In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Oekraïne.

In 2003 maakte Oekraïne zijn debuut op het Eurovisie Songfestival. Een jaar later al mocht het land naar een zaal gaan zoeken om het festival te organiseren dankzij de winst van Ruslana in 2004. In totaal haalde het negen van de dertien keer de top 10. Enkel in 2015 haalde het land geen finale omdat het niet meedeed. In 2016 keerde Oekraïne terug en kon het dankzij Jamala meteen zijn tweede overwinning behalen. Het gastland van dit jaar stuurt O.Torvald met “Time” naar de internationale finale.

O.Torvald is een nationale rockband die werd opgericht in 2005. Yevhen Halych (zanger/gitarist) en Denys Myzyuk (gitarist) waren er al van in het begin bij. Nadien wisselde de line-up regelmatig. De huidige leden zijn, Yevhen Halych, Denys Myzyuk, Mykola Rayda, Oleksandr Solokha en Mykyta Vasylʹyev. De band werd opgeircht nadat een eerder project van Myzyuk ophield met te bestaan. De groep ontstond in november 2005 in Poltova, maar verhuisde al snel naar Kiev. Ze begonnen met spelen op kleine festivals in heel Oekraïne. In 2008 kwam hun debuutalbum uit.

Er volgen heel wat singles en videoclips van de groep, maar O.Torvald bereikte het grote publiek nog altijd niet. Wat ze zelf prima vonden. Voor het alternatieve publiek gingen ze in 2011 op tournee doorheen het land. Doorheen de jaren heeft de groep zeven albums uitgebracht, waarvan “#nashilyudyvsyudy” in 2016 het laatste exemplaar was. De groep staat in Oekraïne wel bekend voor zijn goede live optredens.

Oekraïne is dit jaar organisator van het Eurovisie Songfestival 2017 na de winst van Jamala vorig jaar in Stockholm. Binnenkort treden 43 acts aan in Kiev. O.Torvald mag het gastland vertegenwoordigen na zijn deelname en bijhorende winst in de nationale selectie met “Time”. Ze versloegen daarbij de favoriete van de avond, Tayanna. Ze waren blij met hun winst, maar zelf vonden ze de ‘bijhorende populariteit’ niet zo fijn.

In Kiev zal O.Torvald dus rechtstreeks aantreden tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op zaterdag 13 mei. Oekraïne zal wel stemmen tijdens de tweede halve finale op 11 mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.