In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Australië.

Australië heeft een hechte band met het Eurovisie Songfestival. Er wonen namelijk veel mensen met Europees bloed in het land. In 1983 besloot SBS om de show uit te zenden. Ruim drie decennia later kreeg het land de eer om éénmalig deel te nemen in 2015. Ook in 2016 was het land erbij en won het bijna dankzij Dami Im. Ze einidgde tweede. Is het derde keer goede keer voor Down Under? Isahai gaat het met “Don’t Come Easy” alvast proberen in Kiev.

Isaiah Firebrace is op 21 november 1999 geboren in Moama, een stad niet ver aan de zuidkust van Australië. Hij doet in het najaar van 2016 mee aan het achtste seizoen van The X Factor Australia op de zender Seven. Hij maakt al meteen indruk tijdens zijn auditie voor het publiek en de jury met o.a. Guy Sebastian (2015) en Adam Lambert. Het is in Lambert’s zijn team dat hij terecht komt. Firebrace won op zijn zeventiende verjaardag de finale van The X Factor Australia. Hij is voorlopig de laatste winnaar van de competitie in Australië, want er zit geen nieuw seizoen in de pijplijn.

Hij mag zijn winnaarssingle releasen en haalt daarmee de top 30 van de charts. Ook in Denemarken, Nederland en Zweden wist hij de hitlijsten te halen met “It’s Gotta Be You”. Enkele dagen na zijn overwinning laat hij al vallen dat hij graag Australië wil vertegenwoordigen. “Het zou iets zijn dat ik ongelooflijk graaf wil doen. Het zou een droom zijn. Zie maar naar Jessica Mauboy, die mocht als eerste voor Australië gaan (als gaste, nvdr) en ze inspireert me zo!” vertelde hij in een interview.

Australië werd ook voor dit jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het festival. Isaiah kreeg van de Australische omroep SBS de kans om die droom waar te maken. Hij werd aangeduid door de omroep om het land te vertegenwoordigen. De verwachtingen waren dat hij dat ging doen met zijn winnaarssingle van X Factor, maar uiteindelijk werd er een nieuwe song geschreven. In de ochtend van 7 maart werd Isaiah aangekondigd als kandidaat met “Don’t Come Easy”.

In Kiev zal Isaiah moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Australië zal aantreden als derde in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.