In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Albanië.

De eerste verschijning van Albanië was in Istanboel, nu bijna dertien jaar geleden. Lang was het debutantennummer van het land, “The Image Of YOu” van Anjeza Shahini, het best scorende nummer van het land met een zevende plek in de finale. In 2012 verbeterde Rona Nishliu dat naar een vijfde plek met “Suus”. Vorig jaar haalde Albanië geen finale. Kan Lindita daar een verandering in brengen dit jaar? Met “World” zal de dit jaar de Albanese adelaar vertegenwoordigen.

Lindita Halimi is geboren een Viti, een gemeente in Kosovo op 24 maart 1989. De zangeres begon op 14-jarige leeftijd met zingen als ze begint aan een muziekschool in Gjilan. In 2007 doet ze mee aan de Albanese versie van Idool, waar ze de top 10 wist te halen. Twee jaar later volgt de bevestiging van haar succes door de winst van Top Fest, één van de populairste competities in Albanië. Ook skreeg ze dat jaar een prijs op Kënga Magjike. Echter zag Hamili weinig kansen op een internationale carrière als ze in Albanië of Kosovo zou blijven, dus verhuisde ze in 2014 naar de Verenigde Staten.

Een ietwat zwaardere Hamili was op dat moment ook op dieet en wist zo bijna zestig kilo te verliezen. Naar eigen zeggen was dat voor haar auditie in American Idol. Daartussen deed ze nog eens mee aan Festivali i Këngës eind 2014, waar ze derde werd. Begin 2016 was het zover en deed ze auditie voor de Amerikaanse show. Ze overtuigde de jury en haalde de top 50. Sindsdien is ze in Albanië en Kosovo een ware held.

De Albanese omroep RTSH besloot – weinig verrassend – om Festivali i Këngës opnieuw te gebruiken als selectiemethode voor het Eurovisie Songfestival. Lindita Hamili was aangekondigd als één van de 24 kandidaten en werd op 23 december (eigenlijk al 24 december) officieel gekozen als winnaar van het festival met “Botë”. Al snel werd duidelijk dat er een nieuwe versie zou worden geproduceerd met nieuwe aragementen en tekst. Op 13 maart stelde de omroep “World” voor met bijhorende videoclip.

In Kiev zal Lindita moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Albanië zal aantreden als vierde in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.