Wat zo’n dikke 360 dagen begon als een nieuw jaar, is weer bijna ten einde: 2016 zit er zo goed als op en 2017 staat voor de deur. We kunnen dat nieuwe jaar niet in zonder een jaaroverzicht.¬†In 2016 stond er een nieuwe editie van het Eurovisie Songfestival gepland en in de maanden vooraf kozen alle landen hun inzending voor Stockholm. Ook werd er in ons land een nieuwe Eurosong gehouden. In november gingen we naar Malta voor het Junior Eurovisie Songfestival 2016. Vandaag in deel 3 van ons jaaroverzicht: de eerste halve finale¬†van het Eurovisie Songfestival 2016. Terug naar 10 mei…

Het was al zondag 24 mei toen in een Weense concerthal¬†M√•ns Zelmerl√∂w werd uitgeroepen tot winnaar van het zestigste Eurovisie Songfestival. De kijker is het daar niet helemaal mee eens en ziet liever Itali√ę winnen, maar hij is wel democratisch verkozen. Op naar Zweden in 2016. De EBU had al eerder 10, 12 en 14 mei vastgelegd als data voor 2016. Die werden ook niet gewijzigd. Op 8 juli laat SVT weten dat de Globe Arena in Stockholm het festival mag verwelkomen. Ook de naburge Tele2Arena zou betrokken worden. SVT voerde ook enkele wijzigingen toe. Zo mochten de rechtstreeks geplaatste finalisten ook optreden in de halve finales en werd er een heel nieuw stemsysteem op poten gezet. Australi√ę bleef welkom voor de Zweden. Enkele zaken lukten dan weer niet, zoals het tijdstip aanpassen en Portugal in Stockholm krijgen. Eind november mag de EBU bekendmaken 43 landen te verwelkomen, maar moet dat aantal in april bijstellen naar 42. In december werden M√•ns Zelmerl√∂w en Petra Mede¬†voorgesteld als hosts en nog een maand later volgde de indeling van de halve fianles en het logo. Een podium, een startvolgorde¬†en enkele relletjes (1, 2, 3…) was het weer mei. Ook de VRT had er zin in, net zoals de verschillende juryleden¬†en de OGAE-clubs. Zelfs Justin Timberlake wou meedoen.

Op dinsdag 10 mei 2016, 21 uur stipt, begon de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016.

De Zweden voerde in 2013 zelf de traditie in dat de winnaar van het jaar ervoor tijdens de eerste halve finale zijn winnende inzending mag brengen op een vernieuwende manier.¬†Zelmerl√∂w deed dat met een kinderkoor. Het getekende mannetje had nu echte botten en had nu ook een naam: Billy. Tientallen kinderen stonden mee op het podium en bij het laatste refrein van “Heroes” verdween de winnaar uit 2015 van het podium. Na het lied begon er een introductiefilmpje in het thema van het logo.

M√•ns Zelmerl√∂w was van het podium verdwenen om zich vlug om te kleden. In een indrukwekkende stijl werd hij verwelkomt op het podium, evenals Petra Mede. Zij waren de twee presentatoren van dit jaar en deden dat met verve, al vanaf de eerste minuut: “Het waren drie lange jaren, maar we zijn eindelijk terug in Zweden!” begon Mede. Zelmerl√∂w gaf een compliment aan de Weense organisatie en Petra deed dat aan de winnaar, “maar niet te veel, we zullen zijn ego niet strelen!”

Wat heeft Petra drie jaar gedaan? “Helemaal niets. Ik heb heel de tijd op de zetel gezeten en gebeden dat Zweden nog eens won” zei ze. Het festival is ook maatschappelijk belangrijk: “Het is een eer dat we in een show zitten waar de focus ligt op wat ons samen kan houden in plaats van andersom. Het gaat over muziek, vriendschap en liefde” vertelde Zelmerl√∂w. Een flauw mopje over Europe (“Not the band”) en vermeend vaderschap later was het tijd voor meer uitleg over de halve finale.

Achttien landen deden mee aan de eerste halve finale. Onder andere Nederland, terugkeerders Bosni√ę en Kroati√ę en het gastland van 2015 (Oostenrijk) zaten in deze uitzending. Naast de achttien deelnemende landen stemden ook Frankrijk, Spanje en Zweden. Die waren later in de show ook te zien. Aan de start van de show begonnen Griekenland en Rusland met een record van nog nooit een finale te hebben gemist. Tsjechi√ę moest nog altijd zijn eerste grote finale halen op het Songfestival.

Na meer informatie over de televoting mocht Petra de show aftrappen: “Grab your towels. It’s time to come together. Let the Eurovision Song Contest begin!” Ieder land kreeg een introductiefilmpje van 40 seconden. De artiest stond centraal in eigen land en was te zien op verschillende locaties. Zo stond Douwe Bob in een Amsterdamse kroeg, Sergey Lazarev op het podium en de Azerbeidzjaanse Samra was aan het rolschaatsen. De artiesteninfo verscheen op een speciale wijze op het scherm.

In dit jaaroverzicht gaan we op afbouwende wijze te werk. Daarmee bedoelen we dat we nu beginnen bij de laatste plaats in de ranking van de eerste halve finale. De nummers 18 tot en met 11 haalden de finale niet. Door het nieuwe stemsysteem werden de punten van de jury en de kijker niet meer gecombineerd, maar apart gegeven. Zo had ieder land eigenlijk twee sets van punten.

18e plaats – Estland: J√ľri Pootsmann – Play¬†(24)
De Esten hebben al heel wat succes gehad dankzij hun voorronde Eesti Laul. Ook in 2016 werd die gebruikt en door het succes in eigen land ging de finale door in de grote Saku Suurhall. De finale¬†werd gewonnen door J√ľri Pootsmann. In Stockholm deed hij mee met “Play”. J√ľri overtuigde totaal niet en Estland eindigde voor het eerst laatste op het festival. Hij kreeg 15 punten van de kijker en 9 van de jury.

17e plaats – Moldavi√ę: Lidia Isac – Falling Stars¬†(33)
Het ging moeizaam in Moldavi√ę dit jaar. Er kwamen een klein aantal songs binnen bij de omroep. 24 kandidaten werden gekozen voor de halve finales. Zestien kandidaten wisten ook de finale te bereiken en het was Lidia Isac die won. Ze nam in Stockholm een astronaut mee voor “Falling Stars”, maar het was Isac zelf die een gevallen ster werd. Ze eindigde laatste in de televoting met 9 punten en kreeg 24 punten van de jury.

16e plaats РGriekenland: Argo РUtopian Land (44)
Geen nationale selectie meer in Griekenland. ERT ging geen samenwerking meer aan met MADtv en de baas zelf koos voor Europond, dat de naam Argo kreeg vanaf dan. Tijdens een persconferentie werd het nummer voorgesteld. Europa was niet wild van “Utopian Land”. De kijkers en de vakjury gaven allebei 22 punten aan de Grieken, ruim onvoldoende voor de finale. Natuurlijk wel 12 punten vanuit de Cypriotische televoting.

15e plaats РFinland: Sandhja РSing It Away (51)
Ook dit jaar werd UMK gebruikt als Finse selectie voor het festival. De selectie werd gepresenteerd door Krista Siegfrids. Tijdens de finale¬†werd verpleegster¬†Sandhja gekozen als vertegenwoordiger van het land. Ze opende de eerste halve finale met “Sing It Away”, maar zou dat niet meer kunnen doen in de finale. De kijkers (16) en de vakjury (35) vonden haar niet goed genoeg om door te stoten naar de finale.

14e plaats РIJsland: Greta Salóme РHear Them Calling (51)
Het festival is razend populair in IJsland. De omroep verhuisde naar een grote zaal voor de finale van S√∂ngvakeppnin. Die werd opgeleukt met gastoptredens van Loreen en Sandra Kim. Het was Greta Sal√≥me, die ook al eens in 2012 ging, die won met “Hear Them Calling”. In Stockholm haalde ze geen finale: de jury (27) en de kijkers (24) zette haar beide op een dertiende plek, wat gecombineerd een veertiende plaats werd.

13e plaats РMontenegro: Highway РThe Real Thing (60)
De afgelopen jaren stuurden de Montenegrijnen traditionele Balkansongs, die ook de finale wisten te halen. Dit jaar besloot RTCG om het roer om te gooien. Ze kozen intern vaan de rockband Highway. Tijdens een presentatie in een hotel kwam hun lied naar buiten. Met “The Real Thing” werd stevige rock gebracht, maar niet goed genoeg voor de finale. Voor het jury (10e/46) kon het net, maar de kijker (17e/14) zei resoluut neen.

12e plaats – San Marino: Serhat – I Didn’t Know¬†(68)
San Marino zoekt het vaker voorbij de landsgrenzen, maar dit jaar gingen ze richting Turkije. Serhat werd intern gekozen door SMRTV. Tijdens een persconferentie in Parijs werd zijn dromerige lied voorgesteld. Echer kwam er zoveel respons op een discoversie, dat de omroep deze versie van “I Didn’t Know” koos. De kijkers (11e/49) vonden het nog redelijk ok√©, maar de jury (17e/19) vond het teveel van het goede.

11e plaats – Bosni√ę: Dalal & Deen feat. Ana & Jala – Ljubav Je¬†(104)
Het heeft jaren geduurd, maar in 2016 zou Bosni√ę eindelijk opnieuw deelnemen aan het festival (of toch niet? Toch wel!) Deen, Dalal en Ana werden gekozen voor Stockholm. Tijdens de presentatie kwam er ook nog een rapper tijdens het nummer bij. Met “Ljubav Je” wist Bosni√ę net geen comeback in de finale te maken. De kijkers (8e/78) hadden het land graag in de finale gezien, maar de jury (14e/26) hield het feest tegen.

De bovenstaande landen konden dit jaar geen finale halen. De kwalificatie van IJsland die zo verwacht was volgens velen, kwam er niet. Ook de laatste plek van Estland was niet meteen verwacht. Een trieste primeur voor de Grieken, want voor het eerst zitten ze niet in een Songfestivalfinale sinds de invoering van de halve finales. De onderstaande landen hebben wel de finale gehaald.

10e plaats –¬†Kroati√ę: Nina Kraljińá – Lighthouse¬†(133)
De Kroaten hadden niet gecommuniceerd over een eventuele comeback op het festival, maar stonden op 26 november vorig jaar wel op de deelnemerslijst. HRT koos intern voor¬†Nina Kraljińá. Vrij onopvallend werd ook haar nummer voor Stockholm gelanceerd. Veel opvallender was de outfit van Kraljińá tijdens “Lighthouse”. Het heeft haar misschien geholpen de finale te halen met 53 punten van de kijkers en 80 punten van de jury.

9e plaats –¬†Tsjechi√ę: Gabriela Gunńć√≠kov√° – I Stand¬†(161)
Het bleef heel lang stil rond Tsjechi√ę en hun kandidaat voor Stockholm. Buiten het feit dat er intern gekozen ging worden, wisten we niets. De laatste minuten van 15 maart kwam de naam van Gabriela Gunńć√≠kov√° uit de bus en 12 uur later stond het lied online. Een solo Gabriela wist de jury (4e/120) en in mindere mate de kijker (12e/41) te overtuigen met “I Stand”, maar eindelijk was er die finaleplaats voor Tsjechi√ę.

8e plaats –¬†Cyprus: Minus One – Alter Ego¬†(164)
De baas van de Cypriotische tv had graag een nieuwe editie van Eurovision Song Project gezien, maar er was te weinig geld. De omroep koos intern voor Minus One¬†en ging in zee met Thomas G:Son. Tijdens het avondjournaal werd het rocknummer voorgesteld. Met “Alter Ego” kende Minus One succes bij zowel de kijker (93) als de vakjury (71). Ook hier gaf de Griekse kijker hun twaalf punten aan Cyprus.

7e plaats –¬†Oostenrijk: ZO√č – Loin d’ici¬†(170)
Na het debacle van de ‘zero points’ in eigen huis vorig jaar, moest en zou ORF het beter gaan doen in 2016. Ze kozen opnieuw voor een nationale finale. Die finale werd gewonnen door de toen 19-jarige Zo√ę Straub. Met “Loin d’ici” veroverde ze de harten van de kijker en eindigde ze tweede met 133 punten. De jury daarintegen had Zo√ę net niet in de finale gezet met een elfde positie en 37 punten.

6e plaats РAzerbeidzjan: Samra РMiracle (185)
De Azeri’s bleven lang mysterieus over hun plannen voor 2016. Een interne zoektocht werd gehouden en ITV koos voor Samra Rahimli. Op een zondagochtend verscheen plots het nummer online. De zangeres had vijf backings nodig (waaronder de kandidaat van 2017) nodig om “Miracle” vocaal te redden. Dat lukte hen uiteindelijk: de telvoting (93) en de jury (92) waren eensgezind over de finaleplaats van Azerbeidzjan.

5e plaats –¬†Nederland: Douwe Bob – Slow Down¬†(197)
Voor het vierde jaar op rij koos AVROTROS intern een kandidaat voor het Songfestival. Het oog van een selectiecommissie viel op Douwe Bob. Tijdens een presentatie in Amsterdam werd het nummer wereldkundig gemaakt. Tijdens zijn lied “Slow Down” hield hij tien seconden stilte, om “te kunnen reflecteren’. Het sloeg aan en Douwe haalde met gemak de finale. Hij eindigde vijfde bij zowel de kijkers (95) als de jury (102).

4e plaats –¬†Hongarije: Freddie – Pioneer¬†(197)
Hongarije koos ook in 2016 om een nieuwe editie van A Dal te organiseren. Al van bij de bekendmaking van de kandidaten was er √©√©n grote favoriet. Die won enkele maanden later ook de finale: Freddie. Ook tijdens de halve finale viel zijn performance van “Pioneer”. Ook de looks van Freddie werden druk besproken. Hij eindigde derde in de televoting (119) en achtste bij de vakjury’s (78) in Europa.

3e plaats –¬†Malta: Ira Losco – Walk On Water¬†(209)
Malta werd gek toen bleek dat Ira Losco, de runner-up van 2002, ging deelnemen aan de nationale selectie. Niet geheel onverwacht won ze de finale van MESC met “Chameleon”. Dat nummer ging niet naar Stockholm.¬†Midden maart hoorden we de¬†nieuwe inzending. Met “Walk On Water” sloot ze de halve finale af. Malta won de juryvoting met 155 punten. De kijker was minder wild met 54 punten en een negende plek.

2e plaats –¬†Armeni√ę: Iveta Mukuchyan – LoveWave¬†(243)
De Armeense omroep koos ervoor een vrouwelijke soliste naar Stockholm te sturen:¬†Iveta Mukuchyan.¬†Tijdens het avondjournaal van de omroep kregen we het lied ook voor het eerste te horen. De act van “LoveWave” werd ondersteund door veel vuurwerk en hologrammen. Het was dan ook geen verrassing dat ze zonder moeite de finale haalde: een vierde plaats (116) in de televoting en een derde (127) bij de jury.

1e plaats –¬†Rusland: Sergey Lazarev – You Are The Only One (342)
De Russen kozen ervoor om hun zanger van het jaar naar Stockholm te sturen. Sergey Lazarev¬†liet op 5 maart zijn inzending los op het grote publiek, ondersteund door een indrukwekkende clip. Nog indrukwekkender was de act op het podium van “You Are The Only One”. Rusland won de televoting met 194 punten, werd tweede bij de jury met 148 punten en was eindwinnaar van de eerste halve finale.

Nadat alle nummers waren gebracht, moest er nog gestemd worden en geteld. Daarom waren er weer heel wat recaps, filmpjes zoals The Nerd Nation en een maatschappelijke verantwoorde pauze-act:¬†The Grey People. Ook de artiesten uit Frankrijk, Spanje en Zweden kregen hun ‘minute of fame’ tijdens de halve finale. Nadien volgde het moment van de waarheid voor de halve finalisten. Op willekeurige volgorde werden de tien winnaars bekend. Op deze volgorde gebeurde dat.

Azerbeidzjan, Rusland, Nederland, Hongarije, Kroati√ę, Oostenrijk, Armeni√ę, Tsjechi√ę, Cyprus en Malta. Voor zeven van de tien landen was het een verlening van een plek in de finale in vergelijking met 2015. Voor Kroati√ę, Malta en Nederland was het al langer geleden. Tsjechi√ę kon eindelijk de finale van het Eurovisie Songfestival bereiken. Estland, Griekenland en Montenegro stonden vorig jaar wel in de finale, dit jaar kenden ze minder succes en konden ze zich niet plaatsen.

Enkele andere landen zagen hun droom op een finale weeral in rook opgaan: Finland (laatste finale: 2014), IJsland (2014), San Marino (2014), Moldavi√ę (2013) en Bosni√ę (2012). Na afloop was er een persconferentie, waar ook geloot werd voor de finale. Ook een Russische rel voor de halve finale en een Armeens akkefietje tijdens en na de halve finale. Zo’n 640.000 Vlamingen hebben de show live bekeken. In Nederland waren dat er 2,9 miljoen.

Morgen, op 30 december, gaan we terug naar 12 mei en de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.