Rusland zal niet deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2017. De openbare omroep van het land, C1R, zal het komende festival niet uitzenden.

Dat maakte de omroep zelf bekend in een statement. Daarmee komt er een einde aan de hele hetze van de afgelopen drie weken. “C1R heeft een brief naar de EBU gezonden met de boodschap dat we het festival niet gaan uitzenden” staat er te lezen. Julia Samoylova werd op 22 maart voor drie jaar geweerd van Oekraïense bodem en mag zo het podium niet op van de veiligheidsdienst. De EBU deed nog verwoede pogingen, maar tevergeefs.

Wat de gevolgen zijn voor Rusland en Oekraïne is nog niet bekend. De EBU dreigde al met sancties naar Oekraïne toe, maar of deze er ook komen wegens het laattijdig terugtrekken van de Russische kandidaat is nog niet bekend. Volgens sommigen was de keuze voor Samoylova een provocatie omdat ze wisten dat ze optrad op de Krim.

De EBU moet nog officieel reageren. Rusland zou als derde optreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017 met Julia Samoylova en “Flame Is Burning”.

[UPDATE 19:26] De EBU heeft het nieuws bevestigd. “Rusland kan niet langer deelnemen aan het festival in 2017. De mogelijkheden om het optreden via satelliet uit te zenden of het veranderen van een artiest werd geweigerd” staat te lezen op de officiële website van het festival. De EBU spreekt niet over mogelijke gevolgen voor zowel Oekraïne als Rusland in dit stadium.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.