Het Eurovisie Songfestival 2017 zit er nu helemaal op. Het was een bewogen jaar, maar voor België eindigde het met een vierde plaats en een derde top 10 op rij heel mooi. Het podium staat er niet meer en het leven herneemt weer voor iedereen die met het festival bezig is. ‘Kiev 2017’ kunnen we niet afsluiten voor dat we deze week hebben nagepraat over deze editie. Geen Eurovisie Songfestival zonder schandalen en deze editie was er één vol van sappige, maar ook triestige gebeurtenissen, waarvan er veel nog lang zullen onthouden worden. We sommen er enkele voor je op in deze derde nabeschouwing.

Ukraine vs. Russia.
Het grootste schandaal begon de dag dat Jamala in Stockholm won. Rusland dreigde al meteen met terugtrekking en verschillende artikels werden gepubliceerd om de Russen ervan te overtuigen zich de rug toe te keren. De verbazing was groot dat het land op de deelnemerslijst stond en één dag voor de deadline zelfs een kandidaat afvaardigde. Julia Samoylova. De vrouw in een rolstoel zou “Flame Is Burning” brengen. Echter werd ze niet in Oekraïne toegelaten omdat ze illegaal op de Krim had gezongen. De EBU bood nog een alternatief aan, maar dat wou Rusland niet. Zelfs de president gaf geen toestemming en zodoende trok Rusland zich op 13 april terug en konden miljoenen Russen de show niet volgen op hun nationale omroep. De provocatie stopte niet, want op 9 mei (de dag van de eerste halve finale) trad Samoylova opnieuw op de Krim op (zie video). Volgend jaar zou zij Rusland gaan vertegenwoordigen. Extreme slimme zet, want zo komt het nieuws volgend jaar ook nog eens aan bod.

Moonen op het podium.
Wie dacht dat de draconische veiligheidsmaatregelen het festival vlekkeloos had moeten doen verlopen, werd zaterdag verrast. Tijdens het optreden van Jamala op het kleine satellietpodium kwam er plots een streaker op het podium met Australische vlag. Die liet even zijn derrière zien, maar werd snel van het podium gehaald. Het was trouwens geen Australiër, maar de Oekraïense persoonlijkheid Vitalii Sediuk. Hij kuste eerder al Will Smith volop op de mond en greep Bradley Cooper rond de benen. Sediuk riskeert vijf jaar cel voor hooliganisme.

Israël trekt zich live terug van het festival… of toch niet!
De media reageerde geschokt wanneer Ofer Nachshon aankondigde tijdens de Israëlische punten dat het de laatste uitzending van IBA was en dat het kanaal op zwart ging na het festival. Het zou het laatste festival van IBA worden. De media interpreteerde dit meteen dat Israël nooit meer ging meedoen, maar dat is een foute interpretatie. Afgelopen maandag startte de nieuwe openbare omroep IPBC en die gaan nu een poging doen tot lidmaatschap bij de European Broadcasting Union. De commerciële omroep waar IBA mee samenwerkte is al bezig met inschrijvingen voor de voorronde.

Salvador Sobral tegen de ‘fastfoodmuziek’.
De uiteindelijke winnaar trapte op heel wat tenen met zijn speech na zijn overwinning: “We leven in een tijd van fastfoodmuziek. Dit is een overwinning van de muziek, voor mensen die muziek maken met betekenis en met gevoel. We moeten de muziek terugbrengen naar het Eurovisie Songfestival.” Twitter was verbaasd dat hij deze boodschap uitte, want het festival is voor velen een feest waar verschillende culturen samenkomen. Hij maakt wel een uitzondering voor de Belgische bijdrage, want Blanche was zijn favoriet. Hij coverde zelfs het nummer samen met zijn zus.

Geen organisatie meer!
Midden februari nam quasi de ganse organisatie ontslag van het festival, omdat ze naar eigen zeggen “heel wat tegenwind kregen” van de omroep. Het overwegende Oekraïense team werd door een overwegend Zweeds team vervangen. Ook de ticketverkoop kwam laat op gang dit jaar.

Nog enkele kleinere schandalen.
Het lied van Frankrijk zou te vroeg al zijn uitgebracht. In januari 2015 werd een demo-versie al eens opgevoerd, maar daar zijn geen grote getuigen van. Zodoende mocht Frankrijk meedoen. Noorwegen mocht gebruik maken van zogenaamde ‘pre-recorded vocals’ in “Grab The Moment”, terwijl dat strikt verboden is. De EBU gaf een uitzonderlijke toestemming. De microfoon van de Estse Laura werd een anderhalve seconde te laat opengezet, waardoor je ze niet hoorde in het begin . De delegatie wou een tweede kans aanvragen, maar heeft dit niet gedaan omdat je “zulke energie maar één keer kan geven”. Estland kwalificeerde zich niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.