Destination Kyiv [38]: Martina Bárta, Tsjechië

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Tsjechië.

Tsjechië debuteerde laat op het Eurovisie Songfestival. In 1993 viel Tsjechoslowakije uit elkaar. Slowakije debuteerde al in 1994, maar Tsjechië deed dit pas in 2007 als laatste Oost-Europees land. In de eerste drie jaar van hun deelname haalde het twee laatste plaatsen en gezamenlijk tien punten binnen. Tsjechië gaf er de brui aan en keerde in 2015 terug. In 2016 haalde het zijn eerste finale. Dit jaar is het de beurt aan Martina Bárta met het nummer “My Turn”.

Martina Bárta is geboren op 1 september 1988. Als tiener liep ze school aan het Gymnázium Jana Nerudy in Praag, bekend in Tsjechië als de beste school van het land. Na haar middelbare studies deed ze mee aan een competitie om een rol te bemachtigen in de musical van Robin Hood. Ze won de wedstrijd en kreeg de rol van Vrouwe Marianne. Wanneer de musical op zijn einde liep, trok ze naar Berlijn om daar zich aan het Berlin Jazz Institut te specialiseren in het jazz repertoire. Ze wist haar studies succesvol te beëindigen met een concert in Berlijn dat ze zelf organiseerde.

Begin 2014 begint ze te zingen bij de Duitse band 4 To The Bar. De groep was al voordien een gegeven in de Duitse jazzwereld. Naast zingen bespeelt ze in de groep ook de Franse Hoorn. Ook solo blijft ze optreden. Zo mocht ze vorig jaar optreden op de gala-avond van het Prague Film Orchestra in de Rudolfinum’s Dvorak Hall. Sinds kort is Bárta ook te zien als zangeres van de band JJJazzman & The Swinging Quartet.

Na de kwalificatie van Gabriela Gunčíková in 2016, de eerste Tsjechische finaleplaats ooit, was de interesse groot in het land. Zo’n 300 aanmeldingen kwamen binnen bij de omroep. Het was uiteindelijk de kandidatuur van Martina die weerhouden werd. Op 16 februari raakte haar kandidatuur bekend voor het Eurovisie Songfestival 2017 en op 7 maart stelde de Tsjechische omreop ČT het nummer “My Turn” voor.

In Kiev zal Martina Bárta moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Tsjechië zal aantreden als veertiende in de show.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.