In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Portugal.

In 1964 verschijnt Portugal voor het eerst op het festival. Een debuut in mineur, want António Calvário eindigt laatste met nul punten. De inzending van 1974 (“E Depois do Adeus”) zal de geschiedenisboeken ingaan als signaal van de Anjerrevolutie. Verder hebben de Portugese inzendingen weinig betekenis gehad op en naast het Songfestival. Een zesde plek in 1996 was hun beste notering. Na een jaar afwezigheid is Portugal dit jaar terug met Salvador Sobral, die “Amor Pelos Dois” brengt.

Salvador Vilar Braamcamp Sobral werd geboren in de Portugese hoofdstad Lissabon op 28 december 1989. Als kind reisde hij vaak mee met zijn ouders naar de Verenigde Staten en Barcelona. In 2009 besloot hij om in Portugal te blijven bij zijn oudere zus (ook op foto). Hij deed datzelfde jaar auditie in Idolos. Hij eindigde zevende in het derde seizoen en mocht mee op tournee in heel Portugal. Hij weigerde dat als enige kandidaat van de top 15 omdat hij op dat moment psychologie ging studeren in Lissabon. In 2011 ging hij een jaar op uitwisseling met Erasmus in het Spaanse Majorca.

Tijdens dat jaar wist hij zijn passie voor muziek verder te ontdekken. Hij heroriënteerde zich en ging jazz studeren aan Taller de Músics in Barcelona. Na het succesvol beëindigen van zijn studies, keerde hij terug naar Portugal om te werken aan zijn eerste studioalbum. Op 2 augustus 2016 kwam het eerste album van de zanger uit: “Excuse Me”. Dat bracht hij in eigen beheer uit. Datzelfde jaar kwamen de singles “Excuse Me” en “Nem Eu” ook uit.

De zus van Salavdor, Luísa Sobral, werd door de Portugese omroep RTP uitgenodigd om deel te nemen aan Festival da Canção 2017. De componisten moesten zelf zorgen voor een artiest die hun nummer ging vertolken. Luísa koos voor haar broer om “Amor Pelos Dois” te brengen. Op 5 maart won hij de nationale finale in Lissabon en mag hij de comeback van Portugal maken in Kiev.

In Kiev zal Salvador Sobral moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Portugal zal aantreden als negende in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.