Wat zo’n dikke 360 dagen begon als een nieuw jaar, is weer bijna ten einde: 2016 zit er zo goed als op en 2017 staat voor de deur. We kunnen dat nieuwe jaar niet in zonder een jaaroverzicht.Ā In 2016 stond er een nieuwe editie van het Eurovisie Songfestival gepland en in de maanden vooraf kozen alle landen hun inzending voor Stockholm. Ook werd er in ons land een nieuwe Eurosong gehouden. In november gingen we naar Malta voor het Junior Eurovisie Songfestival 2016. Vandaag in deel 5 van ons jaaroverzicht: deĀ finaleĀ van het Eurovisie Songfestival 2016. Terug naar 14 mei…

Het was al zondag 24 mei toen in een Weense concerthalĀ MĆ„ns Zelmerlƶw werd uitgeroepen tot winnaar van het zestigste Eurovisie Songfestival. De kijker is het daar niet helemaal mee eens en ziet liever ItaliĆ« winnen, maar hij is wel democratisch verkozen. Op naar Zweden in 2016. De EBU had al eerder 10, 12 en 14 mei vastgelegd als data voor 2016. Die werden ook niet gewijzigd. Op 8 juli laat SVT weten dat de Globe Arena in Stockholm het festival mag verwelkomen. Ook de naburge Tele2Arena zou betrokken worden. SVT voerde ook enkele wijzigingen toe. Zo mochten de rechtstreeks geplaatste finalisten ook optreden in de halve finales en werd er een heel nieuw stemsysteem op poten gezet. AustraliĆ« bleef welkom voor de Zweden. Enkele zaken lukten dan weer niet, zoals het tijdstip aanpassen en Portugal in Stockholm krijgen. Eind november mag de EBU bekendmaken 43 landen te verwelkomen, maar moet dat aantal in april bijstellen naar 42. In december werden MĆ„ns Zelmerlƶw en Petra MedeĀ voorgesteld als hosts en nog een maand later volgde de indeling van de halve fianles en het logo. Een podium, een startvolgordeĀ en enkele relletjes (1, 2, 3…) was het weer mei. Ook de VRT had er zin in, net zoals de verschillende juryledenĀ en de OGAE-clubs. Zelfs Justin Timberlake wou meedoen.

Na de eerste halve finale op dinsdag 10 mei en de tweede halve finale op donderdag 12 meiĀ was het voor de twintig nieuwe finalisten en de zes rechtstreeks geplaatste finalisten tijd voor de finale. Die was op zaterdag 14 mei 2016 en begon om 21 uur stipt in de Globe Arena in Stockholm.

De opening van dit festival was een eerbetoon aan de Zweedse muziek. Het land staat de laatste decennia bekend om zijn dancemuziek en liet de 26 finalisten opkomen op de tonen van bekende Zweedse DJ’s zoals Avicii, Swedish House Maffia en Galantis. Tijdens de “Parade Of Flags’ werden er kleuren van vlaggen geprojecteerd op 26 modellen die in een papieren outfit van Bea Szenfeld verschenen. De landenparade werd in Malmƶ 2013 trouwens ingevoerd door SVT en is een traditie geworden.

De landen kwamen op in volgorde van optreden en werden onthaald op luid applaus. Die werd bepaald door de organisatie zelf na afloop van de tweede halve finale. BelgiĆ« kreeg van SVT de eer (of de ondankbare taak?) om het festival te openen. Nederland moest als derde op. Aan het begin van de show waren de topfavorieten Frankrijk (11e), AustraliĆ« (13e), Rusland (18e) en OekraĆÆne (21e). BelgiĆ« en Nederland zouden kans maken op de top 10 volgens de gokkantoren.

Ook de presentatoren werden feestelijk onthaald en ze lieten meteen zien waarom ze gekozen zijn door de omroep. “Wanneer we het einde van de show bereiken binnen ongeveer 3 tot 8 uur, hebben we een nieuwe kampioen” vertelde Petra. “Vanavond zetten we al onze verschillen opzij en verenigen we ons door de kracht en liefde voor muziek” vulde ze later aan. Ze kloeg ook dat de mannen op feestjes niet naar haar komen, terwijl MĆ„ns er liever niet over praatte.

Er deden 26 landen mee aan de finale: de twintig winnaars uit de halve finales, de vijf grote betalers van het festival en gastland Zweden. Zowel Belgiƫ als Nederland hadden zich geplaatst en moesten vroeg aan de bak, als eerste en derde. Daartussen had finaledebutant Tsjechiƫ de ongelukkige tweede plaats toegekregen. Alle landen die deelnamen aan dit Eurovisie Songfestival moesten stemmen, ook de 16 landen die tijdens de halve finale werden uitgeschakeld.

De show kon bijna beginnen na de verplichte uitleg over te televoting en de uitleg over de nieuwe puntentelling: “Er is niets veranderd aan de manier hoe je stemt, maar wel hoe wij de punten presenteren. Eerst krijg je de punten van alle jury’s te zien en nadien volgen de punten van jullie” zei de mannelijke presentator. De show kon toen eindelijk beginnen. Aan het begin van elk nummer was er een postcard van ongeveer 40 seconden te zien alvorens terug in de Globe Arena terecht te komen.

In dit jaaroverzicht gaan we op afbouwende wijze te werk. Daarmee bedoelen we dat we nu beginnen bij de laatste plaats in de ranking van de finale. Zoals eerder vermeld werden door het nieuwe stemsysteem de punten van de jury en de kijker niet meer gecombineerd, maar apart gegeven. Zo had ieder land twee sets van punten.

26e plaats – Duitsland: Jamie-Lee – Ghost (11)
De Duitsers wilden eerst Xavier Naidoo naar Stockholm sturen, maar wegens hevige protesten werd die kandidatuur ingetrokken. Er kwam een nationale finaleĀ met tien artiesten. De winnares van The Voice, Jamie-Lee Kriewitz won de finale. Met “Ghost” en bijhorende manga-pakje, eindigde Duitsland opnieuw laatste. EĆ©n punt en een laatste plek bij de vakjury en tien kijkerspunten leverde Jamie-Lee slechts elf punten op.

25e plaats –Ā TsjechiĆ«: Gabriela GunčƭkovĆ” – I Stand (41)
Het bleef heel lang stil rond TsjechiĆ« en hun kandidaat voor Stockholm. Buiten het feit dat er intern gekozen ging worden, wisten we niets. De laatste minuten van 15 maart kwam de naam van Gabriela GunčƭkovĆ” uit de bus en 12 uur later stond het lied online. Met “I Stand” kon ze de kijker helemaal niet overtuigen. Ze kreeg geen enkel punt vanuit de televoting. De 41 punten van TsjechiĆ« kwamen dus allemaal van de jury.

24e plaats –Ā Verenigd Koninkrijk: Joe & Jake – Youā€™re Not Alone (62)
Voor het eerst sinds 2008 werd er nog eens een open finale met meerdere nummers gehouden door de BBC. Zes kandidaten werden gekozen voor een finale vanuit Londen. ‘Eurovision: You Decide’ werd gewonnen door Joe & Jake, die naar Stockholm gingen met “You’re Not Alone”. De kijkers gaven maar acht punten aan de jongens. De jury was veel milder met 54 punten voor de Britten.

23e plaats –Ā KroatiĆ«: Nina Kraljić – Lighthouse (73)
De Kroaten hadden niet gecommuniceerd over een eventuele comeback op het festival, maar stonden op 26 november vorig jaar wel op de deelnemerslijst. HRT koos intern voor Nina Kraljić. Vrij onopvallend werd ook haar nummer voor Stockholm gelanceerd. Veel opvallender was de outfit van Kraljić tijdens “Lighthouse”. Met 73 punten (33 van de kijkers, 40 van de jury) eindigde KroatiĆ« in de onderste regionen.

22e plaats –Ā Spanje: Barei – Say Yay! (77)
In Spanje werd er een nationale finale gehouden voor Stockholm. Zes kandidaten werden gekozen door TVE voor een finale. De Spaanse fans zijn met velen en zorgden ervoor dat #ObjectivoEurovision wereldwijd trending werd. Barei won de finale overtuigend. In Stockholm waren de jury matig enthousiast (67) voor “Say Yay!”. De kijker daarentegen gaf maar 10 punten aan de Spaanse inzending.

21e plaats –Ā Cyprus: Minus One – Alter Ego (96)
De baas van de Cypriotische tv had graag een nieuwe editie van Eurovision Song Project gezien, maar er was te weinig geld. De omroep koos intern voor Minus One en ging in zee met Thomas G:Son. Tijdens het avondjournaal werd het rocknummer voorgesteld. Met “Alter Ego” haalde Cyprus net geen 100 punten binnen. De kijkers gaven het land 53 punten, de jury had 43 punten over. 1 keer twaalf punten van… het Griekse publiek.

20e plaats –Ā GeorgiĆ«: Nika Kocharov & YGL – Midnight Gold (104)
De Georgische omroep kondigde eind vorig jaar aan dat Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz naar Stockholm gingen. Een nationale finale moest het nummer bepalen. De kijkers en de jury kozen unaniem voor “Midnight Gold”. Ze vielen op in Stockholm met hun speciale act. De jury was enthousiaster dan het publiek met 80 punten. De kijkers gaven maar 24 punten aan het land.

19e plaats –Ā Hongarije: Freddie ā€“ Pioneer (108)
Hongarije koos ook in 2016 om een nieuwe editie van A Dal te organiseren. Al van bij de bekendmaking van de kandidaten was er Ć©Ć©n grote favoriet. Die won enkele maanden later ook de finale: Freddie. Samen met zijn drie backing vocals bracht hij “Pioneer”. Op social media werd hij druk besproken voor zijn looks. Die leverden hem een negentiende plek op met 56 punten van de kijkers en 52 van de jury.

18e plaats –Ā ServiĆ«: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (115)
De Servische omroep liet pas begin maart in zijn kaarten kijken wat er ging gebeuren op het Eurovisie Songfestival. Ze kondigden aan dat Sanja Vučić de kleuren van het land ging vertegenwoordigen. Tijdens een presentatie kwam uiteindelijk het nummer ook naar buiten. In Stockholm zong ze “Goodbye (Shelter)” en haalde ze net niet de top 10 van de televoting met 80 punten. De jury gaf 35 punten aan de Servische.

17e plaats –Ā Azerbeidzjan: Samra – Miracle (117)
De Azeri’s bleven lang mysterieus over hun plannen voor 2016. Een interne zoektocht werd gehouden en ITV koos voor Samra Rahimli. Op een zondagochtend verscheen plots het nummer online. De zangeres had vijf backings nodig (waaronder de kandidaat van 2017) nodig om “Miracle” vocaal te redden. Met 73 punten van de kijker en 44 punten van de vakjury’s haalde Azerbeidzjan wederom geen top 10.

16e plaats –Ā ItaliĆ«: Francesca Michielin – No Degree Of Separation (124)
De winnaar van het Sanremo Festival kreeg de eerĀ om het land te vertegenwoordigen in Stockholm. De winnaar van de finale werd de groep Stadio, maar die weigerden te gaan. Runner-up Francesca Michielin ging wel in op de uitnodiging. Met “No Degree Of Seperation” eindigde ItaliĆ« zestiende. De vakjury’s hadden 90 punten voor ItaliĆ« over, terwijl de kijker 34 punten kon neerleggen voor Francesca.

15e plaats –Ā Letland: Justs – Heartbeat (132)
Na het succes van Aminata in 2015 besloot LTV om niets te wijzigen aan de voorronde. Twintig kandidaten werden gekozen voor de voorrondes. Slechts vier van hen wisten de finale te halen. Het was Justs die de finale won met een nummer van… Aminata. “Heartbeat” viel op als alternatief dansnummer en zo eindigde in de middenmoot van zowel de kijkers (63) als de jury (69) als in de totale eindstand.

14e plaats –Ā IsraĆ«l: Hovi Star – Made Of Stars (135)
De IsraĆ«lische selectie begon met een resem audities van Rising Star. 48 kandidaten wisten die te overleven. Na nog meer eliminaties konden vier kandidaten de finale halen, die Hovi Star won. “Made Of Stars” viel op door het vele vuurwerk en de allures van de zanger. Bij de vakjury deed Hovi het goed met een achtste plek en 124 punten. Het publiek daarentegen gaf maar 11 punten aan de IsraĆ«lische zanger.

13e plaats –Ā Oostenrijk: ZOƋ – Lā€™oin dā€™ici (151)
Na het debacle van de ‘zero points’ in eigen huis vorig jaar, moest en zou ORF het beter gaan doen in 2016. Ze kozen opnieuw voor een nationale finale. Die finale werd gewonnen door de toen 19-jarige ZoĆ« Straub. Met “Loin d’ici” werd ze in de harten van het publiek gesloten en haalde ze de top 10 van de televoting met 120 punten. De vakjury gaf haar maar 31 punten en zette haar op-twee-na laatste.

12e plaats –Ā Malta: Ira Losco – Walk On Water (153)
Malta werd gek toen bleek dat Ira Losco, de runner-up van 2002, ging deelnemen aan de nationale selectie. Niet geheel onverwacht won ze de finale van MESC met “Chameleon”. Dat nummer ging niet naar Stockholm. Midden maart hoorden we de nieuwe inzending. Met “Walk On Water” deed ze het heel goed bij de jury: een vierde plek en 137 punten. De televoting voelde niet wat de jury voelde en gaf haar maar 16 punten.

11e plaats –Ā Nederland: Douwe Bob – Slow Down (153)
Voor het vierde jaar op rij koos AVROTROS intern een kandidaat voor het Songfestival. Het oog van een selectiecommissie viel op Douwe Bob. Tijdens een presentatie in Amsterdam werd het nummer wereldkundig gemaakt. Met zijn lied “Slow Down” viel de zanger op met zijn spontaniteit. De vakjury gaf hem 114 punten, de kijkers 39. Hij was na afloop te teleurgesteld om te reageren voor de pers.

10e plaats –Ā BelgiĆ«: Laura Tesoro – What’s The Pressure (181)
Onze eigenste voorronde hebben we eerder al uitvoerig besproken. Laura Tesoro won onze nationale finale en mocht dus naar Stockholm. Dat deed ze met vijf backing vocals. Ze mocht als laatste schitteren met “What’s The Pressure”. Ze eindigde gelijk vijfde (130) met Rusland bij de vakjury. De kijkers hadden minder punten over, namelijk 51. Tesoro (en wij ook) waren heel tevreden met de tiende plek voor BelgiĆ«.

9e plaats –Ā Litouwen: Donny – Iā€™ve Been Waiting For This Night (200)
Litouwen organiseert al enkele jaren lang uitgerekte voorrondes, dus ook in 2016. Al van in het begin was Donny Montell de favoriet. Tijdens de finale won Donny dan ook. Diezelfde zanger ging ook al eens in 2012. Met “I’ve Been Waiting For This Night” stond hij alleen op het podium zoals toen, maar kon hij beter scoren. Met 104 punten van de vakjury en 96 punten van de televoting haalde Litouwen zijn tweede top 10 ooit.

8e plaats –Ā Polen: Michał Szpak – Color of your life (229)
De Polen kozen voor het eerst sinds lang weer via een nationale finale, nadat ze eerder communiceerden intern te kiezen. Negen kandidaten konden meedoen aan de finale. Onverwacht won Michał Szpak de finale met “Color Of You Life”. Even onverwacht was zijn succes. De jury gaf maar 7 punten in de finale. De kijker gaf ruim hetĀ dertigvoudige, namelijk 222 punten. Hij werd derde in de televoting.

7e plaats –Ā ArmeniĆ«: Iveta Mukuchyan – LoveWave (249)
De Armeense omroep koos ervoor een vrouwelijke soliste naar Stockholm te sturen: Iveta Mukuchyan. Tijdens het avondjournaal van de omroep kregen we het lied ook voor het eerste te horen. De act van “LoveWave” werd ondersteund door veel vuurwerk en hologrammen. Bij de vakjury werd Iveta tiende met 115 punten. De kijker gaf iets meer punten (134) en ook een hogere zevende positie.

6e plaats –Ā Frankrijk: Amir – Jā€™ai cherchĆ© (257)
Verandering in Frankrijk, want het land kreeg een nieuwe delegatieleider. Die wou scoren in Stockholm en zijn comitĆ© koos intern voor Amir. Frankrijk stond lang samen met Rusland bovenaan bij de gokkantoren. Winnen deed hij niet, maar “J’ai CherchĆ©” eindigde zesde, het hoogste resultaat sinds 2002. Frankrijk eindigde derde (148) bij de vakjury en negende (109) bij het publiek.

5e plaats –Ā Zweden: Frans – If I Were Sorry (261)
Gastland Zweden kiest ondertussen al ruim vijftig jaar via Melodifestivalen. Ook in 2016 werd de selectie in verschillende steden gehouden. Weinig verrassend won Frans de finale. Met zijn 17 lentes was hij de jongste kandidaat. In eigen huis eindigde Frans vijfde: hij kreeg 109 punten en een negende plek van de vakjury, terwijl de kijker 139 punten gaf. Hij eindigde zesde in de televoting.

4e plaats –Ā Bulgarije: Poli Genova – If Love Was A Crime (307)
De Bulgaren keerden in 2016 terug na enkele jaren afwezigheid. Dat had heel wat voeten in de aarde: eerst deden ze wel mee, dan weer niet en dan toch weer wel. BNT koos intern voor Poli Genova, die in 2011 ook al eens deelnam. Als laatste lied kwam “If Love Was A Crime” naar buiten. Met 127 punten van de jury en 180 van de kijkers haalde Bulgarije zijn hoogste notering ooit op dit festival.

3e plaats –Ā Rusland: Sergey Lazarev – You Are The Only One (491)
De Russen kozen ervoor om hun zanger van het jaar naar Stockholm te sturen. Sergey Lazarev liet op 5 maart zijn inzending los op het grote publiek, ondersteund door een indrukwekkende clip. Nog indrukwekkender was de podiumact van “You Are The Only One”. Rusland won overtuigend bij de kijkers (361), maar de vakjury waren minder enthousiast met 160 punten. Sergey eindigde na een thriller derde.

2e plaats –Ā AustraliĆ«: Dami Im – Sound of Silence (511)
AustraliĆ« mocht opnieuw meedoen in 2016, maar kreeg het privilege niet meer om rechtstreeks aan te treden in de finale. De intern gekozen Dami Im moest dus eerst aantreden in de halve finale. In maart werd haar lied wereldwijd uitgebracht. Met “Sound Of Silence” won AustraliĆ« zwaar bij de vakjury (320), maar de kijkers gaven 191 punten en een vierde plaats. AustraliĆ« haalde de tweede plek in Stockholm.

1e plaats –Ā OekraĆÆne: Jamala – 1944 (534)
De OekraĆÆners maakten dit jaar een comebackĀ na een jaar afwezigheid. De openbare omroep werkte samen met STB om de selectie te organiseren en te bekostigen. Midden februari werd de turbulente finale gehouden en die werd gewonnen door Jamala. Met “1944” eindigde Jamala zowel tweede bij de vakjury (211) als de televoting (323), maar kon het door onenigheid bij de nummer twee en drie bij jury/kijker toch winnen.

Nadat alle nummers waren gebracht, kon er gestemd worden. De televoting ging ruim 40 minuten open. Daartussen waren er heel wat optredens.Ā Justin Timberlake kwam langs om zijn nieuwste hit “Can’t Stop The Feeling!” in wereldpremiĆØre live te brengen. Ondertussen mogen we dat lied wel de hit van het jaar noemen. Ook bracht hij nog een klassieker uit zijn repertoire: “Rock Your Body”. Timberlake ontmoette enkele maanden later onze kandidate Laura Tesoro opnieuw.

Samen met Justin Timberlake en de kandidaten waren ook de twee presentatoren memorabel: met “Love Love Peace Peace” gingen we naar een next level. Alle clichĆ©s van het festival werden bevestigd tijdens het nummer. MĆ„ns Zelmerlƶw en Petra Mede bewezen dat ze terecht gekroond werden tot beste hosts van dit lopende decennium. Opnieuw liet Ook Lynda WoodruffĀ (of Sarah Dawn Finer) maakte haar opwachting, evenals het derde deel van The Nerd Nation.

Mede mocht de televoting dan afsluiten en Zelmerlƶw bracht in afwachting nog twee nummers van zijn repertoire: zijn nieuwe single “Fire In The Rain” en “Heroes”, waar hij toen nog een klein uur regerend kampioen mee was. Na de toestemming van Jon Ola Sand kon de puntentelling beginnen. Alle landen werden apart opgeroepen om de punten van hun jury te brengen. In tegenstelling tot vorige jaren werden enkel de maximale twaalf punten voorgelezen.

Van in het begin werd duidelijk dat AustraliĆ« het heel goed ging doen bij de vakjury’s. Het waren vooral AustraliĆ« en OekraĆÆne die gingen lopen met de twaalf punten van de vakjury’s. BelgiĆ« bleef gedurende de hele stemming van de jury bij de eerste tien. Nederland begon sterk, maar na een tijd zwakte het resultaat af. Aan het einde van de jurystemming stond AustraliĆ« eerste, OekraĆÆne tweede, Rusland vijfde, BelgiĆ« zesde en Nederland elfde. Polen stond voorlaatste in de stand.

Bij de punten van de kijkersĀ deden malta en IsraĆ«l het helemaal niet goed. Zij stonden in de top 10 van de jury, maar vielen buiten de top 20 van de kijkers. Ook TsjechiĆ« kreeg geen gratie en ontving ‘nil points’. Polen daarentegen kreeg dus 222 punten en eindigde derde bij de kijkers. BelgiĆ« eindigde zestiende in de televoting, Nederland zeventiende. Vlak voor de top 10 werd bekendgemaakt was duidelijk dat Duitsland laatst ging worden. BelgiĆ« stond toen nog in de top 3.

Bij het bekendmaken van de top 10 was het vooral uitkijken naar de punten van AustraliĆ«, Rusland en OekraĆÆne. Toen OekraĆÆne als tweede plek bij de kijkers over AustraliĆ« sprong, werd het heel spannend. Rusland moest toen 405 punten halen om over OekraĆÆne te komen. Dat lukte met 361 punten niet. OekraĆÆne was de winnaar van het zestigste Eurovisie Songfestival.

De winnares, Jamala, bedankte haar publiek op het podium: “Daarstraks zong je (tegen MĆ„ns) een lied over liefde en vrede. Dat is wat ik echt wil en voor iedereen. Bedankt Europa!”. Ze verwelkomde iedereen in OekraĆÆne en bracht een reprise van “1944”. Na afloop mocht ze ook een persconferentie geven in het perscentrum en was het festival definitief voorbij. Voor OekraĆÆne begon het juist allemaal met de voorbereiding van 2017.

Een kritisch geluid weerkom daags na het festival. Niet zozeer op de organisatie, maar wel op de overwinning. De VRT pakte in Het Journaal van 7 uur van zondag 15 mei als hoofdpunt uit met het nieuws van de overwinning en de impact in OekraĆÆne en Rusland. “1944” gaat namelijk over de deporatie van Stalin uit het gelijknamige jaar. De grootmoeder van Jamala was Ć©Ć©n van de mensen die dit moest meemaken. Onderhuids is dit een steek naar de huidige situatie op de Krim. Ook in Terzake werd het later in de week besproken.

De kijkcijfers in Vlaanderen waren massaal. 1.531.589 mensen keken naar de liveshow op zaterdagavond. Uitgesteld waren het er in totaal 1.576.082. Enkele voetbalmachen van de Rode Duivels en Eigen Kweek deden beter dit jaar. In Walloniƫ keken ruim 400.000 mensen naar de finale. Gecombineerd gaat het over iets minder dan twee miljoen. In 2013 keken er bijna 1,8 miljoen Belgen naar de finale, in 2014 (een jaar zonder finale) waren dat er bijna 0,8 miljoen.

Dit was ons jaaroverzicht. 2015 was al een recordjaar voor ons, maar 2016 werd nog een pak beter. We willen u bedanken voor het massaal volgen van ons en hopen u in 2017 weer te mogen verwelkomen op EurovisionBelgium.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.