Het Eurovisie Songfestival 2017 zit er nu helemaal op. Het was een bewogen jaar, maar voor België eindigde het met een vierde plaats en een derde top 10 op rij heel mooi. Het podium staat er niet meer en het leven herneemt weer voor iedereen die met het festival bezig is. ‘Kiev 2017’ kunnen we niet afsluiten voor dat we deze week hebben nagepraat over deze editie. Voor deze laatste keer kijken we terug én vooruit. Hoe heeft de RTBF het dit jaar aangepakt en wat moet de VRT doen om het succes te evenaren of zelfs eindelijk te gaan voor die eerste winst voor de Vlaamse openbare omroep.

De RTBF is aan een goed parcours bezig. Na de nipte niet-kwalificatie van 2011 besloot de omroep om te kiezen voor een interne selectie met telkens een kandidaat van The Voice Belgique. Roberto Bellarosa eindigde twaalfde in 2013, terwijl Loïc Nottet in 2015 en Blanche (Ellie Delvaux) in 2017 allebei een mooie vierde plaats wisten te behalen. Pak daarbij nog eens de tiende plek van Tesoro in 2016 en België is bezig aan een zeer mooie weg op het festival.

Onze Waalse vrienden hebben het avontuur dit jaar wel onderschat. De delegatie moet kennelijk gedacht hebben dat het zomaar goed zou komen. Een inschattingsfout. Nottet wist in 2015 duidelijk wat hij wilde, maar nu had Blanche dat niet. Daardoor kwam er pijnlijk veel kritiek na de eerste repetities en pas na de eerste generale werden de pers en fans wat positiever. Had er meer ingezeten met een andere act? Misschien waren we derde geworden, maar Bulgarije en Portugal hadden nog altijd voor ons gestaan. Toch heeft Blanche de pers lik op stuk gegeven. De perspoll na de eerste dag gaf Blanche een pijnlijk ‘zero’. Een dikke week later had ze toch mooi 363 punten achter naar haar naam staan, de hoogste Belgische score ooit.

Blanche is uniek in haar soort geweest op het festival. Qua stem, qua uitstraling, qua feeling… We moeten allemaal trots zijn op deze 17-jarige Brusselse. Ze heeft ons land definitief terug op de kaart gezet van het Eurovisie Songfestival en laten zien dat het niet allemaal ‘toevalstreffers’ zijn. Merci Blanche! Nu moet de VRT die weg natuurlijk verder zetten.

De VRT gaat alvast hetzelfde doen als de RTBF: intern een kandidaat kiezen. Daarmee komt er geen nationale preselectie en verdwijnt Eurosong tenminste tot 2020 in de ijskast. Zelf gaven ze aan dit te doen om “het geld en de tijd die vrijkomt van een nationale selectie goed te besteden aan de artiest en de act”. Dat is zeker een goede eerste stap. Er is een duidelijke visie gemaakt sinds Tesoro dat de act echt goed opvallen en dat intense begeleiding nodig is.

Maar wie moet het dan worden? De VRT heeft keuze uit duizend en één kandidaten. België heeft de laatste jaren succes met jonge artiesten. Tom Dice, Roberto Bellarosa, Loïc Nottet, Laura Tesoro en Blanche waren allemaal jonger dan of twintig jaar oud. Is het dan evident dat we weer voor een prille artiest gaan? Ja en nee. Een jonge artiest wil veel leren, maar is tegelijkertijd ook onervaren. Dat zal een wikken en wegen worden. Jonge artiesten zoals Emma Bale, Fabian Feyaerts (Junior 2012), Jasper Erkens of Milo Meskens?

Of kiest de VRT eens voor een gevestigde waarde? Iemand die zijn strepen al heeft weten te verdienen. Natalia, Milow, Udo, Stan Van Samang of nog een andere kandidaat voor Lissabon? België staat ook bekend om zijn dj’s en dance, dus misschien moeten we een dj zoals Netsky of Lost Frequencies afvaardigen samen met een bekende zanger of zangeres.

Bovengenoemde grote namen zijn niet meteen realistisch, maar wie weet. Ook in Nederland konden veel grote artiesten de moed van Anouk bewonderen en volgden ze haar op. In België volgen er misschien grote namen na Nottet en Tesoro, die vandaag nog kunnen nagenieten van hun succes en mét nieuw materiaal. Hoe Ellie Delvaux het gaat doen, zal nog blijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.