In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Malta.

Malta debuteerde in 1971 en eindigde meteen laatste, net zoals in 1972. In 1975 deed het land nog een poging, maar bleef nadien zestien jaar weg. In 1991 was het eiland terug en was het jarenlang één van de succesvolste landen. Tot en met 2005 werd slechts drie keer geen plek in de top 10 gehaald. Daarna ging het naar af met Malta met vaak plaatsen buiten de top 20 of geen finale. Dit jaar vaardigt het eiland Claudia Faniello af naar Kiev. Ze zal daar “Breathlessly” zingen.

Claudia Faniello is geboren in een muzikale familie. Op 25 februari 1988 zag ze in Qawra het levenslicht. Ze is de jongste van drie, na zus Miriana en broer Fabrizio. Die laatste ging in 2001 en 2006 naar het Eurovisie Songfestival voor Malta. Op de leeftijd, in de periode wanneer haar broer naar het festival in Kopenhagen mocht, begon ze ook met haar carrière. Ze mocht optreden op de televisie en als tiener deed ze mee aan een competitie op Net TV, waar ze vierde eindigde. In 2006 won ze een lokaal festival en mocht ze Malta vertegenwoordigen op een klassiek evenement van de RAI in Italië.

Datzelfde jaar begon ook haar persoonlijke ervaring met het Eurovisie Songfestival. Ze verloor van haar broer in 2006 tijdens de nationale finale. Van 2006 tot en met 2013 deed ze elk jaar mee aan de preselectie voor het Eurovisie Songfestival. In 2009 had ze zelfs twee nummers in de competitie. In 2007 en 2012 kwam ze dicht bij deelname aan het Songfestival dankzij een tweede plaats met respectievelijk “Caravagio” en “Pure”.

Dit jaar deed ze na enkele jaren afwezigheid en problemen in de familie Faniello (Fabrizio kampte met een drugsverslaving) weer mee aan de nationale finale. Dit jaar werden er geen halve finales gehouden en was Faniello één van de zestien kandidaten. Ze mocht de finale op 18 februari afsluiten en het spreekwoord bleek te kloppen voor Claudia: de laatste zullen de eerste zijn. Ze kon de finale winnend afsluiten met “Breathlessly”.

In Kiev zal Claudia Faniello moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Malta zal aantreden als vierde in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.