro, terwijl Nederlands als derde aan de beurt is met Douwe Bob. De finale komt vanuit de Globe Arena in Stockholm, waar zo’n 10.500 aanwezig zijn. Ongeveer 200 miljoen kijkers zullen de show ook via televisie of internet volgen.

Finale Eurovisie Songfestival 2016
01. België: Laura Tesoro – What’s The Pressure
02. Tsjechië: Gabriela Gunčíková – I Stand
03. Nederland: Douwe Bob – Slow Down
04. Azerbeidzjan: Samra – Miracle
05. Hongarije: Freddie – Pioneer
06. Italië: Francesca Michielin – No Degree Of Seperation
07. Israël: Hovi Star – Made Of Stars
08. Bulgarije: Poli Genova – If Love Was A Crime
09. Zweden: Frans – If I Were Sorry
10. Duitsland: Jamie-Lee Kriewitz – Ghost
11. Frankrijk: Amir – J’ai cherché
12. Polen: Michał Szpak – Color Of You Life
13. Australië: Dami Im – Sound Of Silence
14. Cyprus: Minus One – Alter Ego
15. Servië: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter)
16. Litouwen: Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night
17. Kroatië: Nina Kraljić – Lighthouse
18. Rusland: Sergey Lazarev – You Are The Only One
19. Spanje: Barei – Say Yay!
20. Letland: Justs – Heartbeat
21. Oekraïne: Jamala – 1944
22. Malta: Ira Losco – Walk On Water
23. Georgië: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold
24. Oostenrijk: ZOË – Loin d’ici
25. Verenigd Koninkrijk: Joe & Jake – You’re Not Alone
26. Armenië: Iveta Mukuchyan – LoveWave

Alle landen stemmen vanavond, ook de landen die geen ticket voor de finale konden bemachtigen. Een nieuw stemsysteem is dit jaar voor het eerst van kracht. Gisterenavond gaven de verschillende jury’s al hun punten op basis van de beelden van de generale repetitie. Zij moesten elk een lijst maken met op één hun favoriet en op 25/26 hun minste favoriet. Op basis daarvan werden er globaal 1-8, 10 en 12 punten uitgedeeld. Vanavond zal de kijker hetzelfde doen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. In tegenstelling tot vorige jaren worden de punten niet meer verrekend per land, maar worden ze apart toegevoegd. Zo kan bijvoorbeeld Polen twaalf jurypunten en zes televotingpunten geven aan Duitsland , wat een totaal van achhtien maakt. Eerst maken de spokespersons de punten van de jury bekend, maar lezen enkel de twaalf punten voor. De punten 1 tot en met 8 en 10 komen zo op het scherm. Voor België geeft Umesh Vangaver de punten, terwijl Trijntje Oosterhuis dat voor Nederland doet. Nadien zullen de presentatoren de punten van de kijker bekendmaken. Dat zullen ze doen in blok. Als bijvoorbeeld Servië dertien punten in totaal heeft gekregen, zullen ze het naam van het land en het aantal punten voorlezen. Dit zal van laag naar hoog gebeuren.

In Vlaanderen is de show te volgen via Eén met commentaar van Peter Van De Veire. Voorafgaand start om 20:40 een special van ‘Van Gils & het Songfestival’. Er is ook een mogelijkheid om de show met gebarentaal te volgen via de website van Eén en morgen in herhaling om 20:00 op het kanaal van Ketnet. In Nederland kan de show bekeken worden via NPO 1 met commentaar van Jan Smit en Cornald Maas. Ook daar is er om 20:25 een voorbeschouwing. Aan Franstalige kant is de show te volgen via La Une. Daar doen Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye de commentaar. Al dan niet digitaal kan je de show ook volgen via BBC One, France 2, Rai 1, Das Erste, TVE 1 en nog een hele resem aan andere kanalen. Via het internet is de show ook te volgen via de website van het Eurovisie Songfestival en ook via YouTube.

De presentatie ligt in handen van Måns Zelmerlöw en Petra Mede. Hij won vorig jaar het festival in Wenen, zij presenteerde het al eens eerder. In 2013 was Mede onze solo gastvrouw in Malmö. De finale zal openen met “Parade of Flags” met een eerbetoon aan de Zweedse mode, design en dance. De interval act zal worden voorzien door wereldster Justin Timberlake en er volgt ook een medley van Songfestivalinzendingen. Ook Lynda Woodruff maakt haar opwachting en Måns zingt zijn nieuwe single en winnende inzending van vorig jaar.

De show start om 21:00 en rond 00:30 zouden we de winnaar moeten kennen. Na afloop mag de winaar nog een persconferentie geven. In België kan je stemmen door te bellen naar het nummer 0905 160 XX of een sms te sturen naar 6000 met als bericht XX. Die “XX” vervang je door het startnummer. Een stem kost € 0,50 en je kan maximaal twintig keer stemmen per toestel. Stemmen op België kan niet. Wil je goed voorbereid zijn op de televoting en doordacht een keuze maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.