In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is San Marino.

San Marino debuteerde in 2008 op het festival. Het land, dat qua omgang vergelijkbaar is Aarschot, eindigde al meteen laatste en stuurde twee jaar zijn kat. In 2011 keerde het land terug en pas bij de derde deelname van zangeres Valentina Monetta haalde het land zijn eerste (en enige) finale, om daar geen rol van betekenis te hebben. Dit jaar stuurt het de Italiaanse enclave opnieuw Valentina Monetta naar Kiev, deze keer samen met Jimmie Wilson en het nummer “Spirit Of The Night”.

Valentina Monetta is geboren in de hoofdstad van de dwergstaat San Marino op 1 maart 1975. De 42-jarige zangeres is allesbehalve een onbekende voor het Eurovisie Songfestival. Na haar studies in Rimini begon ze met zingen in de band Tiberio. Na enkele jaren ging ze solo. In 2012, 2013 én 2014 ging ze drie opeenvolgende jaren voor het land naar het Eurovisie Songfestival. Ze haalde met “The Social Network Song” en “Crisalide” de finale niet. In 2014 lukte het San Marino en Valentina wel om voor de allereerste keer de finale te halen. Met “Maybe” eindigde ze voorlaatste in de finale in Kopenhagen.

Jimmie Wilson komt niet uit San Marino of Europa, maar werd geboren in het Amerikaanse Detroit. Na zijn acteeropleiding in Hollywood deed hij mee in de musical Sisterella, die door Michael Jackson werd geproduceerd in 1996. Hij speelde de rol van Prince Jean-Luc. Na de Europese tour van deze musical besloot hij in Duitsland te blijven wonen. Hij deed mee aan een Poolse zangwedstrijd waar hij de halve finales haalde. Er volgden nog enkele singles van de zanger, maar die werden niet bepaald een groot succes in Duitsland, Polen of de VS.

Na een jaar beroep te doen op een andere componist, besloot SMRTV om Ralph Siegel in 2017 weer te omarmen en hem de inzending voor Kiev te laten schrijven. Aanvankelijk wou Monetta niets meer te maken hebben met het festival, maar om onbekende redenen besloot ze toch om, samen met Jimmie Wilson mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Het was Siegel die de twee met elkaar in contact bracht. Op 12 maart volgde de bekendmaking van “Spirit Of The Night”.

In Kiev zullen Valentina Monetta en Jimmie Wilson moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. San Marino zal aantreden als tiende in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.