Destination Kyiv [42]: Timebelle, Zwitserland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Zwitserland.

Zwitserland debuteerde, organiseerde en won het eerste Eurovisie Songfestival op 24 mei 1956 in het kursaal van Lugano. Ruim dertig jaar later won de Canadese zangeres Céline Dion de tweede keer voor het Alpenland, maar verder zien we echter een kleurloos parcours voor Zwitserland. Sinds de introductie van de halve finales wist het maar vier keer de finale te halen. Dit jaar stuurt het land de groep Timebelle naar Kiev. Ze brengen daar “Apollo”.

Timebelle werd enkele jaren geleden opgericht aan de Bernse universiteit. Toen bestond de groep uit vijf leden: Samuel Forster, Emanuel Daniel Andriescu, Rade Mijatović, Christoph Siegrist en Sándor Török. Het was Emanuel die het idee had om Timebelle op te richten. Kort daarna vervoegde zangeres Miruna Mănescu de groep. Het internationale gezelschap (twee Roemenen, twee Zwisters, één Serviër en één Hongaar) begon met optreden en speelden vooral Balkanmuziek. Ze besloten zich in 2015 in te schrijven voor de nationale selectie van het Eurovisie Songfestival in Wenen, Oostenrijk.

Ze eindigden tweede met “Singing About Love”. De tijd daarna konden ze toeren in Zwitserland en Roemenië. Drie leden besloten om de groep te verlaten en zich te focussen op individuele projecten. Miruna, Samuel en Emanuel gingen verder als trio en brachten nieuwe singles uit. Zo volgden er nog “Are You Ready?” en “Desperado” als singles en kwam er een EP uit met deze nummers.

Timebelle schreef zich opnieuw in voor de Zwitserse voorronde van 2017. Dat deden ze met “Apollo” en al snel werden ze de favorieten van competitie. Met bijna de helft van de stemmen wonnen ze op zondag 5 februari de nationale finale in Zürich. Het trio liet vijf andere kandidaten achter zich. Een dikke maand later kwam er een vernieuwde versie uit van het nummer voor Kiev.

In Kiev zal Timebelle moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 11 mei. Zwitserland zal aantreden als dertiende in de show.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.