In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Slovenië.

De Slovenen mochten in 1993 hun eerste festival organiseren. Het ging echter om een kleine kwalificatieronde met zeven Oost-Europese landen. Slovenië wist zich te kwalificeren en debuteerde datzelfde jaar in Millstreet. In 1995 en 2001 werd het land zevende, wat tot nu hun beste resultaat is. Sinds de introductie van de halve finales stond Slovenië vier keer in de finale. Kan Omar Naber daar een vijfde keer van maken? Hij doet dit jaar (opnieuw) mee met “On My Way”.

Omar Kareem Naber is geboren op 7 juli 1981 in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Hij heeft Jordaans roots omdat zijn vader afkomstig is uit Jordanië. Het plan was dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden als tandarts, maar Omar koos een andere weg. Hij ging zingen in het koor van zijn middelbare school. Als 19-jarige knaap deed hij mee aan zijn eerste competitie waar hij tweede werd. In 2004 deed hij mee aan de lokale versie van Idool en wist hij het seizoen winnend af te sluiten. Hij besloot om deel te nemen aan EMA 2005, de nationale selecties voor het Eurovisie Songfestival.

Mede dankzij zijn populariteit won hij met “Stop” de finale en mocht hij naar Kiev. Hij eindigde twaalfde in de halve finale, onvoldoende voor een finaleplek. Hij probeerde het nadien nog enkele keren in de nationale voorronde. In 2009 werd hij tweede met “I Still Carry On” en er volgden nog pogingen in 2011 en 2014. Negen jaar na zijn debuutalbum “Omar” bracht hij in 2014 pas zijn tweede album met de titel “Na Glavo/No Helmet”.

Eind 2016 werd bekend dat hij één van de zestien kandidaten was voor EMA 2017. Daarmee deed hij voor de vijfde keer mee aan de nationale selecties voor het Eurovisie Songfestival. Met “On My Way” was hij niet meteen topfavoriet. BQL, wel favorieten volgens velen, vielen niet in de goede aarde bij de jury. Daardoor kom Naber op 24 februari de nationale finale winnen en zien we hem binnenkort voor de tweede keer in Kiev.

In Kiev zal Omar Naber moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Slovenië zal aantreden als zeventiende in de show.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.