In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Servië.

Servië deed voor het eerst mee in 2007 als zelfstandige staat met Marija Šerifović. Het was al meteen raak. Voor de tweede keer in de geschiedenis (na Zwitserland is 1956) kon een debuterende land het festival meteen winnen. Het jaar erna kwam het muziekfeest in Belgrado terecht. Ook in 2012 haalde Servië een mooie derde plek dankzij Željko Joksimović. Enkel in 2009 en 2014 haalde het land geen finale. Dit jaar heeft Tijana Bogićević de eer om met “In Too Deep” naar Kiev te gaan.

Tijana Bogićević zag op 1 november 1981 het levenslicht in Novi Sad, de tweede grootste stad van (toen nog Joegoslavisch) Servië. Als kind was ze al bezig met muziek: ze zong op schoolfeesten en tijdens haar humaniora zat ze in een lokale hip hop groep. In 2001 start ze met een professionele carrière als zangeres. Ze begon met zingen in de band Shanene, toen een toonaangevende band in de club scene. Als solo artiest probeerde ze in 2009 haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, maar ze haalde de finale van Beovizija niet met “Pazi šta radiš”.

Uiteindelijk haalde ze in 2011 toch het podium van het Eurovisie Songfestival, wanneer ze in Düsseldorf één van de drie backings was van Nina, die veertiende werd met “Čaroban”. Enkele jaren geleden besloot ze Servië te verlaten en naar het Amerikaanse Boston te trekken om daar te wonen en te werken. Ze bleef wel regelmatig naar Servië komen om daar haar muzikale carrière te onderhouden en om op te treden.

Net zoals vorig jaar koos het land voor een interne selectie. Een selectiecommissie van de Servische openbare omroep RTS maakte op 27 februari bekend dat Tijana Bogićević het land zou mogen gaan vertegenwoordigen. Het nummer “In Too Deep” werd op 11 maart de wereld ingestuurd. Het team van de succesvolle Bulgaarse inzending van vorig jaar zit achter het Servische nummer dit jaar.

In Kiev zal Tijana Bogićević moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Servië zal aantreden als eerste in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.