In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is België.

In 1956 debuteerde België, een land van toen net geen 9 miljoen inwoners, op het allereerste Eurovisie Songfestival. In 1986 kon ons land zijn eerste (en enige) overwinning behalen met “J’aime La Vie” van Sandra Kim. De afgelopen jaren haalde ons land relatief goede resultaten en twee noteringen in de top 10 op rij. Kan de Brusselse Blanche in 2017 een tweede overwinning binnenhalen en het festival in 2018 naar België brengen? Ze zal met “City Lights” een poging ondernemen.

Ellie Delvaux wordt geboren op 10 juni 1999 in de Belgische hoofdstad Brussel. Al op een vrij jonge leeftijd komt ze in contact met muziek. Haar oudere broer Oliver is muzikant. Ze begint met het spelen aan piano en gitaar en zoals vele artiesten maakt ze enkele jaren geleden een kanaal op YouTube aan. Daar upload ze covers van onder andere Adele en Ed Sheeran. Een jaar geleden doet ze auditie in The Voice Belgique. Op het laatste nippertje draaien twee van de vier coaches om voor het optreden van Delvaux. We weet de liveshows te bereiken. Ze eindigde wel voor de halve finale van de competitie.

Dankzij haar deelname leert ze Pierre Dumoulin kennen. Hij is lid van de band Roscoe en wil Delvaux wat nummers laten horen. De twee beginnen een samenwerking en Ellie Delvaux neemt sindsdien Blanche aan als artiestennaam, wat haar feitelijke derde naam is: “Blanche (of wit) is het idee van hoe mijn carrière is: een wit ongeschreven blad wat ik kan volschrijven. Daarnaast zing ik vooral in het Engels, maar wil ik toch iets Frans behouden. Vandaar de artiestennaam” zegt ze in een interview.

De RTBF was op zoek naar een kandidaat om ons te vertegenwoordigen in Kiev. Delvaux en Dumoulin legde hun nummers voor aan platenmaatschappij PIAS, die het op hun beurt weer voorlegde aan de RTBF. De omroep besloot om Delvaux onder haar pseudoniem naar Kiev te sturen. Op 22 november maakte de RTBF bekend dat Blanche de Belgische kandidaat zou worden. In de nacht van 7 op 8 maart ging “City Lights” (te vroeg) in première via Spotify. De feitelijke première volgde de ochtend van 8 maart.

In Kiev zal Blanche moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. België zal aantreden als vijfde in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.