In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Roemenië.

Roemenië wou in 1993 al debuteren op het Eurovisie Songfestival, maar wist de Oost-Europese voorronde niet te overleven. In de jaren ’90 en begin jaren 2000 waren de resultaten niet zo denderend. Pas in 2005 valt Roemenië op en eindigt het land derde. Ook in 2010 haalden ze die plaats. Tot vorig jaar haalde het land jaarlijks de finale. Vorig jaar moest het echter verplicht thuisblijven. Nu mogen ze wel meedoen en het zijn Ilinca en Alex Florea die de comeback maken met “Yodel It!”.

Maria Ilinca Băcilă werd geboren op 17 augustus 1998 in Târgu Mureș, een stad in het midden van Roemenië. Als kind had ze last van een continue heesheid. Zingen ging moeilijk, maar vreemd genoeg ging jodelen wel. De heesheid verdween en Ilinca werd zekerder van haar stem. Ze deed in 2012 als tiener mee aan Romania’s Got Talent, maar geraakte niet ver in de wedstrijd. Twee jaar later deed ze mee aan The Voice of Romania. Met haar gejodel wist ze toen wel ver te geraken en eindigde ze in de halve finales. Nadien mocht ze optreden met verschillende Roemeense groepen en orkesten.

Alexandru Ionuț “Alex” Florea is geboren in Constanța, de oudste stad van het land op 15 september 1991. De zanger had nooit de intenties om professioneel artiest te worden. Door een toevalligheid ontmoette hij Mihai Trăistariu (2006), die hem aanraadde om naar een conservatorium te gaan. Dat deed hij ook. In 2014 deed Alex mee aan X Factor en haalde hij de liveshows. Een jaar later deed hij mee aan The Voice, maar daar werd hij al in de tweede ronde uitgeschakeld. Florea heeft ook een rockband: Electric Fever.

Roemenië mocht na een jaar verplichte afwezigheid weer deelnemen aan EBU-activiteiten dit jaar. Het is componist Mihai Alexandru die de twee samen wist te brengen voor de nationale selectie. Met het nummer “Yodel It!” waren de twee al van in het prille begin, bij de publieke audities, favoriet om de selectie te winnen. Met bijna het dubbel aantal stemmen van de nummer twee wonnen Ilinca en Alex Florea de nationale selectie op 5 maart.

In Kiev zullen Ilinca en Alex moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Roemenië zal aantreden als vijfde in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.