Wat zo’n dikke 360 dagen begon als een nieuw jaar, is weer bijna ten einde: 2016 zit er zo goed als op en 2017 staat voor de deur. We kunnen dat nieuwe jaar niet in zonder een jaaroverzicht.¬†In 2016 stond er een nieuwe editie van het Eurovisie Songfestival gepland en in de maanden vooraf kozen alle landen hun inzending voor Stockholm. Ook werd er in ons land een nieuwe Eurosong gehouden. In november gingen we naar Malta voor het Junior Eurovisie Songfestival 2016. Vandaag in deel 4 van ons jaaroverzicht: de tweede halve finale¬†van het Eurovisie Songfestival 2016. Terug naar 12 mei…

Het was al zondag 24 mei toen in een Weense concerthal¬†M√•ns Zelmerl√∂w werd uitgeroepen tot winnaar van het zestigste Eurovisie Songfestival. De kijker is het daar niet helemaal mee eens en ziet liever Itali√ę winnen, maar hij is wel democratisch verkozen. Op naar Zweden in 2016. De EBU had al eerder 10, 12 en 14 mei vastgelegd als data voor 2016. Die werden ook niet gewijzigd. Op 8 juli laat SVT weten dat de Globe Arena in Stockholm het festival mag verwelkomen. Ook de naburge Tele2Arena zou betrokken worden. SVT voerde ook enkele wijzigingen toe. Zo mochten de rechtstreeks geplaatste finalisten ook optreden in de halve finales en werd er een heel nieuw stemsysteem op poten gezet. Australi√ę bleef welkom voor de Zweden. Enkele zaken lukten dan weer niet, zoals het tijdstip aanpassen en Portugal in Stockholm krijgen. Eind november mag de EBU bekendmaken 43 landen te verwelkomen, maar moet dat aantal in april bijstellen naar 42. In december werden M√•ns Zelmerl√∂w en Petra Mede¬†voorgesteld als hosts en nog een maand later volgde de indeling van de halve fianles en het logo. Een podium, een startvolgorde¬†en enkele relletjes (1, 2, 3…) was het weer mei. Ook de VRT had er zin in, net zoals de verschillende juryleden¬†en de OGAE-clubs. Zelfs Justin Timberlake wou meedoen.

Op donderdag 12 mei 2016, 21 uur stipt, begon de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016.

In tegenstelling tot de eerste show begon de show niet meteen met een act. Na een gelijke introductie zoals in de eerste halve finale kwamen de hosts weer in een fantastische lichtgevend decor op het podium: Petra Mede en M√•ns Zelmerl√∂w. Die werden allebei op luid applaus onthaald. Vooral Mede kon op extreem veel bijval rekenen en raakte even haar draad kwijt: “We moeten op schema blijven!” zei ze al lacherig, maar ze nam het gejuich en applaus warm in ontvangst.

“Ons publiek is groter en groter aan het worden. Australi√ę zit in de competitie en ook de US en China zenden de show uit” wist M√•ns te vertellen. Hij vult aan: “Die nieuwkomers moeten zich wel afvragen wat er allemaal aan de hand is nu” Petra vervolledigde: “Ik ben zeker dat ze nu allemaal denken: ‘Wie zijn deze mensen en wie is die knappe presentatrice op dat podium?'” “En waarom staat haar zoon naast haar?” grapte Zelmerl√∂w. Een nummer¬†kon niet uitblijven…

In “The Story Of ESC” werd in een notendop uitgelegd wat het festival nu eigenlijk is, natuurlijk op een ludieke manier. Enkele passages zijn: “Het maakt de gastomroep failliet”, “We nemen de wereld over en daarna overwegen we Mars”, “Een overwinning kan je carri√®re een boost geven… Je ziet het, nu mag je een podium delen met mij”, “Als Zweden Noorwegen twaalf geeft, is dat gewoon goede smaak” … Na dit energieke nummer kregen we meer info over de rest van de show.

Net zoals in de eerste halve finale deden er achttien landen mee. Normaal gingen dat er negentien zijn, maar Ovidiu Anton uit¬†Roemeni√ę moest verplicht thuisblijven. Wel stond ons land in de tweede halve finale en mocht onze kandidate Laura Tesoro, die enkele maanden ervoor Eurosong won, de show afsluiten. Ook Duitsland, Itali√ę en het Verenigd Koninkrijk stemden mee. Australi√ę maakte op deze avond zijn debuut tijdens de halve finales van het Eurovisie Songfestival.

Nadat Petra en M√•ns alles over de televoting hadden uitgelegd, kon de tweede halve finale nu echt beginnen. “Achttien landen staan nu klaar om uw hart te veroveren. Zijn jullie klaar?” vroeg M√•ns aan een enthousiast publiek. Vlak voor elk optreden was er een postcard te zien van zo’n 40 seconden. De artiest werd opgezocht in eigen land. Zo zagen we de Ier Nicky in een voetbalstadion, nam de Litouwse kandidaat ons mee op een gezinsuitje en Laura Tesoro liet Antwerpen zien.

In dit jaaroverzicht gaan we op afbouwende wijze te werk. Daarmee bedoelen we dat we nu beginnen bij de laatste plaats in de ranking van de tweede halve finale. De nummers 18 tot en met 11 haalden de finale niet. Door het nieuwe stemsysteem werden de punten van de jury en de kijker niet meer gecombineerd, maar apart gegeven. Zo had ieder land eigenlijk twee sets van punten.

18e plaats –¬†Zwitserland: Rykka – The Last Of Our Kind¬†(28)
In Zwitserland werd er opnieuw een nationale finale georganiseerd. Zelfs na het decable van 2015, toen het land laatste werd in de halve finale. Zes kandidaten konden de finale bereiken. Rykka trok aan het langste eind en ging naar Stockholm met “The Last Of Our Kind”. De kijker zette haar resoluut laatste met 3 punten; De jury was milder en gaf haar 25 punten. Gecombineerd was het opnieuw een laatste plek voor de Zwitsers.

17e plaats –¬†Denemarken: Lighthouse X – Soldiers Of Love¬†(34)
Al jaar en dag kiest Denemarken via Dansk Melodi Grand Prix. Ook in 2016 dus. Uit een recordaantal inzendingen werden er tien kandidaten gekozen, die mochten deelnemen aan de finale. Drie kandidaten gingen naar de superfinale en het was underdog Lighthouse X dat won met “Soldiers Of Love”. Zowel de kijkers (24) als de jury (10) zagen niet veel in dit lied. Denemarken werd voorlaatste.

16e plaats –¬†Albani√ę: Eneda Tarifa – Fairytale¬†(45)
Albani√ę is een land van tradities: het kiest jaarlijks in december, meestal als eerste, zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival via Festivali i Keng√ęs. Zo ook vorig jaar. De finale werd gewonnen door Eneda Tarifa met “P√ęrrall√ę”. Ze koos voor een nieuwe versie in Stockholm: “Fairytale”. De vernieuwing bracht weinig succes: laatste bij de jury (10) en niet in de top 10 van de kijker (35), dus geen finale voor de Albanezen.

15e plaats –¬†Ierland: Nicky Byrne – Sunlight¬†(46)
Ierland besloot het anders te gaan doen voor Stockholm. Na meerdere mislukte inzendingen die gekozen werden tijdens The Late Late Show, besloot¬†RT√Č intern te kiezen. Uit het niets werd op 13 januari Nicky Byrne aangekondigd als Ierse kandidaat met “Sunlight”. Zowel de kijker (31) als de jury (15) gaven onvoldoende punten voor een finaleplaats. Het voormalig lid van Westlife haalde geen finale.

14e plaats –¬†Sloveni√ę: ManuElla – Blue And Red¬†(57)
Vorig jaar was Sloveni√ę een zogenaamde fanfavoriet. RTVSLO probeerde tijdens een nieuwe editie van EMA weer een populaire inzending te vinden. Uit tien inzendingen werd √©√©n winnaar gekozen tijdens een finale. Het was ManuElla¬†die won met “Blue and Red”. De jury had haar graag in de finale gezien (10e/49), maar de kijker verhinderde dat (17e/8). ManuElla en de halfnaakte paaldanser konden naar huis.

13e plaats –¬†Noorwegen: Agnete – Icebreaker¬†(63)
Ook in Noorwegen is er een Melodi Grand Prix¬†en ook daar blijven ze geloven in die traditie.¬†Heel wat artiesten hadden een kandidatuur ingestuurd, maar slechts tien haalden de finale. Agnete¬†won die finale. De maanden erna werd het stil rond haar. De zangeres ging door een moeilijke periode. Toch zagen we haar in Stockholm met “Icebreaker”. Zowel de kijker (34) als de jury (29) gaven haar een dertiende plek.

12e plaats –¬†Wit-Rusland: IVAN – Help You Fly¬†(84)
Wit-Rusland wist tot voor Stockholm alle Songfestivalfinales in Scandinavi√ę te halen. De winnaar van de finale in Wit-Rusland kon dus vertrekken met die gemoedsrust. De winnende finalist was Ivan. Met een speciale act van “Help You Fly” lukte het hem niet de finale te halen. De kijker (9e/52) had graag naakte Ivan teruggezien, maar de jury (12e/32) hield hem uit de finale. In navolging van Ivan was er ook naakte M√•ns.

11e plaats –¬†Macedoni√ę: Kaliopi – Dona¬†(88)
Kaliopi werd intern gekozen door de Macedonische omroep. Ook in 2012¬†koos het land voor de ervaren zangeres, die de enige finaleplek sinds de invoering van de twee halve finales kon halen.¬†De omroep had vertrouwen in haar en tijdens de presentatie¬†van het nummer “Dona” werd ze met veel lof geprezen. Ze haalde geen finale: een 8e plek (54) bij de kijkers en 11e plek (34) bij de jury was net onvoldoende.

Bovenstaande landen konden de finale niet bereiken. Vooral de Noorse niet-kwalificatie was verrassend. Ook Denemarken haalde geen finale. Door de eerdere uitschakeling van IJsland en Finland in de eerste halve finale was Zweden in de finale het enige Scandinavische land. Voor Noorwegen was het de eerste gemiste finale sinds 2011. Onderstaande landen haalden wel de finale van het Eurovisie Songfestival 2016.

10e plaats –¬†Servi√ę: Sanja Vuńćińá ZAA – Goodbye (Shelter)¬†(105)
De Servische omroep liet pas begin maart in zijn kaarten kijken wat er ging gebeuren op het Eurovisie Songfestival. Ze kondigden aan dat¬†Sanja Vuńćińᬆde kleuren van het land ging vertegenwoordigen. Tijdens een presentatie kwam uiteindelijk het nummer ook naar buiten. In Stockholm zong ze¬†“Goodbye (Shelter)”. Met 50 punten van de kijker en 55 van de jury had ze ruim voldoende om de finale te halen.

9e plaats –¬†Georgi√ę: Nika Kocharov and YGL – Midnight Gold¬†(123)
De Georgische omroep kondigde eind vorig jaar aan dat Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz naar Stockholm gingen. Een nationale finale moest het nummer bepalen. De kijkers en de jury kozen unaniem voor “Midnight Gold”. Met een psychedelische act verraste Georgi√ę. De kijker zette Georgi√ę net buiten de top 10 (11e/39), maar de jury was overtuigd (7e/84), dus het land haalde de finale.

8e plaats –¬†Letland: Justs – Heartbeat¬†(132)
Na het succes van Aminata in 2015 besloot LTV om niets te wijzigen aan de voorronde. Twintig kandidaten werden gekozen voor de voorrondes. Slechts vier van hen wisten de finale te halen. Het was Justs¬†die de finale won met een nummer van… Aminata.¬†“Heartbeat” mocht de tweede halve finale openen. De kijkers (68) en de jury (64) waren het allebei eens dat Justs in de finale hoorde.

7e plaats –¬†Isra√ęl: Hovi Star – Made Of Stars¬†(147)
De Isra√ęlische¬†selectie begon met een resem audities van Rising Star. 48 kandidaten wisten die te overleven. Na nog meer eliminaties konden vier kandidaten de finale halen, die Hovi Star¬†won. “Made Of Stars” viel op door het vele vuurwerk. Een groot verschil tussen de jury en televoting. De jury zette hem op een vierde plek met 127, terwijl de kijker maar 20 punten gaf en een zestiende plek. Gecombineerd wel ruim voldoende voor een finale.

6e plaats –¬†Polen: MichaŇā Szpak – Color Of Your Life¬†(151)
De Polen kozen voor het eerst sinds lang weer via een nationale finale, nadat ze eerder communiceerden intern te kiezen. Negen kandidaten konden meedoen aan de finale. Onverwacht won¬†MichaŇā Szpak de finale met¬†“Color Of You Life”. Ook hier een vergelijkbaar scenario met Isra√ęl. Hier koos de kijker massaal voor Polen met 131 punten en een vierde plek. De jury gaf Polen echter maar 20 punten en een vijftiende plek.

5e plaats –¬†Bulgarije: Poli Genova – If Love Was A Crime¬†(220)
De Bulgaren keerden in 2016 terug na enkele jaren afwezigheid. Dat had heel wat voeten in de aarde: eerst deden ze wel mee, dan weer niet en dan toch weer wel. BNT koos intern voor Poli Genova, die in 2011 ook al eens deelnam. Als laatste lied kwam “If Love Was A Crime” naar buiten. Het werd een succes voor Bulgarije, want ze haalde voor de tweede keer de finale met 122 punten van de kijker en 98 punten van de jury.

4e plaats –¬†Litouwen: Donny – I’ve Been Waiting For This Night¬†(222)
Litouwen organiseert al enkele jaren lang uitgerekte voorrondes. Dat was ook in 2016 het geval. Al van in het begin was Donny Montell de favoriet. Tijdens de finale won Donny dan ook overtuigend. Diezelfde zanger ging ook al eens in 2012. Met¬†“I’ve Been Waiting For This Night” haalde hij zijn beste moves boven. Zowel de kijkers (118) als de jury (104) waren overtuigd. Hij haalde ruisloos de finale.

3e plaats –¬†Belgi√ę: Laura Tesoro – What’s The Pressure¬†(274)
Onze eigenste voorronde hebben we eerder al uitvoerig besproken. Laura Tesoro won onze nationale finale en mocht dus naar Stockholm. Dat deed ze met vijf backing vocals. Ze mocht als laatste schitteren met¬†“What’s The Pressure”.¬†De ‘douze points’ van de jury’s uit Australi√ę, Ierland, Sloveni√ę en Wit-Rusland (139 in totaal) en van de kijkers in Australi√ę en Denemarken (135 in totaal) deden Tesoro op een derde plaatsen belanden.

2e plaats –¬†Oekra√Įne: Jamala – 1944¬†(287)
De Oekra√Įners¬†maakten dit jaar een comeback in Stockholm na een jaar afwezigheid. De openbare omroep werkte samen met STB om de selectie te organiseren en te bekostigen. Midden februari werd de turbulente¬†finale gehouden en die werd gewonnen door Jamala. Met “1944” haalde ze met gemak de finale. Ze won de televoting (152) en bij de vakjury (135) moest ze enkel Australi√ę en Belgi√ę voorrang geven.

1e plaats –¬†Australi√ę: Dami Im – Sound Of Silence¬†(330)”
Australi√ę mocht opnieuw meedoen in 2016, maar kreeg het privilege¬†niet meer om rechtstreeks aan te treden in de finale. De intern gekozen Dami Im¬†moest dus eerst aantreden in de halve finale. In maart werd haar lied wereldwijd uitgebracht.¬†Met “Sound Of Silence” overtuigde ze de televoters (142) en zeker de jury (188) van haar kunnen. Ze won de juryvoting en ook de gehele tweede halve finale.

Na alle nummers werd er tijd gerekt tot de bekendmaking van de resultaten. Dat gebeurde door middel van een recap, enkele intermezzo’s (The Nerd Nation, Man vs Machine, Numbers) en korte vooraf opgenomen optredens van de kandidaten uit Duitsland, Itali√ę en het Verenigd Koninkrijk. Nadien konden de tien finalisten bekend worden gemaakt op de traditionele wijze: op willekeurige volgorde en met de nodige spanning. Op deze volgorde werden de finalisten bekendgemaakt:

Letland, Georgi√ę, Bulgarije, Australi√ę, Oekra√Įne, Servi√ę, Polen, Isra√ęl, Litouwen en Belgi√ę. Het was dus spannend voor Laura Tesoro, maar zij was de laatste finalist van dit Eurovisie Songfestival. Acht van de tien finalisten stonden het jaar voordien ook in de finale. Enkel Bulgarije en Oekra√Įne hebben langer moeten wachten op die finaleplek.¬†Albani√ę, Noorwegen en Sloveni√ę moesten opnieuw vanop de zijlijn toekijken na in 2015 wel de finale te hebben gehaald.

Voor Zwitserland (laatste finale: 2014), Denemarken (2014), Wit-Rusland (2014), Ierland (2013) en Macedoni√ę (2012) is het al een tijdje geleden dat ze de finale konden halen. Na afloop kon Belgi√ę zich loten in de eerste helft van de finale. Onze kandidate was enorm opgetogen: “Ik viel drie keer van de bank!” zei een enthousiaste Tesoro. Iets minder dan een miljoen Vlamingen zagen Tesoro live kwalificeren. Zo’n 15.000 mensen hebben de halve finale uitgesteld bekeken. Belgi√ę was opgelucht dat Laura de finale had gehaald. En zeker in de VRT-studio…

Morgen, op 31 december, gaan we terug naar 14 mei en de finale van het Eurovisie Songfestival 2016.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.