In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Georgië.

Georgië debuteerde in 2007 op het Eurovisie Songfestival met een twaalfde plek in de finale. In 2010 en 2011 haalt het land met een negende plek zijn beste resultaat tot op heden. In tegenstelling tot zijn Kaukasische buren mist Georgië soms wel de finale. In 2014 eindigde het land zelfs allerlaatste met “Three Minutes to Earth”. Dit jaar, bij de tiende deelname van het land, is Tamara Gachechiladze de vertegenwoordiger. In Kiev zal ze het lied “Keep The Faith” brengen.

Tamara “Tako” Gachechiladze, geboren in de Georgische hoofdstad op 17 maart 1983, Als 8-jarige stond ze voor het eerst op een podium tijdens een competitie voor jonge artiesten. Ze won meteen al een prijs, wat haar interesse in muziek alleen maar groter maakte. Ze werd lid van de Basti Bubu Studio, een soort van koor. Als kind in de jaren ’90 was ze te zien in verschillende muziekwedstrijden en won ze prijzen in Georgië Rusland en Oekraïne. In 2004 komt haar debuutalbum uit en krijgt ze de kans om concerten te geven in Duitsland. In 2007 krijgt ze een belangrijke musicalaward in Georgië.

In 2008 werd ze lid van de groep 3G. Die werden in 2009 verkozen om Georgië te vertegenwoordigen tijdens het Songfestival in Moskou. Uiteindelijk ging het land niet omdat de EBU verboden had om “We Don’t Wanna Put In” op het podium te brengen wegens een politieke boodschap. Tamara bleef met 3G optreden, maar ook solo was ze nog te zien. Zo trad ze op tijdens een concert van MTV in Batumi en won ze twee jaar geleden de lokale versie van Your Face Sounds Familiar.

Na enkele jaren van interne keuzes voor artiesten, besloot GPB nog eens om een grote nationale finale te houden. In totaal mochten 25 artiesten meedoen aan de finale. Eén van die 25 finalisten was Tamara Gachechiladze. Op 20 januari koos het Georgische publiek en (vooral) de vakjury wie er het land zou gaan vertegenwoordigen. Het oog viel dus op Tamara met een dramatische vertolking van “Keep The Faith”. Op 27 maart kwam er een nieuwe versie uit.

In Kiev zal Tamara Gachechiladze moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Georgië zal aantreden als tweede in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.