Eurovisão 2018 [1]: De weg naar Lissabon is begonnen.

Zondag 14 mei. Enkele minuten na halftwee lokale tijd won Salvador Sobral voor Portugal het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Voor 41 omroepen betekende dat meteen het einde van een lange periode en het begin van reflectie en de voorbereiding voor een nieuwe deelname. De Portugese omroep RTP kon toen beginnen aan de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival 2018. In deze reeks volgen we wekelijks de voorbereidingen op de voet. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld op de weg naar op de weg naar “Eurovisão 2018”.

Het is vandaag exact één week geleden dat de verschillende delegaties richting eigen land trokken. Voor 40 landen was dat zonder trofee, maar bij de Portugezen stond er een mooie trofee op het vliegtuig. Prestige en eer, maar ook een moeilijke opdracht. Portugal zal namelijk de volgende editie moeten organiseren. RTP, de openbare omroep van het land, kondigde al aan dat het festival in Lissabon gaat plaatsvinden. Vanaf nu kijken we elke zondag naar wat er de afgelopen week zich heeft afgespeeld op de weg naar “Eurovisão 2018”.

RTP maakte op maandag al bekend dat Lissabon het festival zou gaan huisvesten volgend jaar. Verschillende steden zoals Guimarães, Faro en Santa Maria da Feira willen ook graag in 2018 het festival verwelkomen, maar RTP heeft nog geen tegenbericht gegeven dat Lissabon het niet meer automatisch zou worden.

De volgende landen hebben hun deelname op één of andere manier bevestigd in de afgelopen weken: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Malta, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Tsjechië en Zweden. De Russische omroep gaf aan Julia Samoylova te sturen in 2018 na de boycot van dit jaar.

In Portugal werden Salvador Sobral en Luísa Sobral natuurlijk gevierd. Vorige zondag stonden er duizenden mensen de twee op te wachten op de luchthaven. Dit werd live uitgezonden op televisie. Enkele dagen laten kregen ze een staande ovatie van het parlement. De winnende zanger gaf na afloop aan dat hij hoopt dat de regering stopt met het besparen op cultuur.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.