In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Hongarije.

Hongarije debuteerde in 1994 en haalde meteen al zijn beste resultaat tot op heden: een vierde plaats met “Kinek mondjam el vétkeimet” van Friderika Bayer. Twintig jaar later kwam András Kállay-Saunders dichtbij het beste resultaat met een vijfde plek met “Running”. De Hongaren hebben zich al zes jaar op rij kunnen kwalificeren voor de finale. Of dat er een zevende finale op rij zit aan te komen, ligt in de handen van Joci Pápai. Hij zal in Kiev het nummer “Origo” brengen.

József “Joci” Pápai, geboren in Tata op 22 september 1981, Hij is opgegroeid in een gezin van Roma. Hij komt in contact met muziek als één van zijn oudere broers begint met gitaar te spelen. Dat is weinig verrassend, want de vader speelde ook muziek. Op vrij jonge leeftijd begint ook Joci met muziek te spelen, maar ook zijn andere passie blijft hij beoefenen: basketbal. Op een gegeven moment moest hij kiezen en ging hij voor de muziek. In 2005 deed hij mee aan de talentenjacht Megasztár. Hij won niet, maar kon wel een platencontract sluiten met Magneoton, waar hij nog altijd bij zit.

Een jaar later heeft hij met “Ne nézz így rám” een groot commercieel succes. Daarna bleef het enkele jaren stil rond de zanger. In 2011 keerde hij terug naar de muziekscene met “Rabolj El”. Zijn grootste succes kwam er echter aan in 2015, wanneer hij “Mikor a test örexik” uitbrengt. Hij probeerde ook om internationaal door te breken. Hij verzamelde enkele artiesten samen en richtte de groep PAPINDARK op. Dat project staat nu wel tijdelijk op pauze wegens de drukke agenda van de verschillende leden.

Eind 2016 raakte bekend at Joci Pápai op de deelnemerslijst stond van A Dal 2017. Door enkele beslissingen van de jury doorheen de voorrondes vielen er al snel heel wat favorieten af voor de eindoverwinning. Pápai was met “Origo” een vreemde eend in de bijt. Zijn nummer was er één met heel wat invloeden van zijn Romacultuur en was ook deels in het Romani. Toch won hij op 18 februari de nationale finale van Hongarije.

In Kiev zal Joci Pápai moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Hongarije zal aantreden als zevende in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.