Wat zo’n dikke 360 dagen begon als een nieuw jaar, is weer bijna ten einde: 2016 zit er zo goed als op en 2017 staat voor de deur. We kunnen dat nieuwe jaar niet in zonder een jaaroverzicht. In 2016 stond er een nieuwe editie van het Eurovisie Songfestival gepland en in de maanden vooraf kozen alle landen hun inzending voor Stockholm. Ook werd er in ons land een nieuwe Eurosong gehouden. In november gingen we naar Malta voor het Junior Eurovisie Songfestival 2016. Vandaag in deel 2 van ons jaaroverzicht: Eurosong 2016, de Belgische preselectie voor het Eurovisie Songfestival.

We moeten eigenlijk al teruggaan naar ver vorig jaar om te starten met Eurosong 2016. De VRT kondigt daags na de vierde plek van Loïc Nottet in Wenen aan dat ze een voorronde met vijf kandidaten gaan organiseren onder de noemer Eurosong. Geïnteresseerden konden vanaf dan een kandidatuur stellen. Op 16 november werden de vijf namen in de ochtendshow van Peter Van De Veire op MNM bekendgemaakt: Tom, Laura, Adil, Amaryllis en Astrid. Peter zou de show solo gaan presenteren. Eén van deze zou het worden. Meteen werd ook de finaledatum bekend: 17 januari. De VRT koos ervoor geen vaste jury te hebben, maar koos voor experts.

Tijdens de eerste liveshow, op 3 januari 2016, zongen de vijf kandidaten een cover van een bekende Songfestivalhit. Adil ging voor “Hold Me Now”, Amaryllis voor “Euphoria”, Laura koos voor “Düm Tek Tek”, Astrid bracht “Everyway That I Can” en Tom ging voor zijn versie van “Rhythm Inside”. Er werd een korte televote gehouden en het was Amaryllis Uitterlinden die gekroond werd tot ‘winnaar’ van de eerste liveshow. Een klein miljoen Vlamingen (met uitgesteld kijker een totaal van 1.019.270 mensen) volgden de eerste liveshow.

Enkele dagen voor de tweede liveshow van 10 januari werden de titels van de songs naar buiten gebracht, evenals de auteurs. Opnieuw tijdens de radioshow van Peter Van De Veire werden fragmenten van de nummers naar buiten gebracht. Tijdens de liveshow werden de nummers voor het eerst – zonder act – volledig live gebracht. Amaryllis begon met “Kick The Habbit”, Adil bracht “In Our Nature”, Laura zong “What’s The Pressure”, “Everybody Aches” was de inzending van Astrid en Tom sloot af met “I’m Not Lost”. Opnieuw volgde er een televoting, en nu was Laura Tesoro favoriet. Een kleine 20.000 mensen minder (in totaal 983.202 kijkers) dan de week ervoor keken naar de show.

In de week voor de finale werd bekend hoe de finale ging verlopen. Tijdens het eerste deel van de finale stemden de kijker en de jury samen. Die jury bestond uit tien verschillende landen. De beste twee van de eerste voting ging naar de superfinale, maar de kijker oppermachtig was.

Op 17 januari was het dan zover: de finale van Eurosong 2016. Het was Hadise die de liveshow mocht openen met een mix van Turkse hits en haar inzending van Moskou 2009: “Düm Tek Tek”. Die prestatie werd ook besproken op de Turkse televisie. Zij was samen met de Zweedse ‘Mister Eurovision’ Christer Björkman te gast als expert. Nadat alle liedjes waren gebracht kon er gestemd worden. Dit kon een ruim uur, tijdens een aflevering van Den Elfde Van Den Elfde. Nadien werden de stemmen bekend, van de internationale vakjury’s en de kijkers.

5e plaats: Astrid Destuyver – Everybody Aches (125)
Het nummer van Astrid was een donker nummer met soul en elektronica. Tijdens de finale stonden er vier dansers achter de Mechelse zangeres. “Everybody Aches” werd artistiek sterk bevonden, maar was helemaal niet opvallend genoeg volgens de experten van dienst. “Astrid maakt het optreden en beseft niet hoe mooi ze is” klonk het. “Dit nummer kan je ook niet bepaald in een genre plaatsen, wat wel nodig is op het festival”

4e plaats: Amaryllis Uitterlinden – Kick The Habit (149)
In de eerste liveshow was ze nog favoriet, maar toen haar nummer verscheen, werden de commentaren al wat getemperd. Ze schreef haar nummer volledig zelf. De act van “Kick The Habit” was opvallend: gigantische spinnenwebben en zwevende lampenkappen. “Ik voel me meer in het theater dan op Eurosong” zei Christer. Hadis vond het nummer “net niet sterk genoeg” voor het Songfestival.

3e plaats: Adil Aarab – In Our Nature (159)
De 26-jarige Adil uit Berchem bracht een nummer waar een boodschap in zat. Er stonden verschillende dansers met bodypaint op het podium, wat een heel mysterieuze act opleverde. De experten konden “In Our Nature” wel smaken: “Alles wat er rond hem gebeurd is heel mooi. Het is een heel goed idee” wisten ze te zeggen. Alleen mocht hij er zelf meer van genieten: “Je moet wat oefenen om nog beter te worden”.

De drie artiesten met een ‘A’ in deze Eurosong – Astrid, Amaryllis en Adil – vielen af voor de superfinale. De tien landen gaven telkens 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Het was al van in het begin duidelijk dat de jury’s voor Tom en Laura gingen. Tom kreeg het maximum van Zweden, Azerbeidzjan, Griekenland en ‘the UK’. De Letse, Franse, Nederlandse, Montenegrijnse, Ierse en Hongaarse gaven hun ‘twelve points’ aan Laura. Na de jury stond de stand als volgt: Laura (107) op 1, Tom (100 op 2), Amaryllis (79) op 3, Adil (79) op 4 en Astrid (65) op 5. Maar er moesten nog punten volgen.

De kijker zijn stem telde ook voor de helft in de eerste ronde. Zij gaven dus 60, 70, 80, 100 en 120 punten. Het was Miss België 2016, Lenty Frans, die de punten van de Vlaamse kijker mocht voorlezen. In grote lijnen volgde die de internationale jury. Astrid kreeg 60 punten, Amaryllis 70, Adil 80, Tom 100 en Laura kreeg het maximum van 120 punten. De top 2 bleef ongewijzigd: Tom Frantzis en Laura Tesoro waren de twee superfinalisten van Eurosong 2016. Nu had enkel de kijker het voor het zeggen. De televoting ging weer open na een kort overzicht. Er kon maar één minuut gestemd worden.

2e plaats: Tom Frantzis – I’m Not Lost (200)
Tom was de artiest die voor Eurosong het meest tussen de muziekinstrumenten had gezeten. Hij heeft namelijk een muziekwinkel. Ook tijdens de finale van Eurosong 2016 speelde hij zelf gitaar tijdens zijn nummer “I’m Not Lost”. Hij hield het simpel en de experten waren onder de indruk. “Wat een song!” zei Hadise. “Ik hou van de zong. Je stem heeft zoveel emotie” voegde Christer daar aan toe.

1e plaats: Laura Tesoro – What’s The Pressure (227)
De toen 19-jarige zangeres uit Antwerpen begon met een groot voordeel: haar grote fanbase die ze had door Familie en The Voice. Met haar funky song “What’s The Pressure” had ze volgens de experten het ideale nummer voor Stockholm: “Je hebt alles: een goed lied en een goede act” zei Christer. Er stonden vijf backings/dansers op het podium. Hadise volgde: “Alles klopt. Ik vind het super!”

Het was Vlaams minister-president Geert Bourgeois die de winnaar mocht bekendmaken. Als hij iemand uit zijn partij mocht sturen, zou het gaan tussen Ben Wuyts en Sven Gatz. Na een kort geforceerd gesprek mocht hij de naam voorlezen van de winnaar. Laura Tesoro. “Ik wil gewoon springen nu” wat ze daarna ook hysterisch deed. Ook de mama van Tesoro was enorm blij en trots. Na een reprise was Eurosong 2016 afgelopen, maar voor Laura Tesoro begon het avontuur nog maar pas. Ze trok naar Londen om het nummer verder af te werken en er volgde ook een clip.

De finale van Eurosong 2016 trok in totaal 978.112 live kijkers. Met uitgestelde kijkers waren dat er 986.036. De internationale reacties waren niet mals en België werd gedegradeerd tot kandidaat die zeker in de halve finale zou blijven. Na de vernieuwde versie werden de meningen positiever. Een kleine vier maanden na Eurosong stond Laura te schitteren in Stockholm.

Morgen, op 29 december, blikken we terug op 10 mei van dit jaar. Toen was er de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.