In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Macedonië.

Volgens de EBU moeten we op het festival (dankzij de Grieken) spreken van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Het land debuteerde tijdens in 1998. Echt hoge resultaten heeft het land nog niet gehaald. De twaalfde plek van Elena Risteska in 2006 was tot op heden de beste notering. Ook haalde het land sinds de invoering van de twee halve finales in 2008 maar één keer (2012) de finale. Dit jaar stuurt Macedonië Jana Burčeska naar Kiev met “Dance Alone”.

Jana Burčeska, geboren op 6 juli 1993 in de Macedonische hoofdstad Skopje, toonde al vroeg interesse in muziek. Ze groeide op in een muzikale familie. Tijdens het middelbaar begon ze te zingen in een koor en later zong ze ook in een lokaal groepje. Als tiener deed ze voor het eerst mee aan een competitie: Najmilite tikvicki. Ze krijgt nationale bekendheid als ze in 2011 meedoet aan het eerste seizoen van Makedonski Idol. Onder het goedkeurend oog van jurylid Kaliopi (2012, 2016) eindigde ze vijfde dat jaar, de hoogste positie voor een vrouwelijke solist in de reeks.

Een succesvolle carrière lag in het vizier, maar toch besloot ze om haar muzikale ambities on hold te zetten. Ze ging rechten studeren en werd ambassadeur voor Unicef. Ze bleef sporadisch zingen en deed drie keer mee aan Skopje Fest (in 2012, 2013 en 2015, de jaren dat de show niet fungeerde als voorronde voor het Songfestival) en eindigde telkens in de top 10. Ze mocht ook af en toe optreden op de Macedonische staatstelevisie.

Op 21 november maakte de Macedonische omroep MRT bekend dat Jana Burčeska de kleuren van het land zou gaan vertegenwoordigen in Kiev. Voor het eerst sinds jaren werd er ook een open inschrijving gehouden voor de nummers. Dat bleek de lonen, want op 10 maart kwam “Dance Alone” naar buiten, een nummer dat volgens velen kans maakt op de eerste plaats in de top 10 voor Macedonië.

In Kiev zal Jana Burčeska moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Macedonië zal aantreden als derde in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.