Vanuit Kiev is er deze ochtend de zogenaamde “Semi-final Allocation Draw”. Vandaag weten alle deelnemende landen uit de halve finales op welke dag ze moeten meedoen en in welke helft van de show.

De rechtstreeks geplaatste finalisten zullen dan weer weten in welke halve finale ze moeten stemmen en daarmee automatisch welke ze verplicht moeten uitzenden. Er is een uitzondering voor Zwitserland en Duitsland. Zij hebben een aanvraag ingediend bij de EBU. Daarom zal Zwitserland deelnemen en Duitsland stemmen in de tweede halve finale op 11 mei.

Elk land van de halve finales (ook Zwitserland, hun helft moet nog wel geloot worden) is ingedeeld in één van de zes potten. Die zijn gebaseerd op stempatronen uit het verleden door televotingpartner Digame. Zo probeert men de zogenaamde burenstemming te verminderen.

Pot 1: Albanië, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Slovenië, Servië, Zwitserland
Pot 2: Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden
Pot 3: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Israël, Rusland, Wit-Rusland
Pot 4: Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Moldavië, Roemenië
Pot 5: Australië, Malta, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Tsjechië
Pot 6: België, Nederland, Ierland, Letland, Litouwen, Polen

Voor de halve finalisten worden geloot zullen eerst de Big Five en gastland Oekraïne geloot worden in een halve finale waar ze in moeten stemmen en uitzenden. Duitsland zit dus al in de tweede halve finale. Naar alle waarschijnlijkheid zullen al de landen uit de Big Five en Oekraïne de twee halve finales uitzenden.

De draw start om 11:00 onze tijd vanuit Kiev en is live te volgen via YouTube. Naast de draw zal ook ceremonieel de sleutel van het festival van Stockholm naar Kiev gaan. De burgemeesters van beide steden (Karin Wanngård uit Stockholm en Vitaliy Klychko uit Kiev) zullen deze overdracht maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.