Wat zo’n dikke 360 dagen begon als een nieuw jaar, is weer bijna ten einde: 2016 zit er zo goed als op en 2017 staat voor de deur. We kunnen dat nieuwe jaar niet in zonder een jaaroverzicht. In 2016 stond er een nieuwe editie van het Eurovisie Songfestival gepland en in de maanden vooraf kozen alle landen hun inzending voor Stockholm. Ook werd er in ons land een nieuwe Eurosong gehouden. In november gingen we naar Malta voor het Junior Eurovisie Songfestival 2016. Vandaag in deel 1 van ons jaaroverzicht: de finale van het Junior Eurovisie Songfestival 2016. Terug naar 20 november…

Op 21 november 2015 won Malta het dertiende Junior Eurovisie Songfestival. Sinds enkele jaren krijgt het land dat wint het recht om het festival te organiseren, maar kan altijd weigeren. Midden april heeft de EBU Malta aangekondigd als gastland. De organisatie deed moeite om heel wat landen, waaronder Belgiƫ, opnieuw te laten deelnemen. Ons land deed niet mee en ook Sloveniƫ, San Marino en Montenegro besloten te stoppen met deelname.

Op zondag 20 november in de namiddag was er de grote liveshow, met zeventien landen. Voor het eerst kon de kijker niet kiezen wie er won, Enkel de jury’s (volwassen jury, expertenjury en kinderjury) mochten stemmen. De presentatie lag in handen van Valerie Vella en Ben Camille, twee voormalige presentatoren van de nationale selectie en eerder gaven Valerie en Ben al eens de punten door op het volwassen Eurovisie Songfestival. Na de introductie kon de show beginnen.

In dit jaaroverzicht gaan we op afbouwende wijze te werk. Daarmee bedoelen we dat we nu beginnen bij de laatste plaats in de ranking van de show. Door het nieuwe stemsysteem werden de punten van de jury en de kijker niet meer gecombineerd, simpel weg omdat de kijker geen inspraak meer had. Nu werden de punten van de Adult Jury en Kids Jury apart gegeven. Zo had ieder land eigenlijk twee sets van punten. Drie experten gaven ook afzonderlijk een set van punten.

17e plaats – ServiĆ«: Dunja Jeličić – U La La La (14)
Iemand moet op een laatste plaats eindigen en is jaar was de pechvogel Dunja uit ServiĆ«. RTS koos haar intern en begin oktober maakte de omroep haar deelname publiek, net zoals haar liedje voor Valletta. Met “U La La La” eindigde ServiĆ« dus laatste. Dunja kreeg 14 punten: 5 punten van de volwassen jury en 9 punten van de kinderjury. De experten gaven niets aan Dunja en haar hooverboard.

16e plaats – Cyprus: George Michaelides – Dance Floor (27)
Cyprus maakte een comeback op dit Junior Eurovisie Songfestival na een jaar afwezigheid in Bulgarije. Het was George Michaelidis, een dertienjarige jongen uit de hoofdstad, die de eer kreeg om naar Malta te gaan. Met “Dance Floor” eindigde hij jammer genoeg voorlaatste met 27 punten. De volwassenen (15) en de kinderen (12) gaven punten, maar de experten niet.

15e plaats – IsraĆ«l: Shir & Tim – Follow My Heart (27)
Ook IsraĆ«l keerde terug naar het Junior Eurovisie Songfestival dit jaar. De omroep koos intern voor het duo Shir & Tim. Ze zijn beide heel bekend in eigen land en Tim zelfs in OekraĆÆne. Pas twee weken voor het feitelijke festival werd het liedje online gezet: “Follow My Heart”. Ook IsraĆ«l kreeg 27 punten: zes punten van de volwassen jury, twintig van de kinderjury en Ć©Ć©n expert had Ć©Ć©n punt over voor IsraĆ«l.

14e plaats – OekraĆÆne: Sofia Rol – Planet Craves For Love (30)
Het winnende land van dit jaar op het Eurovisie Songfestival deed het niet zo heel goed op het jongerenfestival van de EBU. In september won Sofia Rol de nationale finale van het OekraĆÆense jongerenfestival met “Planet Craves For Love”. Een herwerking later eindigde OekraĆÆne veertiende met 30 punten. De volwassen vakjury wist achttien punten te geven, de kinderjury gaf iets minder, namelijk twaalf punten.

13e plaats – AlbaniĆ«: Klesta Qehaja – Besoj (38)
Vorig jaar eindigde AlbaniĆ« vijfde op het Junior Eurovisie Songfestival, een record voor het land. Aan Klesta Qehaja om beter te doen. Ze werd als eerste kandidaat gekozen voor het Junior Eurovisie Songfestival tijdens een nationale finale begin juni. Met “Besoj” eindigde AlbaniĆ« dertiende. De experten gaven 2 punten aan AlbaniĆ«, de kinderen 13 punten en de volwassenen 23. Ze kreeg in totaal 38 punten.

12e plaats – MacedoniĆ«: Martija Stanojkovic – Love Will Lead Our Way (41)
Voor het eerst kon MacedoniĆ« een favorietenrol waarnemen op het Junior Eurovisie Songfestival. De omroep uit het Balkanland stuurde Martija Stanojković naar Malta. Ze had eerder net niet een populaire wedstrijd gewonnen in eigen land. Met “Love Will Lead Our Way” kon ze toch niet zo hoog eindigen als verwacht: twaalfde met 41 punten. 17 punten kreeg ze van de volwassenen en 24 punten van de Kids Jury.

11e plaats – Polen: Olivia Wieczorek – Nie zapomnij (60)
De Polen zijn ook terug. Na een afwezigheid van twaalf jaar (!) organiseerde de omroep een nationale finale om een kandidaat en lied te kiezen. Het was Olivia Wieczerok die de finale kon winnen met een ballad: “Nie zapomnij”. Polen haalde met een elfde plek zijn beste resultaat ooit. Olivia kreeg 60 punten: 21 van de volwassen jury, 36 van de Kids Jury en 3 punten van de experten. De Armeense kids gaven zelfs twaalf punten.

10e plaats – Ierland: Zena Donnelly – BrĆ­ce Ar BhrĆ­ce (122)
De opener van het Junior Eurovisie Songfestival was Ierland. Vorig jaar maakte ze hun debuut met een volledig Ierstalig lied. Dit jaar kwam er voor het eerst ook Engels in voor. Zen Donnelly won de nationale finale in Ierland en mocht dus voor het land naar Valletta met “BrĆ­ce Ar BhrĆ­ce”. Ze eindigde tiende met 122 punten: 56 punten van de volwassen jury, 57 van de kinderjury en 9 van de expertjury (met Jedward).

9e plaats – Bulgarije: Lidia Ganeva – Magical Day (161)
Het gastland van vorig jaar, Bulgarije, organiseerde een grote selectie met meerdere voorrondes. Het was Lidia Ganeva die uiteindelijk aan het langste eind trok en de finale won. Met “Magical Day (Valsheben den)” viel ze op met haar schattigheid en werd ze negende met 161 punten (78 volwassen, 68 kinderen, 15 experten). De Poolse volwassen jury gaf zelfs twaalf punten aan de jonge Lidia.

8e plaats – Nederland: Kisses – Kisses & Dancin’ (174)
BelgiĆ« doet dan al vier edities niet meer mee, maar onze buren blijven meedoen. Ze gooiden wel het roer radicaal om. Geen nationale selectie meer, maar een interne selectie van Kisses. Met “Kisses & Dancin'” haalden ze 174 punten binnen en deden ze het heel goed bij de volwassenen (94) en iets minder bij de kinderen (65). De experten gaven 15 punten. De kids uit IsraĆ«l en GeorgiĆ« vonden Nederland het beste.

7e plaats – Wit-Rusland: Alexander Minyonok – Musyka moih pobed (177)
Net zoals Nederland is ook Wit-Rusland al elke editie aanwezig geweest. De Wit-Russen stuurden, samen met Cyprus, de enigste mannelijke solo artiest af: Alexander Minyonok. Met “Musyka moikh pobed” kon hij Christer Bjƶrkman overtuigen. Hij gaf zijn twaalf punten aan hem. De experten gaven in totaal 20 punten, de volwassenen 92 punten en de kinderjury gaf 65 punten aan Wit-Rusland. In totaal dus 177 punten.

6e plaats – Malta: Christina Magrin – Parachute (191)
Het gastland van dit jaar hield een nationale finale om zijn kandidaat te selecteren voor de internationale finale. Het werd Christina Magrin die won. Vele maanden na de nationale finale kenden we ook het nummer: het opzwepende “Parachute”. Malta eindigde tweede bij de Kids Jury met 105 punten. De volwassen jury gaf 80 punten en de expert jury gaf 6 punten, wat een totaal van 191 punten betekende.

5e plaats – AustraliĆ«: Alexa Curtis – We Are (202)
Net zoals in 2015 werd ook AustraliĆ« in 2016 toegelaten op het Junior Eurovisie Songfestival. De omroep koos voor de winnaar van de Australische The Voice Kids: Alexa Curtis. Ze ging naar Valletta met het nummer “We Are”. Zowel bij de kinderen (99 punten), volwassenen (86 punten) als experten (17 punten) eindigde ze vijfde in de ranking, wat gecombineerd ook een vijfde plek opleverde met 202 punten.

4e plaats – Rusland: The Water of Life Project – Water of Life (202)
De Russische finale was controversieel. Ze werd gehouden op de Krim, exact op de locatie waar vroeger OekraĆÆne zijn nationale finale hield. Sofia Fisenko won de finale, maar er werden nog drie andere meisjes naast haar gezet als The Water Of Life Project met “Water of Life”. Ze kregen 68 punten van de volwassenen, 105 punten van de kinderen en 29 punten van de expertenjury. Met 202 eindigde Rusland op een vierde plek.

3e plaats – ItaliĆ«: Fiamma Boccia – Cara Mamma (209)
De Italianen debuteerden in Malta (2014) en wonnen meteen het festival. Dit jaar gebeurde dat niet, maar eindigde ItaliĆ« met een derde plaats weer hoog. De RAI koos intern voor Fiamma Boccia en het liedje “Cara Mamma (Dear Mom)”. Met 84 punten van de volwassen jury, 103 punten van de Kids Jury en 22 van de Expert Jury eindigde ItaliĆ« met 209 punten dus derde, oftewel brons.

2e plaats – ArmeniĆ«: Anahit & Mary – Tarber (232)
ArmeniĆ« moest starten van de ‘ongelukkige’ tweede startpositie. Dit jaar een interne keuze van de omroep. Het oog van ARMTV viel op Anahit & Mary, een speciaal samengebracht duo. Er werd voor hen “Tarber” geschreven. Met 99 punten van de volwassen jury, 110 punten (en winst) van de Kids Jury en 23 punten van de Expert Jury eindigde ArmeniĆ« op dezelfde plek waar ze van begonnen, namelijk de tweede plaats.

1e plaats – GeorgiĆ«: Mariam Mamadashvili – Mzeo (239)
Als laatste mocht de Georgische kandidate op het podium. Mariam Mamadashvili was de jongste kandidate van de avond en zong “Mzeo”. Ze won overtuigend met 144 punten en 8 keer twaalf punten de puntentelling van de volwassenen. De kinderen gaven haar 83 punten en daar eindigde ze pas zesde. De experten gaven 12 punten. Het werd nog spannend, maar met 239 punten (7 meer dan ArmeniĆ«) won GeorgiĆ«.

Georgiƫ won dus de spannende puntentelling, maar op de show kwam heel wat kritiek. De EBU vertelde na afloop dat de show de hoogste cijfers kon voorleggen sinds 2012. Echter vertelde de EBU niet dat 2,2 miljoen kijkers van de 3,9 miljoen uit Polen kwamen. Dat wil dus zeggen dat 1,7 miljoen kijkers de show hebben gezien uit de andere deelnemende landen. Bitter weinig (zelfs voor 16:00 CET). In Nederland keken 257.000 mensen naar de show, het laagste cijfer ooit. Het is dus de vraag hoe dit verder moet gaan. Waar dat is 2017 zal zijn, is nog niet geweten op moment van schrijven.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat een liedje op het Junior Eurovisie Songfestival wint dat volledig in de eigen landstaal gezongen werd. Ook is het de eerste winnaar sinds lang die jonger is dan tien jaar. De EBU verlaagde de leeftijdsgrens van 9 tot en met 14 jaar. Voorheen was dat 10 tot en met 15 jaar. De 15-jarigen mogen sinds dit jaar niet meer meedoen aan het jongerenfestival en kunnen ook niet op het volwassen festival terecht. Net zoals op het volwassen festival werden de punten van ƩƩn deel (hier de volwassen jury) per land bekend en werden de twaalf punten voorgelezen. De punten van de Kids Jury kwamen in blok. Aan het einde van alle punten won Georgiƫ.

Morgen, op 28 december, keren we terug naar begin januari. Drie zondagen lang konden we toen de Belgische preselectie – Eurosong – volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.