Het gastland van 2017 moet natuurlijk ook een inzending hebben voor het Eurovisie Songfestival. Dit jaar heeft Oekraïne de eer om het festival naar zijn hoofdstad te halen en vanavond kiezen ze in het land wie er zal deelnemen aan de internationale finale op zaterdag 13 mei. Zes kandidaten werden de afgelopen drie zaterdagen geselecteerd en vanavond komt vanuit de hoofdstad de finale van Yevrobachennia 2017. Onder het goedkeurend oog van onder andere huidig Songfestivalkampioene Jamala zal de vijftiende inzending van het Oost-Europese land gekozen worden.
Finale Yevrobachennia 2017
01. Salto Nazad – O, mamo!
02. Melovin – Wonder
03. O.Torvald – Time
04. Illaria – Thank You for My Way
05. Tayanna – I Love You
06. Rozhden – Saturn
Jamala (2016), Konstantin Meladze en Andriy Danylko (bekend als Verka Serduchka, 2007) bepalen als vakjury de helft van de uitslag. De andere helft doet de kijker. De finale start om 18:00 en zal tussen 20:30 en 21:40 onderbroken worden. Tegen 22:45 kennen we de winnaar. De show is te zien via STB, UA:Pershyi en YouTube. De presentatie ligt in handen van Serhiy Prytula. Als gastland is Oekraïne zeker van een finaleplaats.
Oekraïne keerde in 2016 terug na een jaar afwezigheid. Jamala won de nationale finale met “1944”, wat heel wat controverse uitlokte in Rusland. Het nummer was volgens hen namelijk te politiek getint. De EBU zag geen graten en het gevolg is gekend: Jamala won het Eurovisie Songfestival 2016 met 534 punten. Opvallend was dat Oekraïne bij zowel de televoting als de jury op een tweede positie eindigde met respectievelijk 323 en 211 punten. De Belgische kijkers gaven Jamala twee punten, de vakjury drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws