In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Noorwegen.

In 1960 debuteerde Noorwegen op het Eurovisie Songfestival. Het haalde in totaal drie overwinningen binnen: in 1985 met Bobbysocks, in 1995 met Secret Garden en Alexander Rybak was in 2009 de recentste Noorse winnaar. Echter heeft het land ook het record van laatste plaats. Elf keer kreeg Noorwegen de rode lantaarn mee naar huis en vier keer bleef het puntenloos achter. JOWST zal dit jaar Noorwegen met het nummer “Grab The Moment” vertegenwoordigen.

JOWST is het nieuwe muzikale project van Joakim With Steen. Joakin werd geboren op 26 juni 1989 in Trondheim en begon in 2011 te werken als geluidsingenieur achter de schermen van concerten. Daarnaast begon hij gelijktijdig ook met producen. Hij schreef muziek voor lokale artiesten zoals Karin Melón en Heyerdahl. In 2016 zegt hij zijn job als geludisingenieur vaarwel en beslist hij om zich voltijds te focussen op het maken van muziek. Hij richt het nieuwe project JOWST (JOakim With STeen) op en betrekt daar zanger Aleksander Walmann (man met pet op de foto) in.

Aleksander Walmann Åsgården (12 januari 1986, Porsgrunn) raakte bekend door zijn deelname aan The Voice – Norges Beste Stemme in 2012. Hij eindigde tweede in het eerste seizoen, waar ook Knut Anders Sørum (2004) aan meedeed. Walmann mocht daarna opwarmen voor verschillende artiesten en mocht ook een stemmetje inspreken in de film Rio 2. Hij leerde Joakim kennen in de studio’s aan Three15 Records wanneer hij een zanger zoekt voor het nummer “Grab The Moment”.

“Grab The Moment” werd ingestuurd naar de Noorse omroep NRK voor de nationale voorrondes voor Kiev 2017. Net zoals de afgelopen twee jaar werd er enkel een finale gehouden, maar voor het eerst met een internationale jury. JOWST en Aleksander Walmann werden gekozen voor de finale en kregen daar de voorkeur van de internationale jury. De Noren volgden die mening tijdens de superfinale en zodoende mogen de twee naar Kiev.

In Kiev zal JOWST moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Noorwegen zal aantreden als twaalfde in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.